Novice

NEKAJ PRAKTIČNIH NASVETOV

- Penečih vin ne gre kupovati v trgovinah, kjer steklenice dolgo stojijo na policah, izpostavljene svetlobi.

- Peneče vino vedno ponudimo zelo hladno. Da se vino res ohladi, mora biti vsaj eno noč v hladilniku. Na hitro ga lahko ohladimo v posodi z vodo, ki ji dodamo veliko ledu.

- Ker je pritisk v steklenici vsaj 3,6 bara, je treba biti pri odpiranju steklenice zelo previden. Najbolje je, da od trenutka, ko odvijete žico, ki drž Koi zamašek v steklenici, s krpo držite zamašek in ga ne preprijemate. Z vrtenjem steklenice pustite, da pritisk počasi izrine zamašek iz grla. Steklenico vedno držite pod kotom 45 stopinj, stran od ljudi.

- Velike večine penečih vin se ne splača dolgo hraniti v kleti in jih starati. Ko pridejo na trg, so primerne za pitje in z dolgotrajnim ležanjem ne pridobivajo na kakovosti. Redke izjeme so letniški šampanjci dobrih letnikov.

- Za pitje penečih vin priporočamo kozarce srednjega volumna, oblike tulipana (kot za bela vina). Peneče vino je odličen aperitiv (boljši kot žgane pijače), odličen sorbet (bolši od sladkih zmrzlin), dobro uležana letniška steklenica pa je z zorjenim sirom odličen zaključek dobre večerje.

- Past za tiste, ki želijo kupiti zelo suho slovensko penino: oznaka extra dry pomeni, da ima vino 12 do 17g/l ostanka sladkorja. če želite suho, poglejte za ozakami brut natur ( manj kot 3g/l), extra brut (manj kokt 6g/l) ali brut (manj kot 12 g/l).

 
 LEON BETON
5 BOBOV O PENEČIH VINIH:
1. Prve penine iz vina iz Šampanje so sredi 17. stoletja naredili angleški trgovci, ko so vinu v sodih dodajali sladkor in melaso.
2. Francozi so prve penine naredili šele okoli leta 1700.
3. Prva šampanjska hiša v Franciji, Ruinart, je bila ustanovljena 1729.
4. Pravljica, da je pater Dom Perignon izumil šampanjec, ne drži. Pater je bil zaslužen za dvig kakovosti vinogradništva in osnovnega vina, v bistvu pa se je trudil, da spomladi vino v kleteh ne bi zavrelo.
5. Šampanjci niso toliko dražji od drugih penečih vin sveta zato, ker bi bili toliko boljši, ampak zato, ker je povpraševanje po njih tako zelo veliko. Na leto pridelajo le toliko steklenic, da bi vina, če bi vsak Nemec na leto kupil 2,5 steklenici, za druge zmanjkalo.

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI