vinski svet

španija

vinski svet

španija

Čeprav ima Španija od velikih treh ( skupaj s Francijo in Italijo) največ vinogradniških površin, v primerjavi s tema deželama pridela najmanj vina. Glavni razlog je v tem, da je veliko njihovih vinogradov še vedno v t.i. grmičasti obliki, torej v majhnih grmičkih brez reda, ki se razprostrirajo po vinogradih, ne pa v vrstah oz. šparonih. Grmičasta vzgoja ima majhne donose, a daje vrhunsko grozdje. Seveda to ni podoba večine vinogradniške Španije, je pa taka vzgoja zelo pogosta tam, kjer pridelujejo najboljša vina.
Glavne španske sorte (zlasti tempranillo in garnacha) s starostjo rodijo veliko boljše grozde, zato ni nič nenavadnega, da imajo nekatere kleti sto in več let stare vinograde. V pokrajini Toro imajo na primer aktivne vinograde, ki so starejši od 130 let in datirajo v čas pred epidemijo trtne uši, ki se tam ni nikoli pojavila. Razlog za to so mivkasta tla, ki s svojo luknjičavostjo onemogočajo, da bi uši prišle v vinograde. Zato je tam tempranillo, imenovan tinto de toro, prav poseben naravni klon te sorte, katere gozdne jagode imajo debelejšo kožico, zato so vina še bolj nabita, sadna in bogata.
 
Hiša dobrih vin Koželj vam z veseljem predstavlja vinsko hišo Valpiculatta (Trtna uš) iz vinske pokrajine Toro. Pa še to - španska vina po svetu slovijo kot tista, pri katerih za svoj denar dobimo najboljšo vrednost. V Španijo gojijo več kot 240 avtohtonih vinskih sort, od katerih so jih celo nekaj revitalizirali in "obudili od mrtvih". Na račun tega in z uvajanjem novejših tehnologij so oživili kompletna kmetijstva nekaterih zaostalih vinskih regij v državi.

Priljubljeni

Starostna omejitev

Vsebina spletne strani je zaradi ponudbe
alkoholnih pijač namenjena polnoletnim osebam.