Novice

VINSKA MODA - ZDAJ

Vinske modne smernice spremlja približno 70% pivcev, medtem ko preostalih 30% vztraja pri vinskih stilih, ki so jim že dalj časa všeč, naj bodo to slajša vina, barikirana vina, macerirana vina, velika vina s še večjimi potenciali za staranje. Kje so časi, ko je bilo za vinoljubce pomembno, koliko je kakšno vino barikirano, in smo hlastno pili več lesa od vina? To se je dogajalo na začetku slovenske vinske poti pred četrt stoletja, ko so tako pridelovalci kot pivci iskali nove okuse in izzive. Še prej pa je za dobro vino veljalo tisto, ki je bilo slajše. in taka vina so kot po tekočem traku dobivala nagrade na raznih vinskih ocenjevanjih.
                                                                                                            
Zdaj so se stvari korenito spremenile. Publika je postala vedno bolj izobražena, primat so prevzela suha vina, modno jih je piti in se s kozarci kazati na Facebooku ali Instagramu. Jasno, omenjena družbena medija sta zelo vplivna in veliko pripomoreta k popularizaciji določenih tipov vin. Če pa je na fotografiji kakšna brhka mladenka s kozarcem penečega, pa je meja nekaj sto všečkov hitro presežena.

Mehurčki vseh vrst prevladujejo, pri mlajših pivcih dominirajo prosecci, pri starejših pa šampanjci. Tudi peninam se dobro piše in predvsem briški pridelovalci penin so v samem vrhu priljubljenosti.

Pri mirnih vinih prednjačijo mlajša, sveža in lažje pitna vina - spet z mladenko in kozarcem v glavni vlogi na fotografiji. Konec koncev je večina produkcije določene vinske kleti takšna, saj tudi sodobni življenski stil (ostati fit in kul) zagovarja tovrsten tip vina. Po drugi strani pa taka vina tudi pristajajo sodobni popularni kulinariki, ki zagovarja lahkotnost in nekaloričnost.

Jasno, bolj ko se starost porabnikov viša, več je kompleksnih vin, ki večno kraljujejo na prestolu vinskih ekskluziv z višjimi cenami.
                                                                                                         
Sicer pa - pameten ljubitelj vina si bo že znal odpreti pravo steklenico. Poleti mehurčke in lažja bela vina, ob zahtevnih jedeh težja, ki pa bodo na udaru pozimi, ko so temperature nižje. Vse skupaj pa je seveda odvisno od hrane...
                                                                                                                                                                                                                                 
TOMAŽ SRŠEN

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI