vinski svet

italija

vinski svet

italija

Italija je poleg Francije in Španije ena od treh evropskih in svetovnih vinskih velesil z več kot 2.500-letno tradicijo, ki sega v rimske čase. So edina država na svetu, kjer je prav vsaka zvezna pokrajina tudi vinska dežela - od Zgornjega Poadižja - Južne Tirolske na severu do Sicilije na jugu. Imajo več kot 400 avtohtonih vinskih sort.
Po zaslugi sodobnih tehnologij vinarjenja so vina iz vseh regij zelo dobra, celo odlična. Ob pogosti uporabi avtohtonih sort imajo v rokavu še enega asa - edinstvene okuse tovrstnih vin, ki jih kombinirajo z globalnimi, bolj uveljavljenimi sortami. Eden najboljših primerov so nekatera vina iz Toskane, kjer je glavna rdeča sorta sangiovese, ki je osnova za priljubljeni chianti. Nova zakonodaja dovoljuje dodajanje bordojskih rdečih sort, kot so cabernet sauvignon, cabernet franc in merlot, ki poskrbijo, da morda celo prevelika svežina sangioveseja postane lepo sadna in uravnotežena. V Toskani so pravzaprav štiri različne vinske regije. V Toskani so pravzaprav štiri različne vinske regije. Chianti classico pridelujejo med Firencami in Sieno, tam je osnova vin sangiovese. Sledi kralj dolgoživih toskanskih vin s planote ob mestecu Montalcino z imenom brunello di Montalcino, ki temelji na naravnem klonu sangioveseja - sangiovese grosso. Vina so izjemno bogata, tanična in polna, zato jih lahko staramo tudi več kot 40 let. Tretja Toskana je na območju od Perugie proti vzhodu, kjer pridelujejo vina z imenom vino nobile di Montepulciano. Osnova zanje je še en naravni klon sangioveseja, prugnolo gentile. Ta vina so lahkotnejša, nežnejša in imajo v nasprotju z brunellom manj taninov in tudi krajšo življensko dobo. 
 
Pravo zgodbo o uspehu pa so v zadnjih treh desetletjih spisali v obalnih regijah Bolgheri, Bibbona in Grosseto. Tu so posadili bordojske rdeče sorte in rodila so se vina, ki jim pravimo "supertoskanci". Gre za velika, bogata in večplastna vina, ki se lahko kosajo z najboljšimi na svetu. Pravi poznavalci italijanskih vin pa prisegajo na vina iz pokrajine Piemont, ki slišijo na ime barolo in barbaresco. Osnova obeh je rdeča avtohtona sorta nebbiolo. Zaradi zelo različnih tal ob vasicah Barolo in Barbaresco so si vina precej različna in nosijo poimenovanja po vasicah. Gre za zelo bogata in polna vina z velikim potencialom za staranje. Iz te regije prihaja tudi nam zelo znana barbera. Še dolgo bi lahko naštevali, a na tem mestu omenimo le še Furlanijo, ki nam je najbližja in kjer pridelujejo zelo dobra vina iz pododbnega sortnega nabora kot pri nas na Primorskem. Ker so Furlani prej prišli do naprednih vinskih tehnologij, se je vrsta slovenskih vinarjev učila od njih in na ta način ustoličila svoj primat v Sloveniji.

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.