vinska klet

SLAVČEK

 

SLAVČEK

CERKVENI ZAPISI omenjajo Slavčevo hišo v Potoku pri Dornberku že leta 1769. Po pripovedovanju so se po končanem delu v vinogradu pri tej hiši zbirali domačini, da bi se družili ob pripovedovanju zgodb in poslušanju prepevanja ptic iz bližnjega gozda. Od tod ime, ki je botrovalo tudi današnji blagovni znamki Slavček. Slavčeva kmetija je že v osemnajstem stoletju veljala za najnaprednejšo in največjo v vasi, še zlasti so sloveli po odličnih vinih.

 


Tradicijo vinogradništva in vinarstva danes nadaljujeta Franc in Alenka Vodopivec s sinovi. Vinogradi obsegajo 10 hektarjev površin, ki so vse po slemenih ali pobočjih hribov nad vasjo. Vinogradi so na različnih lokacijah na meji med vipavskim in kraškim vinorodnim okolišem. Tla so kamnita in lapornata, trte se sončijo v soncu, med vrstami pihlja in razvaja jih mediteranski veter. Tudi vinograde obdajajo gozdovi, iz katerih se razlega čudovito ptičje petje.

 


Vinogradništvo in vinarstvo je treba opravljati s spoštovanjem. Spoštovati moramo vremenske razmere, posebnosti tal, potrebe trte, tradicijo. Vse mora biti v harmoniji in stremeti je treba k stalnemu izboljševanju kakovosti. Le tako se lahko iz leta v leto dogajajo majhni čudeži, ko se grozdni sok spremeni v vino

izdelki

blagovne znamke SLAVČEK

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.