Winemakers of the Month for October are Guerila & Verus. Enjoy their wines at a great discount!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

14. october 2025

Share:
Sestavine:
  • 1 kg bučnega mesa
  • šopek žajblja
  • 1,5l zelenjave osnove
  • 5 dag masla
  • ena drobno nasekljana čebula
  • 30 dag riža za rižoto (Arborio)
  • en manjši kozarec belega vina
  • 5 dag sveže naribanega parmezana

Priprava:
Pečico segrejemo na 220 C. Žajblju osmukamo lističe in ga polovico grobo nasekljamo. Bučno meso narežemo na grižljaj velike kose, jih prelijemo z žlico olja, dobro premešamo z nasekljanim žajbljem in stresemo v nizek pekač. Pečemo ji 30 minut, da se bučne kocke zmehčajo in postanejo zlato rjave.

Medtem ko se bučno meso peče, pripravimo rižoto. Zelenjavno osnovo zavremo in pustimo na nizkem ognju. V ponvi na osrednji temperaturi segrejemo polovico masla in na njem počasi 8 do 10 minut pražimo čebulo, da s zmehča, vendar ne porjavi. Vmes jo večkrat premešamo. Nato primešamo riž in pražimo nekaj minut, da postekleni.

Riž zalijemo z vinom in kuhamo tako dolgo, da izpari. Dodamo zajemalko osnove, jo vmešamo v riž in na nizkem ognju kuhamo, da juha izpari. Spet vmešamo zajemalko juhe in tako delamo 25 do 30 minut, da se riž skuha, vendar je še vedno rahlo čvrst na ugriz. Rižota mora biti kremasta in rahlo tekoča.

Med pripravo rižote v manjši ponvi na malo oljčnega olja hrustljavo ocvremo cele žajbljeve liste. Odcedimo jih na kuhinjski brisači. Ko so bučne kocke pečene, jih polovico zmečkamo v grob pire. Kuhani rižoti primešamo bučni pire, parmezan in preostalo maslo. Jed pustimo nekaj minut počivati. Pred postrežbo rižoto posujemo s preostalimi bučnimi kockami in hrustljavimi žajbljevimi listi.

Vinska spremljava:

Okusna jed jesenskega navdiha zahteva vino srednje moči (naj bo vsekakor belo), lahko pa postrežete tudi po suhem belem ali rose penečem vinu - tudi izbor je širok, saj je jed dovolj "aromatična" že sama po sebi, tako da je vino bolj kot prijetna osvežitev okusa. Predlagamo vam, da jed poskusite z vinom Sivi pinot, Benedetič.

Benedetičev sivi pinot vas bo očaral že z nežno limonasto barvo z zelenkastimi odtenki. Cvetica je sočna, sortna in lepo izražena. Prevladujejo bezgove note, note zelene trave in sočnih rumenih sadežev.

Ste za izziv? Poleg rižote z bučo in žajbljem si privoščite vino sorte klarnica iz Vipavske doline. Poskusite vino Dimenzija Klarnica, vinarja Mansus Makovec.

Vino na vonj spomni na sočno rumeno sadje, akacijo, medenjake. V ustih je suho in s čudovitim karakterjem po hruški, akaciji. V ustih se izrazi njegova toplina, lepo ravnovesje med kislino in alkoholi podčrtujejo zreli tanini, pookus pa krasijo medene note.

Sivi pinot
Benedetič
Slovenia
·
Goriška brda
·
White wine
·
Dry wine
·
2023
·

€11.39
The wine is gentle yellow lemon color with greenish hues. The bouquet is juicy, varietal, beautifully expressed. Notes of elderberry, green grass and juicy yellow fruits predominate. The taste in the mouth is completed, fruity and slightly in the direction of citrus, with medium acids and oily silky texture. With a long aftertaste.
Alcohol level
13,5 %
Colour
white wine
Country
Line
Benedetič
Manufacturer
Region
Goriška brda
Structure
fresh white wine
Sugar level
dry wine
Variety
Pinot Gririo
Vintage
2023
Volume
0,75
Contains
sulfites
Dimenzija Klarnica 2018 oranžno vino
Mansus - Makovec
Slovenia
·
Vipavska dolina
·
Orange wine
·
Dry wine
·
2018
·

€26.99
A semi-intense golden yellow colour with shades of green. Mighty aroma, reminiscent of predicate wines, sunny yellow fruit, acacia, gingerbread. Dry in the mouth with a lovely pear and acacia character.
Alcohol level
13 %
Colour
orange wine
Country
Manufacturer
Region
Vipavska dolina
Structure
still macerated wine
Sugar level
dry wine
Variety
Klarnica
Vintage
2018
Volume
0,75
Contains
sulfites
Share: