vinska klet

MLEČNIK

 

MLEČNIK

DRUŽINA MLEČNIK se z vinogradništvom in kletarjenjem ukvarja že več kot dvesto let, vendar na sedanjem naslovu v Bukovici »šele« od leta 1922, ko so od grofa Coroninija odkupili kmetijo s posestjo na robu Biljenskih gričev. Ustno izročilo pravi, da so za potrebe gostilne vino stekleničili že v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Začetek novega obdobja, ki pomeni vrnitev k naravnemu načinu kmetovanja, se je pričel v osemdesetih letih, od leta 2005 pa je celotna kmetija vključena v certificirano ekološko pridelavo.

 


Danes poteka pridelava grozdja v zatravljenih vinogradih izključno z uporabo naravnih zaščitnih sredstev. Trte so gosto posajene: odvisno od nagiba terena imajo od 6500 do 8000 trsov na hektar. Vzgojna oblika je nizko deblo in kratka rez. Tako kljub devetim hektarjem vinogradov pridelajo le za 12.000 steklenic vina. Izbor vin temelji na starih in novih sortah, značilnih za Vipavsko dolino: rebula, sauvignonasse, malvazija, chardonnay in merlot. Vse sloni zgolj na prizadevnem ročnem delu. Trgatvi v času optimalne zrelosti grozdja sledi krajša maceracija belih sort in daljša rdečih, zatem pa spontano vrenje brez nadzora temperature. Vina stekleničijo brez filtriranja ali drugih posegov po dveh letih zorenja v klasičnih sodih različnih velikosti, nato ostanejo steklenice še dve leti v objemu hladne kleti. Čas je tisti, ki da vinu možnost, da dozori in se samo izoblikuje.

izdelki

blagovne znamke MLEČNIK

Favourites

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.