Blatina ima samo ženske cvetove, zato potrebuje opraševalce drugih sort. Temne rubinaste barve,svojske cvetice, harmoničnega okusa. Lepo ravnovesje alkohola, kisline in taninov, prijetnega ekstrakta.
Sortne vonjave po breskvi, meloni, orehih, nežne cvetice in okusa. Ponudimo ga lahko široki paleti jedi: k perutnini, ribjim jedem in raznim zelenjavnim jedem, ker ima vino nežno cvetico in okus.
Cvetica je poudarjena in ponuja čudovit splet sortnih zaznav predikatnega vina. Najdemo tako vrtnice, med, cvetje kot žlahtno plesen, suhe sadeže, rozine. Dišeči Traminec izbor se ujema z azijsko slajšo hrano, zrelimi siri, sladicami in s čokoladnimi sladicami.
Cvetica spominja na vrtnico, klinčke, z dozorevanjem tudi na agrume. Dan ali večer polepša kot samostojno vino, v kulinariki zahteva kuharjevo iznajdljivost in domišljijo, saj njegov značilni vonj in okus hitro prevladata. Lepo se ujema z bolj začinjenimi jedmi in okusi azijske kuhinje, na splošno pa k belemumesu perutnine (puran, raca, piščanec).
Vino z vonjem po vrtnici, klinčkih, v svoji zrelosti nas spominja tudi na citruse. Suho in polsuho vino te sorte nam lahko polepša dan ali večer kot samostojno vino, lahko pa ga tudi ponudimo k hrani, vendar je treba uporabiti malo več domišljije pri uporabi začimb, saj je vino z značilnim vonjem in okusom in lahko hitro prevlada. Dobro se prilega k okusom azijske kuhinje, na splošno pa predvsem k belemu mesu purana, race in piščanca.
Vonj je čist in kompleksen, spominja na vrtnico, klinčke in agrume. V ustih je vino polno, kompleksno in harmonično. Lepo se poda k bolj začinjenim jedem in okusom azijske kuhinje. Na splošno pa sodi k belemu mesu perutnine in sadnim sladicam.
Penina je sveža, sadna, zaznamo sadne arome, ki spominjajo na jabolko, breskev, banano, citruse, ki nam spodbujajo tek. Penina je elegantna, harmonična, pitna. V okusu je prijetna, uravnotežena, harmonična. Penina je zorela 8 mesecev na kvasovkah v tanku, kar odraža prijeten maslen pookus.
Penina je sveža, suhega in polnega okusa, srednje bogata. V okusu nas spominja na rumeno sadje, eksotično sadje, suhe sadeže in prepečenec. Lepo ravnovesje med sladkorjem in kislino, z dolgim pookusom.Postrežemo jo kot aperitiv, dopolnjuje lahko tudi nekatere predjedi in glavne jedi, še posebej, če se poigramo z začimbami.
Nežna, fina cvetica rdečega sadja, vonj po suhih sadežih, prepečencu. Sproščanje CO2 v ustih je prijetno, osvežilno. Okus je uravnotežen, harmoničen, z nežno aromo po malini, ribezu, jagodah, po požirku kliče po drugem kozarcu.
Rubinasta barva, dobra viskoznost, fino izražen tipičen sortni vonj, prijeten in obstojen. Vidne so arome češnje, višnje, slive, sadnih bonbonov. Suho, grenko, rahlo trpko, srednjega telesa.
Izrazita dolgotrajna in zelo kompleksna aroma, ki oddaja značilne sortne arome sadja; slive, fige in mandlji, sredozemska zelišča in začimbe. Z zorenjem v hrastovih sodih, kjer so sortne arome dodatno oplemenitene z aromami iz lesa, vino s staranjem in staranjem pridobi mehkobo, pitnost in kompleksnost.
Cvetica spominja na vrtnico, klinčke, z dozorevanjem tudi na agrume. Dan ali večer polepša kot samostojno vino, v kulinariki zahteva kuharjevo iznajdljivost in domišljijo, saj njegov značilni vonj in okus hitro prevladata. Lepo se ujema z bolj začinjenimi jedmi in okusi azijske kuhinje, na splošno pa k belemumesu perutnine (puran, raca, piščanec).
Izrazita dolgotrajna in zelo kompleksna aroma, ki oddaja značilne sortne arome sadja; slive, fige in mandlji, sredozemska zelišča in začimbe. Z zorenjem v hrastovih sodih, kjer so sortne arome dodatno oplemenitene z aromami iz lesa, vino s staranjem in staranjem pridobi mehkobo, pitnost in kompleksnost.
Srednje aromatičen, prevladuje muškatna cvetica, ananas, zaznamo svežino limone. Vino je sveže sadno, z lepo uravnoteženimi živahnimi kislinami. Okus je poudarjen z značilno muškatno aromo.
Barva je srednje globoka rubinasta. Cvetica je srednje poudarjena, diši po rdečih sadežih, podrasti, nekoliko po hrastovini. V ustih je vino suho, srednjega telesa, nižjih taninov. Nekoliko robustno vino, še mlado. S časom se nekoliko odpre.Vsebuje sulfit.
Vonj zrelega sadja breskve, banane, ananasa, jabolka, sledijo arome suhega sadja; fige, marelice, datlji, potem pa vonjave mandljev, vanilije, medu. Okus je odličen, kompleksen, a izredno harmoničen. Alkohol ji daje moč, kisline svežino, majhna količina nesladkanega sladkorja sladkobo, suhi izvleček pa bogatost.
Srednje aromatičen, prevladuje muškatna cvetica, ananas, zaznamo svežino limone. Vino je sveže sadno, z lepo uravnoteženimi živahnimi kislinami. Okus je poudarjen z značilno muškatno aromo.
Cvetica ponuja nezgrešljive sortne zaznave po limoni, breskvi, rumenih sadežih. V ustih je suho, s kančkom ostanka nepovretega sladkorja, ki se mu lepo poda in se uravnoteži z živahnimi kislinami. Okus je poudarjen in lepo napolni usta.