Novice

Vinska klet Jermann predstavlja vino Visvik

                                                                                Vinska klet Jermann predstavlja vino VISVIK

Zgodba pripoveduje o združeni deželi brez meja in brez predsodkov. Človek je živel v sožitju z okoljem, kjer sta njegovi posvečenost zemlji in pozornost na podrobnosti podeželja darovali dragocene bisere, kot je Rumena Rebula, plod edinstvene vinske trte, ki je značilna za svoj izvorni kraj. Rastla je samo na najvišjih in temu namenjenih gričih, kjer so tla pusta, skalnata in polna mineralov. Govorimo o mejnem območju, ki je v času avstro-ogrskega cesarstva bilo združeno, uspešno in ponosno.

Nahajamo se med Italijo in Slovenijo, v zaselku Višnjevik, na gričih občine Dobrovo. Tukaj se, kot nekoč, še vedno goji strast do kmetijstva, zahvaljujoč trudu predhodnih generacij pa smo se naučili slediti naravnemu toku zato, da bi vzgojili vrhunsko vinsko trto. Začetki tega vinograda segajo v leto 1336, ko je bila podpisana prva prodajna pogodba, sklenjena ravno v vasi Višnjevik, ki je že dolgo priznana kot izvorni kraj Rebule.

Leta 2008 je Silvio Jermann ponovno odkril ta ugodna tla in se odločil zasaditi nov vinograd. Izbrano območje obuja nostalgične spomine, ko je družina Jermann živela na gričih v vasi Biljana.

Čas dogajanja je 18. stoletje, ko se je Stefanus preselil iz avstrijskega Burgenlanda v vas Biljana (danes v Sloveniji). V tistih časih je bil Višnjevik znan kot kraj, kjer rastejo črne češnje, sočne in mesnate, redke v svoji vrsti, poimenovane višnje. Spominjajoč se družinske tradicije je njihovo nabiranje bilo enako pomembno kot trgatev.

»17. aprila 2014, na Sveti četrtek, je babica Bruna zasadila zadnjo trto v novem vinogradu v Višviku; ob pogledu na vrsto zemljišča (ponca) se je takoj spomnila stare trte, sorte Malvazija, na vrhu griča pri Villanovi, kjer je samevalo staro drevo bele fige, čigar plodovi so bili zelo všeč očetu.“

S trgatvijo leta 2018 so se Jermannovi približali izvoru z vinifikacijo trte Rebula v Sloveniji, natančno 100 let od konca prve svetovne vojne in padca avstro-ogrskega cesarstva: to je začetek čezmejnih vin.

                                                                 Vino, kakor glasba, ne sme imeti meja, temveč mora biti samo sen,
                                                                                                     ki se posluša in razume.
                                                                           Višvik, danes kot nekoč, sen o združeni deželi


                                                                                                                                                                                                                                                Alojz Felix

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI