vinska klet

KARTUZIJA PLETERJE

 

KARTUZIJA PLETERJE

VINSKA KLET KARTUZIJE PLETERJE je najbrž ena najstarejših v Sloveniji, saj je bila zgrajena pred več kot 600 leti, ko je celjski grof Herman II. na tem mestu postavil srednjeveško kartuzijo. V začetku dvajsetega stoletja so se v obnovljeno pletersko kartuzijo naselili menihi iz Francije, ki so tja gotovo prinesli bogato vinogradniško in kletarsko znanje. Obdelovali so vinograde na Pleterskem hribu in na Vinjem vrhu, tako da so v dobrih letinah napolnili vinsko klet, v kateri je bilo lesene vinske posode za približno 60.000 litrov.

Osnovno vino pleterske kleti je bil vedno cviček, kar pomeni, da so francoski menihi spoštovali in sprejeli tradicijo domačih vinogradnikov. Poleg cvička so pridelovali še mašno vino, kar dokazuje sortni sestav v več kot 80 let starem vinogradu, ki je zasajen s sortami chardonnay, beli pinot, sivi pinot, traminec, sauvignon in laški rizling.

Danes nadaljujejo s tradicijo, v boljših letnikih pa pridelajo še vrhunska sortna vina, predikatna vina in penino. Prodajajo jih pod blagovno znamko Pleter, prepoznavno tako v Sloveniji kot v deželah, od koder prihajajo obiskovalci kartuzije.

izdelki

blagovne znamke KARTUZIJA PLETERJE

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI