Novice

LOUIS ROEDERER: Poročilo o trgatvi letnika 2018

Zimske temperature v Šampanji so bile običajne, neobičajno veliko je bilo padavin. Te so dale zemlji novo energijo in so dodobra dvignile nivo podtalnice. Zaradi razmočenosti tal ni bilo mogoče izvesti običajnega zračenja zemlje. Pomlad se je začela s toplim in vlažnim aprilom, brstenje vseh treh sort se je pričelo teden kasneje kot običajno (med 15. in 18. aprilom). Zaradi toplega vremena in obilice vode je bila rast bujna in hitra. Trte so cvetele samo 45 dni po brstenju (kar se še nikoli ni zgodilo). Zaradi še hladnih noči, rose in meglic je bila nevarnost peronospore in oidija velika. Na srečo se je poletje začelo zgodaj. Visoke temperature so posušile grozdja, zato ni prišlo do črne plesni. Julij in avgust sta bila 25–30 % toplejša od povprečja. Zorenje na zdravih trtah je potekalo enakomerno, ker je bilo v zemlji dovolj vode, septembrski dež ni bil nujen za zadosten volumen grozdja.
 
Ker grozdje v tem času še ni doseglo svojega polnega aromatskega potenciala, je bilo potrebno s trgatvijo še počakati. Trgatev modrega pinoja in pino meunierja se je začela 27. avgusta, chardonnaya pa v začetku septembra. Vreme ob trgatvi je bilo večinoma suho, trgači so obirali hladno grozdje ob sončnem vzhodu. Količine grozdja so bile zelo dobre, kar je omogočilo še bolj rigorozno selekcijo grozdja.
 
Kakovost – aromatični potenciali zelo zrelega grozdja, pH – so izjemni, vendar popolnoma drugačni od vseh dotedanjih trgatev vse nazaj do letnika 1959. Vina letnika 2018 bodo brez malolaktične fermentacije, v Roedereju bodo letos naredili tudi brut nature. Vinifikacija bo – zaradi še nezabeležene kombinacije parametrov grozdja – izziv, ne bo se možno nasloniti na izkušnje prejšnjih let.

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI