Družina Jakončič, ki živi in dela v vasi Vipolže v Brdih, že vrsto let navdušuje z vini znamke Piro. Ime so dobila po pradedku Petru, ki so mu po furlansko rekli Piro. Pradedek je leta 1932 kupil zemljo in posadil prvo trto, na tej zemlji pa je potem zrasla kmetija, ki danes rojeva sveža in zrelejša vina ter bogatejša vina iz linije Bosc (kar v furlanščini pomeni gozd). Družina Jakončič je za svoj trud prejela številne nagrade, med drugim naziv svetovnega šampiona za chardonnay.
Intenzivno zlato rumena barva, harmonična cvetica, paleta zrelih not, poln pookus.Izbrano grozdje, majhna obremenitev po trsu, optimalna zrelost grozdja, ročna trgatev, vinifikacija v cisternah iz nerjavnega jekla, hladna maceracija do 12 ur, fermentacija pri nizkih temperaturah, obstoj na drožeh za 8 mesecev. Polnitev avgusta, naprodaj novembra.Elegantna enoletna vina, katerih značilnost je sortnost, sadnost in svežina, a hkrati tudi polnost.
Vonj po zrelih gozdnih sadežih, marmeladi, suhih slivah in zeliščih. Vino je bogato in kompleksno, z dolgim pookusom, ki nas spominja na zrele rdeče sadeže. Harmonično vino z zelo mehkimi tanini in elegantnim zaključkom.Izbrano grozdje iz najboljše lege Bosc, južna usmeritev vinograda, 32 % strmina, laporna tla, optimalna zrelost grozdja, ročna trgatev, vinifikacija v hrastovih sodih, daljša maceracija, fermentacija pri višjih temperaturah, leženje na lastnih drožeh za 24-36 mesecev v hrastovih (barik) sodih. Naprodaj drugo poletje po polnitvi.
Ima rubinasto rdečo barvo. Vonj nas spominja na zrelo rdeče sadje in zelišča. V ustih je vino polno, s sadnim pookusom in uglajenimi tanini.Izbrano grozdje, majhna obremenitev po trsu, optimalna zrelost grozdja, ročna trgatev, vinifikacija v cisternah iz nerjavnega jekla, hladna maceracija do 12 ur, fermentacija pri nizkih temperaturah, obstoj na drožeh za 8 mesecev. Polnitev avgusta, naprodaj novembra.Elegantna enoletna vina, katerih značilnost je sortnost, sadnost in svežina, a hkrati tudi polnost.
Je globoke vijoličaste barve. Cvetica je izrazita, plemenita, po črnem ribezu, kavnih zrnih, zorenju v lesu, z obilo zrelih črnih sadežev, spomni na zelo dobre mlade bordojce. V ustih je suho, krepkejše, intenzivnost naboja je ravno pravšnja, ne preveč močna, z obilo kislin in še več taninov, ki se počasi mehčajo. Čvrsto, nabito, polno vino.Izbrano grozdje iz najboljše lege Bosc, južna usmeritev vinograda, 32 % strmina, laporna tla, optimalna zrelost grozdja, ročna trgatev, vinifikacija v hrastovih sodih, daljša maceracija, fermentacija pri višjih temperaturah, leženje na lastnih drožeh za 24-36 mesecev v hrastovih (barik) sodih. Naprodaj drugo poletje po polnitvi.