BREZPLAČNA poštnina ob nakupu nad 50 €!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Dodatki, oprema in pripomočki

Oprema

Tako kot je treba skrbeti za trto, da zraste, obilno obrodi in nam podari rujno kapljico, je treba poskrbeti tudi za vino, ki je že ustekleničeno. Če bi ga zanemarili, bi se lahko njegove lastnosti spremenile in pregovor, da se vino s starostjo izboljša, bi se nam zdel izvit iz trte. Vino zato hranite v zato namenjenih vinskih vitrinah.

Za shranjevanje vin izberite primerne vinske vitrine

Hladilnik za vino v kuhinji je obvezna oprema za vsakega ljubitelja vin, ki nima kletnih prostorov ali pa želi imeti nekaj steklenic vedno pri roki. Shranjevanje in skladiščenje žlahtne kapljice v vitrini za vino je lahko tudi dolgotrajno. Vino bo tako v ugodnih razmerah čakalo na trenutek, ko bo ogrelo srca zbrane druščine.

Skrbno izberite opremo, saj se vino dobro počuti ob pravi temperaturi. Bela vina potrebujejo več hladnega zraka kot rdeča, najnižja temperatura pa je najboljša za žgane pijače. Kljub temu ne potrebujete treh vitrin, temveč le eno. Multitemperirna vitrina WTes 1672 omogoča dve temperaturni coni, od 5 °C do 20 °C. Ti temperaturni coni lahko neprestano spremljate na digitalnem zaslonu vinske vitrine. 

Če temperatura zaniha, vas bo na to opozoril zvočni signal. Takšna vitrina je primerna za vsakogar, ki večkrat prireja sproščena druženja, saj v njej lahko hranite kar 34 steklenic. Izberete pa lahko tudi vgradno vitrino, ki se lepo prilega vašemu pohištvu. Za gostinski obrat vam bo bolje služila velika vitrina WTes 5972, v kateri bo prostor našlo več kot 200 steklenic.

Vedno pripravljeni na degustacijo

Vinske vitrine so lep okras vaše kuhinje in gostom sporočajo, katera vina so pri vas najbolj priljubljena. Dodatno pa imate tako vina vedno pri roki, če jih uporabljate za pripravo jedi ali pa dobite nepričakovan obisk. Za tiste, ki sami pridelujete svojo žlahtno kapljico ali pa želite v svoji kuhinji pričarati rustikalni slog, pa so kot nalašč pristni vinski sodi.

Pri roki vedno imejte tudi druge vinske pripomočke: vinske odpirače in zapirače ter hladilno posodo. Najbolje je, da ohladite tudi kozarce, preden bo vinska kapljica zaokrožila po njih. Naj bo vino hladno vse do trenutka, ko ga boste postregli.

Še namig: pred strežbo in uživanjem vina je dobro vino prezračiti in odstraniti usedlino. Za ta postopek uporabite dekanter, v katerega prelijete vino, ki ga želite postreči. Kisik bo vinu omogočil, da sprosti svoje arome. Vino bo tako že ob prvem vdihu pozdravilo z bogatim vonjem in uživanje žlahtne kapljice bo še slajše. 


Pogosta vprašanja

Pri kakšni temperaturi postrežemo bela in rdeča vina?

Temperatura je odvisna od sorte. Večino sort rdečega vina se streže ob temperaturi 16 °C (zrelo vino, merlot, cabernet,), mlada vina pa imajo raje nižje temperature, približno 12 °C. To je tudi idealna temperatura za shranjevanje vin.

Belim sortam vina bolj ustreza hladnejši zrak: burgundska vina in rose naj bodo postrežena s temperaturo med 12 in 14 °C. Večino suhih in polsuhih belih vin pa je priporočeno postreči s temperaturo 10 °C. Penina se prileže še hladnejša (6 °C), najnižje temperature, med 6 in 8 °C pa prijajo sladkemu in svežemu vinu.

Kako dolgo lahko hranimo odprto steklenico vina?

Odprto steklenico vina vedno hranite v hladilniku, saj tako zagotovite, da bo vino dlje časa ohranilo svoj mamljiv okus. Seveda pa ima vsako vino svoje posebnosti in tudi pri obdobju hranjenja v hladilniku ni nič drugače. Bela vina lahko hranite tudi do 7 dni, medtem ko so rdeča vina bolj občutljiva in jih je priporočeno popiti v petih dneh po odprtju. 

Za svežino že odprte steklenice vina lahko še dodatno poskrbite z namenskimi zapirači, ki preprečijo vdor kisika v žlahtno kapljico. Najpogostejši razlog za pokvarjeno vino je namreč oksidacija, ki povzroči spremembo barve in vonja vina. Zato vino, ki je dolgo stalo v hladilniku, pred zaužitjem povohajte in se prepričajte, da ni okisnilo.

V spletni trgovini Koželj si oglejte veliko ponudbo opreme. Izberite ustrezno vitrino, mi pa jo bomo napolnili. Ne verjamete? Preberite si v našem blogu!