Novice

Hrana in vino

Sardele v marinadi »na šavor«


SESTAVINE
 
  • 600 g sardel
  • malo ostre moke
  • oljčno olje za peko
  • 200 g čebule
  • 2 dl belega vina
  • 1 dl vinskega kisa
  • 1-2 dl vode
  • 1 limona
  • lovorov list, vejica rožmarina, sol, poprova zrna
  • lahko tudi svež, olupljen, na koščke narezan paradižnik ter česen in peteršilj
PRIPRAVA

Sardele očistimo, operemo in jih očistimo s papirnato brisačo. Čebulo narežemo na tanke rezance, limono narežemo na kolobarje. Ribe solimo, povaljamo v moki in jih spečemo v ponvi na segretem olju. Vzamemo jih iz ponve in del maščobe odlijemo. Na preostali maščobi ovenemo narezano čebulo, dodamo poprova zrna, lovorov list in rožmarin, po želji tudi sesekljan česen in na koščke narezan olupljen paradižnik. Zalijemo s kisom, belim vinom in vodo ter prekuhamo. Začinimo s soljo in poprom ter še malo prekuhamo.

Sardele zložimo v primerno posodo in jih prelijemo z vročo marinado. Tekočine mora biti toliko, da so ribe dobro pokrite z marinado, saj tekočino med ohlajanjem vpijejo. Dodamo limono in ohladimo. Marinada je najboljša čez dan ali dva in nato uporabna tri do štiri dni.

Postrežemo dobro ohlajeno, najbolje s kozarcem malvazije.

Na enak način lahko v marinadi pripravimo tudi skuše ali druge ribe.

Recept je pripravila revija Dober tek.

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.