vinska klet

DOMAINE SLAPŠAK

 

DOMAINE SLAPŠAK

Ime Domaine Slapšak združuje francosko in slovensko besedo. Tudi penine in vina, ki jih njihov francoski enolog ustvarja iz tipično slovenskih sort dolenjskega terroirja, so polna slovenskega karakterja in francoske elegance.

Na družinskem posestvu Domaine Slapšak sredi dolenjskih gričev se z vinarstvom ukvarjajo že dolgo. Ko se je gospodar posestva Martin leta 1988 vrnil v rodne Telče, je nadaljeval vinogradniško tradicijo svojega očeta, dedka in pradedka. Z ženo Tanjo sta povečala površine vinogradov in z lastnimi rokami na novo zgradila vinsko klet. Tu sta želela ustvarjati vina, ki so posebna, drugačna od drugih. Ta filozofija je dobila krila, ko se je družini Slapšak pridružil nov, francoski član. Partner hčerke Urške, François Botton, po rodu iz francoske Šampanije, je po izobrazbi vinar in strokovnjak za proizvodnjo penin po tradicionalni metodi.

François je navdušeno odkrival tipično slovenske trse, ki sta jih z veliko ljubezni in trdega dela na posestvu vzgajala Martin in Tanja – na primer klasični slovenski žametno črnino in modro frankinjo. Ko je preučil lastnosti trsov in podlage, na kateri rasejo, je ugotovil, da ima žametna črnina izjemen potencial za ustvarjanje penin.

S svakoma Andrejem in Matejem so se hitro lotili dela. Uredili so dodatne vinograde, v njih zasadili še pinot noir in chardonnay, in začela s pridelavo penin. Matej skrbi za tehnično plat – po njegovi zaslugi lahko na primer prešanje nadzorujejo preko aplikacije. Andrej pa se je popolnoma posvetil delu na posestvu in razvoju mladega podjetja.

Na trdnih temeljih, ki sta jih postavila Martin in Tanja, tako nova generacija skupaj z njima piše nova poglavja zgodbe posestva Slapšak. Zaradi kombinacije francoskih pristopov in slovenskih tradicij, s katerimi ustvarjajo vina,  vina prodajajo pod blagovno znamko Domaine Slapšak.

Penine so v skladu s tradicionalno metodo, neletniške. To pomeni, da nastajajo iz določenega deleža vina iz rezerve. Z mešanjem osnovnih vin iz različnih letnikov vzdružujejo prepoznaven okus njihovih penin. Tako boste vedno vedeli, kaj pričakovati, ko odprete steklenico penine Domaine Slapšak.

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI