BREZPLAČNA poštnina ob nakupu nad 50 €!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Žgane pijače

Žgane pijače

Žgane pijače so izvrstne za dobrodošlico, uživanje po požirkih ali pripravo poživljajočih koktajlov. Prava posebnost so sadne in zeliščne žgane pijače, ki vas razvajajo s svojim okusom in blagodejnostjo.  

Dober okus poskrbi za dobro počutje

V domači vitrini naj bo tudi domače žganje. Žgane pijače, proizvedene iz sadja ali zelišč, poživijo vaše čute in delujejo blagodejno predvsem med hladnimi zimskimi dnevi. Kot aperitiv pa navdušujejo tudi likerji, prestižne znamke viskija ali konjaka in priljubljena tekila. Vsak ljubitelj pečenja pa dobro ve, kako z rumom dodati sladici piko i.

Zdravilno žganje izza samostanskih zidov

Po dobro žganje ni treba daleč. Pokukajmo v Kartuzijo Pleterje, v kateri menihi proizvajajo tako vina kot tudi žgane pijače iz sadja, kot so slive in jabolka. Še posebej ponosni so na pletersko hruško, ki zraste v steklenici, in grenčico, v kateri je sadno žganje oplemeniteno s kar 49 zelišči. Ta ne poskrbijo samo za dober okus, ampak v majhnih količinah tudi izboljšajo počutje.
Zelišča in druge zdravilne rastline menihi redno uporabljajo pri izdelavi pijač. Ena izmed takšnih pijač je medeni liker z zelišči, ki napitku dajo še plemenitejši vonj in okus. Iz samostana Pleterje prihajata tudi brinjevec in orehovec. Za nežnejši spol so pripravili vinski liker s slajenim vinom žametovke.

Harmonični okusi viskijev iz tujih dežel

Ko se spomnite na viski, se z mislimi preselite na Škotsko ali Irsko. S Škotske prihajajo cvetlično-sadni Chivas Regal, ki je prvi viski z licenco iz Speysida, legendarni Johnnie Walker in sladki Aberlour, eden najbolj cenjenih maltov tega okoliša s tradicijo iz 19. stoletja. 
Z Irske pa je do nas prispel svetovno znani Jameson iz nežne vanilije, začimb, oreščkov in pridihom lesenih hrastovih sodov, v katerih se je kalil dolga štiri leta. Čez lužo je svoj dober glas v Evropo ponesel Jack Daniel's, eden izmed najbolj prodajanih viskijev na svetu. V deželi vzhajajočega sonca pa je svojo melodijo sadja in žita skladal viski Nikka from The Barrel.  

Kratek požirek in počasno uživanje konjaka

Konjak je elitna pijača, ki se jo uživa v miru, počasi, intimno s posebnimi ljudmi, ne v glasni družbi ali na zabavi. To je pijača za posebne trenutke. Najboljše pridelujejo v Franciji, od koder prihajajo Hennessy, Remy Martin, Meukow in eden najbolj znanih konjakov Martell, kjer so svojo uspešno pot začeli že v 17. stoletju in so znani po najstarejših in najredkejših žganih pijačah.  
Žgane pijače lahko pijemo tudi v mešanici z drugimi pijačami. Predvsem vodka in tekila se bosta izvrstno obnesli v koktajlih s pomarančnim ali limonovim sokom, odlično pa se bo zraven podal tudi rum s svojim posebno močnim vonjem in prefinjenim okusom. Svetovno znane mešanice pijač in koktajle lahko pripravite kar doma in jih s prijatelji srkate počasi, da zajamete ves okus, ki se ponuja. Naj uživajo tudi oči, zato kozarce okrasite s sadjem, barvnim sladkorjem, listi ali cvetjem.

Pogosta vprašanja

Kakšen kozarec je primeren za žganje?

Kozarec za žganje naj bo zgoraj ožji, da ohranja aromo. V nasprotju s kozarcem za vino je nizek in brez peclja, da ga lahko držimo v dlani. Kozarec za konjak pa ima značilno nogo, saj tako topline naših dlani grejejo pijačo.

Kaj pomenijo oznake konjakov XO, VS in VSOP?

Te oznake sporočajo, kako stare so sestavine v konjaku. VS označuje, da ima najmlajša sestavina konjaka dve leti, oznaka VSOP določa starost najmanj štirih let, XO pa najmanj deset let.  

Kako piti tekilo?

Tekila je posebna vrsta žgane pijače, pridobljena iz fermentiranega soka modre agave, ki je destiliran v posebnih sodih. Zaradi svojega specifičnega okusa in dolgoletne tradicije se lahko kombinira z veliko dodatki. Lahko jo pijete v kombinaciji z soljo in limeto ali limono, s pivom ali tonikom. Seveda pa je okusna tudi brez vseh dodatkov in vas ob pitju v mislih ponese v toplo Mehiko.
Na našem blogu preberite, zakaj je viski Aberlour priljubljen, kakšen je najboljši gin tonik in kako pripraviti svež koktajl z Ramazzotijevim aperitivom Rosato.