vinska klet

PIRO

 

PIRO

IME PIRO izhaja iz furlanske različice pradedovega imena Peter, ki se je v družini začel ukvarjati z vinogradništvom in leta 1932 kupil del zemljišča, kjer imajo Jakončičevi kmetijo s kletjo sredi vasi Vipolže v Goriških brdih.


Pridelujejo dva tipa vin. Prvi tip so enoletna in elegantna vina, katerih značilnosti so sortnost, sadnost in svežina, a hkrati tudi polnost. Pridelava takšnih vin zahteva majhno obremenitev po trsu, optimalno zrelost grozdja, hladno maceracijo do 12 ur, fermentacijo pri nizkih temperaturah in bâtonnage na drožeh (do 8 mesecev). V tej liniji so chardonnay, sivi pinot, sauvignon, soreli (maceriran sauvignonasse), plase (zvrst chardonnayja in sauvignona) in cabernet sauvignon. Ime druge linije Bosc (gozd) izvira iz istoimenskega vinograda, katerega vina so prejela že več kot 30 priznanj na raznih mednarodnih tekmovanjih; najžlahtnejši sta zagotovo naziv Champion leta 2000 in zlata medalja iz ZDA (2014). Vina te linije odlikujejo zrelost, polnost, sekundarne arome po vanilji, kruhu, karamelu, kokosu, pa tudi čokoladi. To so vina za daljše obdobje, pridelana iz zelo zrelega grozdja. Vinifikacija poteka izključno v lesu z daljšimi maceracijami, fermentacija pri višjih temperaturah, ležanje na lastnih drožeh v hrastovih sodih traja 24 do 36 mesecev. Rezultat so polna, tanična in bogata vina z izraženimi sekundarnimi in terciarnimi notami.

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.