Novice

Francoski vodnik Gault & Millau v Sloveniji

Francoski vodnik Gault & Millau v Sloveniji

V dobrem desetletju in pol je v Sloveniji zaznati skokovit razvoj vinogradništva, pridelave vina in kreativnega kulinaričnega ustvarjanja. Posebna pozornost se posveča ohranjanju naravne pridelave hrane, avtohtonih surovin in domačih izdelkov.

Veliki in prestižni francoski kulinarični vodnik Gault & Millau (G & M) je prepoznal prednosti, ki jih ponuja Slovenija. Odločil se je, da svoje delovanje na gastronomskem področju razširi tudi na našo državo. Novembra 2018 je izšel prvi vodnik Gault & Millau Slovenija. Predstavil je 130 restavracij in gostiln, 50 priljubljenih gostinskih lokalov, od slaščičarn do vinskih barov in picerij, kjer si gostje po ugodnih cenah lahko privoščijo dober grižljaj ali kakovostno kapljico. Predstavil je 50 odličnih vinskih kleti in njihova vina pa tudi 15 malih pivovarjev iz vse Slovenije.

G & M je pred pol stoletja nastal v Franciji. Gastronomski vodnik je prepoznaven po rumeni barvi in kuharskih kapah, ki jih poleg točk podeljuje restavracijam. Luksuz je v kakovosti, in ne v ceni, je glavni moto G & M. Sredi prejšnjega stoletja je bil pobudnik in zagovornik novih tehnik in pristopov v kulinariki, ki so jih takrat začeli promovirati zdaj največji legendarni francoski chefi. »Nouvelle cuisine« je označevala sodobno in lahkotno kulinariko s poudarkom na prezentaciji in barvah.G & M je vedno poudarjal, da je treba spoštovati tradicijo, kulinarika pa vseeno mora biti odsev časa, v katerem živimo, ter zrcaliti kulturo in prepoznavnost nekega naroda. Izredno pozornost posveča chefom, njihovi ustvarjalnosti in išče nove, mlade kuharske talente. Ocenjevanje, ki je standardizirano za vse države, vedno poudarja kredibilnost in neodvisnost vodnika. Anonimni ocenjevalci, ki imajo široko znanje o gastronomiji in vinu, nenapovedani obiščejo lokal, ga ocenijo in vedno plačajo svoj račun. Ocenjuje se celostno doživetje – kakovost surovin, kreativnost, prezentacija hrane, ponudba pijač, koncept lokala ter storitev in cena. Petdesetletne izkušnje in dosledno spoštovanje metodologije so zagotovilo, da gost, ki ga vodi vodnik, ne bo razočaran.

Kaj pomeni prihod G & M v Slovenijo?

Približal jo je drugim kulinaričnim destinacijam, domačim in tujim gostom na veliko odprl vrata v kakovost slovenske gastronomije in vina. Vedno je znal prepoznati kakovost in bil udeleženec vseh velikih dogajanj na gastrosceni. Slovensko kakovost in kreativnost je predstavil in visoko ocenil. Ni pomembno, koliko točk oziroma kap je dobila restavracija – pomembno je, da je prepoznana kakovost, ocena pa naj bo spodbuda k večji ustvarjalnosti in težnji k še boljši ponudbi. Tudi vinske kleti in pivovarji so z uvrstitvijo v vodnik dobili poklon svoji kakovosti (po pravilih vodnik G & M predstavi le izbrane, ki so pripravljeni sodelovati).

Vsaka nova izdaja G & M bo prinašala večjo in še pestrejšo ponudbo ter bogatila turistično ponudbo Slovenije. Tudi z informacijami, kje prespati, katere turistične kmetije obiskati in kaj kupiti, da bo po prihodu domov okus Slovenije še dolgo ostal v ustih in srcu. G & M je kulinarična institucija, ki ogromno pomaga k razvoju kakovostne gastroponudbe. In kar je zelo pomembno, išče mlade talente in jim daje prepoznavnost ne glede na to, ali so chefi, pivovarji, pridelovalci vina ali kmetovalci. Zato ponosno dvignimo kozarec našega vrhunskega vina v zadovoljstvu, da nas je G & M prepoznal kot vrhunsko destinacijo. Dober tek in na zdravje!
Članek je za Wine Magazine napisala ga. Mira Šemić, direktorica G & M Slovenija, diploma WSET London, Wein Akademiker

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI