Novice

VEČ KOT 350 VINSKIH ZGODB IN OKUSOV NA ENEM MESTU

BLIŽA SE FESTVINA, NAJVEČJI SLOVENSKI VINSKI FESTIVAL
 

Tradicionalni, že osmi vinski dogodek Festvina, ki je eden največjih brezplačnih strokovnih vinskih dogodkov pri nas, bo 30. septembra na Brdu pri Kranju pod eno streho zbral rekordno število vrhunskih razstavljavcev, ki bodo ekskluzivno predstavili svoja najboljša vina in zapisali nove vinske trende.



 

Vrhunska predstavitev vin
Predstavilo se bo 84 vinarjev, od tega kar 25 tujih, vsak s tremi do petimi vzorci vin – nekateri razstavljalci bodo predstavili tudi vina, ki jih ni moč preizkusiti ali kupiti nikjer drugje. Vsak od obiskovalcev prejme ocenjevalno knjižico, v katero si lahko zapisuje misli in ocene vin, ki jih je preizkusil, in mu kasneje služi kot dober pripomoček pri izbiri vin. Dogodek, ki ga bo letos prvič povezoval Peter Poles, bo obiskala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospa Aleksandra Pivec in nova ameriška veleposlanica, Lynda C. Blanchard. Direktor Hiše dobrih vin in ustanovitelj ter organizator festivala, JOŽE KOŽELJ ob tem poudarja: »Ko smo pred 25 leti organizirali prvi Festvina, je potekal v prijetnem okolju na Račjem otoku s 25 vinarji, s katerimi še danes sodelujemo, imeli pa smo približno 300 gostov. Začela se je zgodba, ki jo peljemo vsaki dve leti. Z leti pridobiva, vedno več je razstavljalcev in obiskovalcev. K temu pripomore tudi to, da je v Sloveniji ena velika širina, različnost in pestrost. Imamo čudovito deželo z dobrimi vini in vinarji, ki gredo z ramo ob rami s kulinariko vse višje. Mislim, da je to ena obetavna zgodba.«
 
Kjer se vinarji in gostinci srečajo iz oči v oči
Na zadnjem dogodku Festvina leta 2017 se je zbralo več kot 1.500 ljubiteljev vina. Festival postaja vedno bolj pomembno stičišče slovenskih in tujih vinarjev, strokovne javnosti, gostincev, hotelirjev, predstavnikov trgovskih sistemov pa tudi tistih, ki so zgolj ljubitelji dobre kapljice in z njo povezane vinske kulture.
Kot je povedal MATJAŽ LEMUT (Tilia Estate), vinar, enolog, strokovnjak: »Vinogradništvo in vinarstvo je resna dejavnost in na tej poti od grozdja do kozarca se mora pojaviti nekdo, ki mu to pot olajša. Mi smo se tako leta 2007 odločili le enega dobavitelja in z veseljem smo del zgodbe Koželja, ki podpira komunikacijo med nami vinarji in med tistimi, ki jim je vino namenjeno. Koželjeva mreža je dovolj velika, najmočnejša v Sloveniji, da lahko to dejansko prevzame.«
LUKA JEZERŠEK (Jezeršek gostinstvo) pa je dodal: »V podjetju se na dogodek Festvina vedno pripravimo, saj je to dobra in strokovna priložnost, da kasneje oblikujemo vinsko karto. Ekipa naših ljudi se prej dogovori, na katera vina bomo pozorni, tam jih preizkusimo in se potem po dogodku sestanemo ter osnujemo vinsko karto. Kot gostincem nam je pomembno, da v hišo pride en dobavitelj, z eno dobavnico in nam potem olajša vse zadeve.«


                                        
Strokovni del dogodka
LUCIJA KOŽELJ, vodja festivala Festvina je predstavila program in aktivnosti festivala: »Dogodek bo obiskovalcem poleg degustacij ponudil tudi nova znanja. Letos bo osrednji strokovni del okrogla miza z delavnico z naslovom »Sommelierski izziv ali kako to delamo mi, kako to delajo najboljši«. Tomaž Sršen, glavni urednik revije Dolce Vita, sommelier 3, učitelj sommelier, WSET 3 in diplomant ljubljanske biotehniške fakultete za vinskega ocenjevalca, bo gostil tri priznane sommelierje iz treh prestižnih evropskih restavracij.«
V Slovenijo na Brdo pri Kranju tako prihajajo:
  • Michela Scarello, restavracija Agli Amici 1887, Udine; 2 zvezdici Michelin, L'Espresso – 3 kape od treh, Relais & Chateaux,
  • René Antrag, restavracija Steiereck, Dunaj. Po vodičih Gault Millau 4 kape in 19 točk od 20 in Falstaff - 4 vilice in 100 točk od 100. Že nekaj let zapovrstjo izbrana za najboljšo restavracijo v Avstriji. Na San Pelegrino 50 Best je na 13. mestu in
  • Adrian Garcia, restavracija Martin Berasategui, San Sebastian, Španija. 3 zvezdice Michelin od leta 2001, Gault Millau: 20 točk od 20, Relais & Chateaux.
Tema pogovora bo način priprave vinskih kart, razmerje domačih in tujih vin, sestavljanje okusov ob jedeh, vinske marže, katera vina kupiti, kdaj ponuditi tuje vino, katere vinarje izpostavljati in kako ... Ob pogovoru bo potekala tudi slepa degustacija šestih vin istega stila.
 
Vzporedne dejavnosti poleg degustacije vin
Tudi letos bodo obiskovalcem na voljo različne delavnice. Podjetje Italesse bo imelo delavnico o pravilni rabi vinskih kozarcev, potekala bo vodena degustacija vod, degustacija oljčnih olj, predstavitev pametnih odpiračev Zzysh ter plačljiva degustacija dražjih vrhunskih vin. V popoldanskem času bo pod vodstvom Marina Beroviča tudi slavnostna podelitev medalj Great American International Wine Competition slovenskim vinarjem, ki ga bo protokolarno izvedla nova ameriška veleposlanica, Lynda C. Blanchard.
 
Tiskana popotnica za naprej – Wine Magazine
Vsak udeleženec Festvina poleg novih poznanstev, novih okusov in znanja dobi še fizično popotnico za domov – zelo obsežno aktualno tiskano knjigo oziroma katalog slovenskih in tujih vin, ki na 200 straneh zajema zanimive zgodbe vinarjev ter predstavlja njihova vina, nekaj prostora pa je  namenjenega tudi drugim pijačam, kot so gini in viskiji. Katalog je obogaten s pogovori z znanimi slovenskimi vinarji, strokovnimi članki, predstavljeni pa so tudi vinski pripomočki, ki so na voljo v Hiši dobrih vin.  
 
Prijave na dogodek Festvina se odprejo 2. septembra na spletni strani www.kozelj.si/fv. Prijava je brezplačna in preprosta ter omogoča, da ste del uspešne vinske zgodbe v Sloveniji tudi vi.

Favourites

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.