Novice

Erzetičeva Črna rebula


LJUBLJANA > Ta stara sorta, ki naj bi bila omenjena že v srednjem veku, ima korenine ob reki Idriji, kjer se Brda stikajo z Beneško Slovenijo. Po drugi svetovni vojni je skoraj izginila iz vinogradov, dokler je ni pred štirimi desetletji priklical v življenje italijanski vinar Paolo Rapuzzi, ki je cepiče našel v okolici Golega Brda. V isti vinograd je šel po cepiče tudi Aleksij Erzetič, vinifikacijo z enim mesecem maceracije in letom dni zorenja v velikih hrastovih sodih pa je dorekel njegov sin Andrej. Vino navdušuje s prefinjeno sadno cvetico s pridihi začimb, harmonijo in uglajenimi tanini. Gostje na degustaciji, med katerimi so bili tudi številni gostinci, so prepričani, da vino ne bo postalo zanimivo zgolj zaradi njegove redkosti: novosti “iz babičine skrinje” napovedujejo tudi široko uporabno vrednost v gastronomiji, saj lahko spremlja številne jedi, od rezine pršuta za predjed do čokoladnih sladic in zrelih sirov za poobedek.


Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.