Eden najbolj prodajanih viskijev. Slavna trikotna steklenica Glenfiddicha je prisotna v praktično vsakem baru na svetu. Lahka in enostavna pijača, ki jo obožujejo milijoni ljudi.Je izredno blag in svež whisky, ki ga odlikujeta noti svežine hruške in mladega hrasta.
Glenfiddich 15 y.o. viski zlate barve z rdečimi odtenki. Na nosu je zelo kompleksen, sladek med in vanilija se odlično povežeta z bogatimi gozdnimi sadeži. Poln, a svilnat okus razkriva hrastovo noto, marcipan, cimet in ingver. Zaključek je zelo bogat z dolgotrajno sladkobo.
Monkey Shoulder viski je izjemno mehak, kremast, sladek in zelo piten. K temu pripomorejo sadne note marelične marmelade in gozdnih sadežev, aroma kakava in vanilje, pikantne note klinčkov, cimeta, janeža in muškatnega oreščka ter za piko na i še pridih medu manuka in tekoče karamele. Prava poslastica. Odličen je v raznih mešanih pijačah in koktejlih, ali pa kot samostojna pijača, z ledom, ali brez.
Monkey Shoulder viski je izjemno mehak, kremast, sladek in zelo piten. K temu pripomorejo sadne note marelične marmelade in gozdnih sadežev, aroma kakava in vanilje, pikantne note klinčkov, cimeta, janeža in muškatnega oreščka ter za piko na i še pridih medu manuka in tekoče karamele. Prava poslastica. Odličen je v raznih mešanih pijačah in koktejlih, ali pa kot samostojna pijača, z ledom, ali brez.
Trikrat destiliran in potrpežljivo staran v kombinaciji starih bourbonovih in sherry sodov, je ta irski viski po svetu poznan po njegovi gladki in nežni aromi.Aroma: lahka, po sladkih citrusih in zelenem jabolku, v kombinaciji podtonov vanilije.Okus: zgodnji okus po svežem sadju vodi do izrazitega, vendar lahkega vrha, ki mu sledi nežni okus lesa in se na koncu razvije v prekrasno vaniljo.Zaključek: odložite kozarec in začutite skoraj masleno mehkobo.
Ena od skrivnosti Jamesona je počasen proces trojne destilacije v bakrenih kotlih. Ta metoda daje viskiju posebno nežnost. Note vanilije, začimb in oreščkov so zaokrožene z dolgim, toplim in nežnim začinjenim koncem. V viskiju pa lahko čutimo tudi aromo lesa, kar je posledica staranja v šerijevih in bourbonovih hrastovih sodih.
Pretočen po kapljicah skozi 3 metre oglja iz javorja, ter zoren v ročno izdelanih sodih destilarne. Ta viski ne sledi koledarju in je pripravljen šele takrat, ko ga potrdijo degustatorji. Preizkušajo ga na podlagi izgleda, arome in seveda okusa, točno tako kot ga je sam Jack Daniel pred več kot stoletjem.
Royal Salute je bil lansiran junija 1953 v čast kraljici Elizabeti II. na dan njenega kronanja, zato je vedno poosebljal moč in ugled.Razkošna sladkost kosmulj in svežih hrušk z aromatičnimi lešniki ter sivko je prvovrstna izbira, ki se ji priklanja vsak resen iskalec razkošja in prestiža. Globoka zlato-jantarjeva barva odraža njegovo moč in intenzivnost. Hrastovo zadimljenost pa poudarja mogočna cvetna nota z žametno kremastim zaključkom. Njegove ročno oblikovane steklenice so namenjene najbolj vnetim zbirateljem za ustvarjanje zasebne kolekcije.
Trikrat destiliran in potrpežljivo staran v kombinaciji starih bourbonovih in sherry sodov, je ta irski viski po svetu poznan po njegovi gladki in nežni aromi.Aroma: lahka, po sladkih citrusih in zelenem jabolku, v kombinaciji podtonov vanilije.Okus: zgodnji okus po svežem sadju vodi do izrazitega, vendar lahkega vrha, ki mu sledi nežni okus lesa in se na koncu razvije v prekrasno vaniljo.Zaključek: odložite kozarec in začutite skoraj masleno mehkobo.
Trikrat destiliran in potrpežljivo staran v kombinaciji starih bourbonovih in sherry sodov, je ta irski viski po svetu poznan po njegovi gladki in nežni aromi.Aroma: lahka, po sladkih citrusih in zelenem jabolku, v kombinaciji podtonov vanilije.Okus: zgodnji okus po svežem sadju vodi do izrazitega, vendar lahkega vrha, ki mu sledi nežni okus lesa in se na koncu razvije v prekrasno vaniljo.Zaključek: odložite kozarec in začutite skoraj masleno mehkobo.
Trikrat destiliran in potrpežljivo staran v kombinaciji starih bourbonovih in sherry sodov, je ta irski viski po svetu poznan po njegovi gladki in nežni aromi.Aroma: lahka, po sladkih citrusih in zelenem jabolku, v kombinaciji podtonov vanilije.Okus: zgodnji okus po svežem sadju vodi do izrazitega, vendar lahkega vrha, ki mu sledi nežni okus lesa in se na koncu razvije v prekrasno vaniljo.Zaključek: odložite kozarec in začutite skoraj masleno mehkobo.
Je krasen primer, kako dvojno staranje omehča svež citrusov značaj surovega destilata Aberlour. Viski namreč dvojno starajo v dveh tipih sodov, in sicer v šerijevih sodih in sodih iz evropskega hrasta. Ta kombinacija zagotavlja umirjeno uravnoteženost okusov in zlato jantarjevo barvo. Rezultat je viski uravnoteženega, bogatega in sadnega okusa z notami božičnih začimb. Ta priljubljena pijača že vrsto let pobira nagrade in priznanja na različnih mednarodnih tekmovanjih, kot na primer The Scotch Whisky Masters, International Wine & SpiritCompetition, International Spirits Challenge idr.V 19. stoletju je James Fleming, sin lokalnega kmeta, uresničil svoje dolgoletne sanje in na tej mistični lokaciji postavil svojo lastno destilarno. Destilarna Aberlour je še danes znana po odličnih viskijih, ki se starajo v ročno izbranih bourbonovih in olorosovih sodih. Ti dajo viskiju note sladke vanilje ali začinjene sadne okuse in zlato jantarjevo barvo. Na tem posebnem mestu se tako bogastvo narave združi s strastjo človeka in trdim delom v edinstvenih in večplastnih enosladnih viskijih.
Na nosu dobro uravnotežen s sladko vanilijo in zrelo češnjo.Zaokrožen in nežen okus po karameli, marmeladi iz črnega ribeza in robide ter finimi začimbami.Dolotajen sladek zaključek.Kot priznanje za svojo kakovost je Aberlour 14 YO pobral več nagrad že pred lansiranjem – osvojil je dvojno zlato medaljo na prestižnem tekmovanju International Wine and Spirits Competition 2020 in zlato medaljo na tekmovanju International Spirits Challenge 2020.
V 19. stoletju je James Fleming, sin lokalnega kmeta, uresničil svoje dolgoletne sanje in na tej mistični lokaciji postavil svojo lastno destilarno. Destilarna Aberlour je še danes znana po odličnih viskijih, ki se starajo v ročno izbranih bourbonovih in olorosovih sodih. Ti dajo viskiju note sladke vanilje ali začinjene sadne okuse in zlato jantarjevo barvo. Na tem posebnem mestu se tako bogastvo narave združi s strastjo človeka in trdim delom v edinstvenih in večplastnih enosladnih viskijih.Njegova priljubljenost je zelo velika, izvažajo ga namreč v več kot 50 držav. Na splošno je to viski zelo prijetnega in bogatega okusa. Vonj po rozinah z namigom karamele in oreščkov napoveduje poln, sadno začinjen okus, kjer lahko začutite tudi smetanovo karamelo in priokus banane. Pookus je karameliziran in meden.
Ustvarili so ga v čast in spomin na ustanovitelja destilarne, Jamesa Fleminga, zanj pa uporabljajo le tradicionalne metode brez hladne filtracije ali drugih sodobnih postopkov.Rezultat je težji, kremast in neponovljiv enosladni viski rdečkasto zlate barve z Nepozabnim sadno začinjenim okusom in intenzivnim značajem.Ta originalna pijača se je odlično odrezala tudi na tekmovanjih, kot so World Whiskies Awards, The International Whisky Competition in International Wine & Spirit Competition,kjer je pometla s konkurenco.V 19. stoletju je James Fleming, sin lokalnega kmeta, uresničil svoje dolgoletne sanje in na tej mistični lokaciji postavil svojo lastno destilarno. Destilarna Aberlour je še danes znana po odličnih viskijih, ki se starajo v ročno izbranih bourbonovih in olorosovih sodih. Ti dajo viskiju note sladke vanilje ali začinjene sadne okuse in zlato jantarjevo barvo. Na tem posebnem mestu se tako bogastvo narave združi s strastjo človeka in trdim delom v edinstvenih in večplastnih enosladnih viskijih.
Svež, začinjen 12-letni burbon iz Tennesseeja, narejen iz mešanice koruze, rži in sladnega ječmena. Nos je poln citrusnih arom; posušena pomaranča, sveža limetina in limonina lupinica ter sladke začimbe. Okus ponuja note cimeta, posušene pomarančne lupine, rozin ter kremaste vanilije.
AMERICAN EAGLE Tennessee Bourbon Whiskey je 4 leta staran bourbon z bogato in kremasto noto s pridihom hrasta, vanijije, sladke pomaranče in belega popra. Bourbon vsebuje vsaj 51% koruze, ostalo pa je mešanica ječmena in pšenice brez dodanih arom in barvil.
Chivas Regal 12 si zagotovo zasluži častni naziv princ škotskih viskijev.Chivas Regal 12 je viski, v katerem boste zagotovo uživali. Besede ne dajo prave teže njegovemu polnemu in bogatemu okusu medu ter zrelih jabolk s pridihom vanilije, lešnikov in kremaste karamele. Popolne nianse sladnih in ječmenovih viskijev vas omrežijo s svojo globoko harmonijo okusa ter navdušijo z melodijo sadnih in cvetnih arom.
Chivas Regal 12 si zagotovo zasluži častni naziv princ škotskih viskijev.Chivas Regal 12 je viski, v katerem boste zagotovo uživali. Besede ne dajo prave teže njegovemu polnemu in bogatemu okusu medu ter zrelih jabolk s pridihom vanilije, lešnikov in kremaste karamele. Popolne nianse sladnih in ječmenovih viskijev vas omrežijo s svojo globoko harmonijo okusa ter navdušijo z melodijo sadnih in cvetnih arom.
Chivas Regal 12 si zagotovo zasluži častni naziv princ škotskih viskijev.Chivas Regal 12 je viski, v katerem boste zagotovo uživali. Besede ne dajo prave teže njegovemu polnemu in bogatemu okusu medu ter zrelih jabolk s pridihom vanilije, lešnikov in kremaste karamele. Popolne nianse sladnih in ječmenovih viskijev vas omrežijo s svojo globoko harmonijo okusa ter navdušijo z melodijo sadnih in cvetnih arom.
Najnovejši član družine Chivas Regal je izjemen viski, ki nastane z mešanjem najbolj redkih malt viskijev iz kleti Chivas. Chivas Regal Extra tako ponuja posebno mešanico izbranih viskijev skupaj z najboljšimi malt viskiji, ki zorijo v španskih Oloroso šeri sodih. Rezultat pa je neverjetno bogata interpretacija okusov za tiste, ki iščejo nekaj več. Chivas Regal Extra ima aromatične, sadne in sladke poudarke z notami sladke hruške in kremne karamele z nežnim namigom ingverja.
Blagovna znamka
Whiskey Chivas
Država
Škotska
Volumen
0,7
Alkoholna stopnja
40 %
Viski
Ko pomislimo na kakovostno žgano pijačo, pogosto pomislimo na drage kristalne kozarce, šarmantne starejše gospode na usnjenih naslonjačih s pipo v roki, medtem ko se za njimi bohotijo elegantne restavracijske mize ali knjižnica, polna dragocenih primerkov priznanih avtorjev.
In ko za tem slišimo še besedo whiskey, pomislimo na žgano alkoholno pijačo, za katero se zdi, da o njej vsi vse vemo (če že ne vse, pa vsaj dosti). Tudi sami ste najbrž že slišali, da je tradicionalno osnovna sestavina viskija ječmen. Toda ali veste tudi, da se lahko viski prideluje iz drugih žit, kot so koruza, rž in pšenica?
Kaj je whisky in kaj whiskey?
Beseda whisky (ali whiskey) izhaja iz gelskega izraza »uisge/uisce beatha«, kar pomeni »voda življenja«. Obstaja pa razlika med prvim in drugim zapisom:
Izraz whisky brez dodane črke -e se uporablja za pijače, proizvedene na Škotskem in Japonskem ter v Walesu in Kanadi.
Izraz whiskey pa se uporablja za pijače, destilirane na Irskem. V ZDA je od leta 1968 kot uradno črkovanje predpisan »whisky«, čeprav je zaradi tradicije dovoljena uporaba črke e.
Je pravi viski res izdelan izključno iz ječmena?
Prvotno je bila osnova za viski le ječmen, od konca 19. stoletja pa so vedno bolj začeli pridobivati na priljubljenosti tudi tako imenovani blended ali mešani viskiji, pri katerih se viski na osnovi ječmena (ali malt viski) meša z viskiji, izdelanimi iz drugih vrst žita (ali grain viskijii). Danes se po svetu proda največ mešanih (blended) viskijev, ki so torej kombinacija viskija iz ječmena in viskija iz drugih žit.
Je starejše res vedno boljše?
Sodi, v katerih se viski stara, so zelo pomembni. Najboljši okus naj bi tako zagotovili sodi iz ameriškega ali francoskega hrasta. Velikokrat se uporabijo tudi sodi, v katerih je pred tem zorelo drugo žganje, recimo rum.
Med zorenjem v sodih viski pridobi svoj specifični okus in zlato barvo. V sodih lahko ostane različno dolgo, a pri tem pravilo več je bolje ne velja. Kljub temu na Škotskem obstaja zakon, da morajo viski zoreti vsaj tri leta, tradicionalno pa viski v sodih pustijo vsaj osem let.
Na steklenici viskija so pogosto navedene številke 8, 10, 12 ali 15. Te namreč označujejo, koliko let je viski zorel v steklenici. Ker ima sveže destiliran viski lahko tudi 70 odstotkov alkohola, ga že pred natakanjem v sode nekoliko razredčijo, še enkrat pa postopek ponovijo po koncu postopka zorenja, preden napolnijo steklenice. Viski ima danes povprečno 40 odstotkov alkohola.
Poznate pomen posebnih oznak na steklenicah viskija?
Če ste si kdaj med iskanjem malce boljšega viskija vzeli čas za branje vsebine, skrbno natisnjene na steklenicah, ste morda opazili izraze, kot so »wood finish«, »private bottling« in podobne. Če do zdaj niste bili povsem prepričani, kaj pomenijo, v nadaljevanju najdete poenostavljeno razlago:
• LETNICA – STAROST
• SINGLE CASK – viski iz enega samega soda
• WOOD FINISH – poreklo sodov
• CASK STRENGTH – na koncu je dodana samo voda, brez drugih sestavin
• UNCHILLED FILTERED – nefiltriran viski
• PRIVATE BOTTLING – kupec kupi celoten sod in mu ga napolnijo ter dodajo individualno etiketo
• INDEPENDENT BOTTLER – proizvajalec ima svoj sod in ustvarja individualno mešanico
Pogosta vprašanja
Kako postreči viski?
Viski postrezite pri 15–18 stopinj Celzija. Če je temperatura previsoka, mu dodajte kocko ledu, če ga ne želite redčiti, pa kozarec za viski pred tem v hladilniku oz. zmrzovalniku ohladite.
Kateri kozarci za viski so najboljši?
Uporabite glencairn kozarec, kozarec v obliki tulipana ali tako imenovan snifter kozarec. Pomembno je, da je kozarec zgoraj ožji, saj tako arome viskija ne bodo prehitro pobegnile.