Dogodki

Tradicionalni 5. FESTVINA

Na letošnjem 5. festvinu smo prešteli več kot 900 obiskovalcev; če k njim prištejemo še akreditirane novinarje in razstavljavce je torej Kongresni center Brdo gostil več kot 1.000 gostov. Med njimi so bili številni gostilničarji, lastniki vinotek in vinskih barov, somellierji in drugi ljubitelji vina. Med zbrane se je z veseljem pomešal tudi as smučarskih skokov in poletov Robert Kranjec, saj je organizator, Koželj – Hiša dobrih vin, eden od njegovih podpornikov. Tokrat je res držal roke v žepih, toda prepričani smo, da bo v prihajajoči olimpijski sezoni imel več kot eno priložnost za jih dvigniti visoko v zrak in tudi za nazdraviti uspehom.

 

Med razstavljavci je bilo 39 slovenskih kleti in 16 tujih. Med domačimi so bili najbolj številčno zastopani Primorci z več kot dvo-tretjinskim deležem (skupaj 28, sicer pa 13 Brda, 9 Vipavska dolina in po 3 Kras in Slovenska Istra), sledijo Podravci (8) in Posavci (3). Vrstni red zastopanosti se dokaj ujema z vrstnim redom velikosti posameznih vinogradniških posestev po slovenskih vinorodnih okoliših, na katerem Brda premočno vodijo.

 

Med tujci je bilo največ vin iz Italije (6 kleti) in Francije (4), po enega predstavnika pa so imeli Hrvaška, BiH, Portugalska, Avstralija, Nova Zelandija in Čile. Nekatera izmed teh vin so bila na pokušino preko sistema wineplease, ki s pomočjo inertnega plina ohranja vino dalj časa primerno za točenje »na kozarec«. V številnih vinotekah si gost lahko vino sam postreže s pomočjo čip kartice, na kateri ima določen kredit, ki se mu ob vsakem točenju zmanjša. Novost je tudi podobna vitrina za penine, ki – tako zastopnik – ohranja mehurčke pri življenju tudi več tednov po odprtju steklenice. Temperatura v vseh teh vitrinah je seveda poljubno nastavljiva.

 

Polovica kleti je izkoristila festvina za predstavitev novosti. Posebno pozornost je pritegnil Medotov Millésime 2000, ki je po prvih osmih letih ležanja zorel še tri leta z glavo navzdol, tako da je bil stik med vinom in kvasovkami omejen na majhno površino.

 

Ponudbo vin sta dopolnjevali stojnici ekstra deviškega oljčnega olja in konjakov, v pokušini je bilo tudi pivo, za katerega pridelovalec uporablja vinske kvasovke, in seveda voda, ki je nepogrešljiva spremljevalka vsakega kozarca vina.

 

Jože Koželj je bil kot organizator ob zaključku zadovoljen tako z obiskom kot vzdušjem na prireditvi. »Formula festvina se je potrdila kot uspešna, vendar je vedno možno še kaj dodelati. Kongresni center Brdo je primerno okolje za vinsko prireditev na najvišji ravni in nudi še številne možnosti, ki jih bomo poskusili izkoristiti že ob prvi naslednji ponovitvi. Tudi dež ni bil prevelika ovira, vendar bi verjetno v lepem vremenu imeli še večji obisk. In takrat bi tudi naš after party lahko potekal kot načrtovano na Račjem otoku, čeprav je bilo vzdušje tudi pod streho prijetno.«

 

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI