vinski svet

francija

vinski svet

francija

Vsekakor prva in najbolj legendarna vinska država na planetu. Bili so prvi v svetu, ki so se zares študiozno in premišljeno lotili vinarstva. To je bilo dodatno podprto z odličnimi izvozi njihovih vin v bogatejše, severnoevropske dežele, kot sta Velika Britanija in Nizozemska. Tamkajšnjim kupcem ni bilo žal plačevati višjih zneskov za dobra vina in francozi to vedo še danes, kupec njihovih prestižev pa je zdaj ves svet.
BORDEAUX, ki leži na atlantski obali, je najprestižnejša svetovna regija, saj od tam prihajajo najboljša in najbolj znana vina. Od l. 1855, ko je francoski kralj Napoleon III. ukazal najti najboljša francoska vina, so po temeljitih raziskavah ugotovili, da so najboljša res v tej pokrajini. Vsa so bila z levega brega reke Garone in razdelili so jih v pet kakovostnih razredov, ki  veljajo še danes. Tistih pet iz prve kategorije pa spada med najdražja vina na Zemlji, ki dosegajo astronomske cene. Vsa vina so zvrsti rdečih sort, kot so cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot in petit verdot, in na etiketah nikoli ne piše koliko katerega vina je v steklenici. Po navadi jih največ leto dni in pol starajo v sodih iz francoskega hrasta (barrique) in tovrstno mešanje ter staranje so kmalu prevzele vse svetovne vinske dežele, tudi pri nas. Zato izraz ''bordojski tip vina'' označuje tovrstne mešanice. Večina takih vin pri nas temelji na merlotu in dosegajo odlične rezultate.

BURGUNDIJA je druga najslavnejša vinska francoska regija, vendar cene nekaterij tamkajšnjih prestižnežev dosegajo še višje cene kot bordojci. Sortno je Burgundija sicer zelo skromna (rdeče je modri pinot, belo pa chardonnay), vsa skrivnost pa je v legah vinogradov. Za poznavanje katerih pa so potrebna leta in leta učenja in okušanja. Južni del Burgundije se imenuje Beaujolais, kjer raste trta gamay, ki je osnova njihovih slavnih mladih vin z imenom beaujolais nouveau. Ta vsako leto tretji četrtek v novembru preplavijo svetovne vinske trge in so eden največjih vinskih poslov na svetu.

DOLINA REKE RONE leži pod Burgundijo in se končuje na severu Provanse, ki slovi po najboljših rosejih na svetu. Vina iz doline reke Rone so drugačna, saj je tudi sortni nabor drugačen. Tukaj kraljuje syrah ob izdatni pomoči lokalnih avtohtonih sort. Ponekod v skladu s tradicijo mešajo tako bele in rdeče sorte, vendar je pikantni syrah v ospredju.

PROVANSA Večina vinske produkcije te slikovite pokrajine so roseji, rdeča vina, narejena na ''način belih'' - se pravi zgolj hitro stiskanje in potem takoj kratko staranje v lesenih sodih ali sodih iz inoksa. Gre za avtohtone sorte, ki se sicer raztezajo iz Španije v Francijo, kot so cinsault, mourvedre, grenache, syrah in še kaj.
ŠAMPANIJA je še ena legenda, ki je povezana s prestižem. Tu so izumili šampanjec, najboljše in najslavnejše peneče vino na svetu. In samo peneča vina iz te regije, ki so pripravljena zgolj in samo na tradicionalni oz. šampanjski način se lahko imenujejo šampanjec. Če je recimo neko posestvo zgolj nekaj metrov izven te regije, se njihova peneča vina ne morejo imenovati tako, ampak so lahko le cremant, kot se imenujejo peneča vina iz drugih francoskih vinskih regij, ki jih pripravljajo na tradicionalni pampanjski način. Šampanjci so enkratni razadi edinstvenih tal (v večini kreda), edinstvenega sortnega sestava (modri pinot, chardonnay in pinot menuir) in nekajletnega staranja, ki tem vinom doda posebno tipičnost.

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI