SPLETNA TRGOVINA TRGOVINA

vinski svet

Hrvaška

vinski svet

Hrvaška

Naši južni sosedi so že nekaj let vinska država v strmem vzponu. Zvezdno zgodbo so pred dobrimi dvajsetimi leti zaćeli vinogradniki v Istri, ki še vedno vodijo, vendar se ta vpliv in uspeh zrcalita tudi drugje. Od dobrih 20 vinarij, ki so se pojavile po koncu vojne, je zdaj njihovo število v Istri naraslo na več kot 220!
Glavna in prva sorta je seveda istrska malvazija, ki je samohodna uspešnica, saj je vsem vinarjem zelo hitro zmanjka. Nekaj tega gre tudi na rovaš uspešnih turističnih sezon in dejstva, da lokalni gostinci ponavadi ponujajo zgolj in samo to vinsko sorto, ki jo v veliki večini vinarji starajo samo v sodih iz nerjavečega jekla. Nekaj izborov starajo v lesu in jo tudi macerirajo, vendar ne preveč, da ne izgubi tipičnega hruškovega šarma.
Ne moremo pa tudi mimo njihovih rdečih vin, od katerih so nekatera izvrstna. Plavac mali je codilna sorta za pridelavo polnih in močnih rdečih dalmatinskih vin, pošip nosi zastavo belih, teran (refošk) in malvazija pa sta, kot že prej rečeno, ponos Istre. Tradicionalno sladko vino je tudi dalmatinski prošek, ki pa se mu še ni uspelo postaviti ob bok podobnim tujim vinom iz sušenega grozdja.
 

ISTRSKE MALVAZIJE

Malvazija je stara, zelo razširjena sorta, ki so jo iz Grčije v Istro prinesli beneški trgovci. Označuje jo vonj po sušenem mediteranskem cvetju in dišavnicah, prijetna svežina i značilen pookus po mandljih. Je idealna spremljava morski hrani, zelenjavi in oljčnem olju.

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI