vinska klet

DUCAL

 

DUCAL

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil Mitja eden najobetavnejših alpinistov naše bivše države. Leta 1991 je pod stenami v Trenti, katere je tolikokrat preplezal, kupil staro posestvo in ustvaril prekrasno turistično zgodbo, danes poznano kot Kekčeva domačija. Alpinistična vztrajnost, disciplina in nepopustljivost so botrovali uspehu tudi njegovi novi vlogi v turizmu. Kekčeva domačija je leta 2007 v Mariboru celo prejela nagrado za najboljši turistični produkt v Sloveniji. Pri Mitju ni nič prepuščeno naključju. Njegova deloholična plat pa je že mala urbana legenda.

Kmalu po osvojeni nagradi, sta s soprogo Joži med čudovitimi vinogradi v Svečini opazila staro, razpadajočo domačijo s staro vinsko kletjo in hektarjem in pol vinogradov – predvsem laškega rizlinga. Mitja je takoj začutil nov izziv in sledil je nakup posesti. Nova družinska zgodba je bila izziv tudi za Tima, ki je zaključil zelo uspešno kariero poklicnega nogometaša in je danes očetova desna roka na posestvu Ducal. V letih, ki so sledila, so posadili še slab hektar chardonnaya, namenjenega peninam ter dokupili 3,5 hektarja vinogradov na bližnjem Špičniku, lani pa še štiri hektarje parcel v neposredni bližini kleti. Tam so posadili hektar in pol modrega pinota, katerega bo nekaj tudi na preostanku parcel, večino pa bo pokrival laški rizling.

Vina pridelajo iz optimalno zrelega grozdja, ki ga rodijo trte na strminah pravljično lepih svečinskih goric. Od prvega dne jih z ljubeznijo in vso skrbnostjo obdelujejo po ekoloških načelih, za kar so leta 2016 prejeli tudi certifikat. Iz steklenic Ducal prihajajo vina, ki jih odlikuje preciznost, lahko bi celo rekli ostrina, lepa kompleksnost, ki pogosto izhaja iz dejstva, da imajo ob trgatvi okoli 20 odstotkov grozdja, na katerem se je razvila plemenita plesen – botritis. Ta jagodno kožico predre, zaradi česar se grozdje delno posuši oziroma sok v jagodah skoncentrira, poleg tega botritis prinaša značilno nežno oksidativno aromo, ki smo je sicer bolj vajeni pri nekaterih vrhunskih sladkih vinih. Poenostavljeno rečeno, gre za nekakšno maceracijo na trti. Ko gredo na trg, so vina že zaokrožena in pripravljena za uživanje, izkušnja pa kažejo, da so tudi dolgoživa in primerna za staranje. Vina Ducal vedno izražajo karakter njihovi mikrolokacij, a obenem ohranjajo glavne značilnosti posamezne sorte, so precizna, kompleksna, z lepo kislinsko-mineralno svežino in uravnoteženostjo.

izdelki

blagovne znamke DUCAL

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI