vinski svet

portugalska

vinski svet

portugalska

Kar zadeva avtohtonost sort, Portugalsko lahko do neke mere primerjamo s Španijo, saj je bila dežela precej izolirana in trtna uš ni hitro prodrla v njihove vinograde. Imajo vrsto različnih regij (Alentejo, Tejo in Dao), ki pa so mlajše in tam izdelujejo izvrstna pitna mlada rdeča vina. Prava legenda pa je regija Douro, ki se imenuje po istoimenski vinski reki, ki teče iz Španije preko Portugalske in se izliva v Atlantski ocean. V tej dolini pridelujejo ena najbolj posebnih vin na svetu, ki se imenujejo po pristanišču na atlantski obali - Porto.

Portovci spadajo med t.i. likerska ali alkoholizirana vina, ki jim med prvo fermentacijo dodajo 77% alkohol iz enakega grozdja, kot je vino, in fermentacijo s tem ustavijo. Imamo več vrst portovcev, vsem pa je skupen višji sladkor in močan alkohol (okrog 20%). So najboljša vina za spremljavo k različnim sladicam. Poznamo jih več vrst. Najbolj znani sta ruby, ki se odlično poda k sladicam iz črne čokolade, in tawny, ki gre odlično k sladicam, ki temeljijo na oreških.

Če bi Slovenci okusili enkratno kombinacijo portovca tawny porta in orehove potice, bi ga vsaka družina zaneslivo kupila najmanj dve steklenici na leto, eno za božič in drugo za veliko noč. Posebna zgodba pa so vintage oz. letališki portovci, katerih življenska doba presega sto let. Tudi za portovce so "krivi" Angleži, saj so številni trgovci v 18. in 19. stoletju ugotovili, da gre tovrstno vino izvrstno v promet. Zato ni nič čudnega, da večina kleti nosi angleška imena in njihove družine še danes delujejo v tem portugalskem mestu.

porto

Quinta Do Tedo

S spoštovanjem do zemlje in tradicionalnih vinogradniških metod ter ob vključitvi sodobne tehnologije so med prvimi proizvajalci porta. Julija 2011 je Quinta Do Tedo postala certificirana organska klet. Stoodstotno ekološko grozdje prihaja iz vinogradov razreda "A", ki je primerljiv s francoskim grand cru.
 

porto

Ramos Pinto

Brata Adriano in Antonio st5a leta 1880 ustanovila Ramos Pinto, ki ga danes vodijo dediči teh dveh energičnih vinogradnikov. Klet je od leta 1990 v lasti šampanjske hiše Louis Roederer in njen lastnik Jean Claude Rouzaud pravi, da je Ramos Pinto "dragulj Doura", saj je posest v osrčju znamenite regije Douro.

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.

KATALOGI