Slovenija
Gourmet
Gurmanski dodatki
Gurmani in sladokusci, vabljeni na izlet po kulinaričnih dobrotah. Vaše brbončice so izostrene, zato so
za vaš užitek ključni dodatki, ki postavijo vsakemu obedu piko na i. Ti so lahko že sami po sebi prava
gurmanska umetnina, vsaki jedi, v kateri se pojavijo, pa dodajo čisto poseben pečat. S čim boste danes
izpopolnili okus svojih specialitet?
Popestrimo z mesnimi prigrizki
Kot ljubitelji vin smo v spletni trgovini Koželj.si najprej pomislili na to, kateri gurmanski dodatki nam
najprej padejo na misel ob vinu. Seveda, narezki! Butični bio suhomesnati izdelki znamke BioSing so
namenjeni prav prijetnemu druženju ob žlahtni kapljici. Pričarajte svojim gostom slavnostni občutek s
svinjsko klobaso in suho salamo iz svinjine, govedine in slanine, pravi gurmani pa bodo zadovoljno
grizljali jelenovo salamo ali divjačinsko klobaso.
Gurmanska paleta sladkih, slanih, sadnih in zdravih dobrot
Ko želite jedem dati nekaj svojstvenega, ni treba poseči po redkih in dragih gurmanskih dodatkih.
Izberite le dragoceno, zdravilno gurmansko olje. Posezete lahko po na primere štajerskem temnem
bučnem olju Kocbek, ki je izdelano iz prečiščenih bučnih semen, bogato z vitaminom E in ima dobro
maščobno kislinsko sestavo. Tudi sama bučna semena so odličen prigrizek, ali pa izjemen dodatek k
drugim jedem. Ker vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, zdravilno delujejo predvsem pri težavah s
sečili.
Če želite svojim jedem dodati 100 % ekstra deviško oljčno olje, vas bo zanimalo gurmansko olje iz
istrskega nasada Monte Rosso, v katerem se pretakajo sadni okusi iz kar šestih vrst oljk. Istrsko sonce
je sijalo tudi na fige, maline, robidnice, breskve in slive, ki so svojo sladkost, barvo in aromo podarile
gurmanski marmeladi.
Ni pomembno, kakšno je vprašanje, odgovor je vedno: čokolada!
Če ste ob svoji sladkosnedi naravi bolj prefinjeni, posezite po Luciferjevi gurmanski čokoladi. Rožnate
čokoladne kroglice z ruby čokolado vas bodo razvajale s koščki malin in brusnic, galerija sladko-slanih
okusov v srebrnikastih čokoladnih kroglicah z lešniki, karamelo in soljo pa bo razveselila tiste, ki se
radi prepustite razkošnim užitkom. Kroglice v lepi stekleni embalaži so že pripravljene, da obdarijo
gurmana. Podobno izkušnjo ponuja tudi temna čokolada s karamelo in solnim cvetom iz Piranskih
solin. Ljubiteljem gina pa bodo prijale ročno izdelane čokoladne praline s kremo iz gina Limbay.
Ob sladkem vinu se prileže tudi košček gurmanske čokolade. Posladkajte se na primer z ročno
izdelanimi “paulicami”. Te čokoladice proizvaja mlada slaščičarska Hana, ki je svojo blagovno znamko
Mama Paula poimenovala po svoji babici Pauli. Mehke kremne “paulice” povezujejo temno, mlečno in
belo belgijsko čokolado s pistacijami, lešniki, mandlji in slanimi arašidi. Hmmm, kaj je lahko še boljše
od tega? Morda gurmanska čokolada s posipom gozdnih sadežev! Ob njej si privoščite še kozarec
rdečega vina.
Ko vas bo kdo vprašal, od kod vaš širok nasmeh in dobra volja, mu le povejte, kakšni biseri se najdejo v
spletni trgovini Koželj.si. Gurmanske dodatke imajo tudi naši darilni paketi.
Pogosta vprašanja
H katerim jedem se najbolje poda bučno olje?
Z bučnim oljem lahko začinite solato, zelenjavno rižoto, testenine, ribe, sir ali pa z njim pripravite
skutni namaz. Seveda se bučno olje najbolj sklada z bučnimi semeni, oboje pa bo odlično dopolnilo
sir, pražen krompir ali pesto, navdušite pa lahko tudi z bučno rolado.
Kaj postreči ob degustaciji vina?
Degustacija vina je lahko prav posebno doživetje. Ne glede na to, ali obiščete čudovito vinsko klet z več
stoletno tradicijo, ali pa si priredite degustacijo kar doma s pomočjo naših degustacijskih paketov.
Vendar pa ob vrhunski kapljici žlahtnega vina prija tudi kakšen prigrizek. Pri kombinaciji hrane in
pijače pa morate biti zelo previdni, da izbrani prigrizki ne zasenčijo okusa vina.
Ob degustaciji vin se zato največkrat postrežejo sveže pripravljeni narezki s kakovostnim mesom in
sirom. Tako ustvarimo odličen kontrast med slajšimi vini in nekoliko slanim okusom klobas. Tudi sir
odlično dopolnilo vsako degustacijo, vendar se morata intenzivnost okusa vina in sira skladati.
Dodatno velja, da se divji siri, med katere štejejo siri s plemenito plesnijo ali močnim vonjem, najbolje
kombinirajo s sladkimi vini. Ob poskušanju penečih vin pa je najbolje postreči topljeni ali kremni sir.
Še več idej, kako povezovati hrano in vina si preberite v našem blogu.