Bledo rožnate barve. Njegova cvetica odraža značilnosti jagode, kar je značilno za sorto Bobal. Vino je po okusu živahno sadno, z osvežujočo kislino. V pookusu se zadržujejo jagode.Nagrade: Mundus Vini (Nemčija)La Guia Vitivinicola (Španija) 93 točk
Etna je izjemno mesto za vinarstvo. Odlikujejo jo edinstvene lastnosti. Kompleksna mikroklima, vulkanska tla na nadmorski višini 650 – 700 m so izjemno rodovitna, temperaturne razlike med dnevom in nočjo pa neverjetne. Torre Mora je posestvo, ki se nahaja na Etni in je v lasti družine Piccini. Njihova filozofija na območju Torre Moro je »eno grozdje, en teritorij«. Navdihuje jih popolno ujemanje med avtohtono sorto Nerello Mascalese in Etno. S strastjo ustvarjajo vina, ki z vsakim požirkom pripovedujejo zgodbo o lokalnem grozdju, ki uspeva na pobočju aktivnega vulkana.
Pridelano je iz rdeče sorte modra frankinja. Vino je nežne rubinaste barve z odtenki lososa. Cvetica je lepo odprta, sadna, pokaže nekoliko bolj izrazite note po malinah in jagodah. Ponuja nekaj ostanka sladkorja in prijetno harmonijo. V ustih je poln, bogat, z daljšim zaključkom.
Vino je nežno rdečkaste barve z oranžnimi odtenki. Na okusu prijetno elegantno, polno, z ravno pravšnjim ostankom neprevretih sladkorjev, ki izpostavijo njegov sadni značaj.Ob pravi eksploziji brusnic, malin, borovnic in jagod nas še vedno prisotna svežina spomni tudi na zrele drnulje in še poveča pitnost tega vina, ki nam prikliče v spomin petje škržatov v vročih poletnih popoldnevih.
To vino je izbor najmanjših jagod, ki zorijo na naših najtoplejših legah. Vino ima močnoteksturo in visoko koncentracijo sladkega ekstrakta.Vino je nežne rožnate barve. Cvetica je srednje poudarjena, prefinjena. Poleg sadnih not (malina) najdemo tudi cvetne. Suho vino višjih kislin in srednjega telesa z lepo sadno aromo, ki je dokaj pestra. Z daljšim pookusom. Prav lep rose.
Colnar Rosé je sestavljen iz 50% Modre frankinje in 50% Modrega pinota. Kratka hladna maceracija mu da prelepo lososovo barvo, podaljšana fermentacija pa ohrani sadnost, visoko aromatiko in dolg pookus. V kozarcu lahko zaznate arome maline, citrusov in jasmina. Zelo dobro se poda v kombinaciji s škampi, jastogom, sušijem ali jagodam. Leta 2019 smo na mednarodnem ocenjevanju vin Decanter v Londonu za Rosé prejeli 96 točk (od 100) in se s tem uvrstili med 5 najvišje ocenjenih rose vin na svetu.
Vino je svetlo rožnate barve z rahlimi čebulnimi odtenki ter nežnimi aromami po jagodah, češnji in nežnimi zaznavami cvetja... V ustih je vino prijetnega, polnega okusa z lepo svežino in lepim pookusom
Nežne lososove barve s čebulnim odtenkom. Cvetica je izrazitejša, predvsem po limoni in limeti, grenivki s časom tudi suhe začimbe in jagode. Suho v ustih, višjih kislin, z obilico (za rosé) oljnate teksture, deluje dokaj polno, nikakor prepolno. Okus je izdatnejši. Dokaj redka kombinacije polnejša telesa, otipa in arom po agrumih.Izbrano grozdje, majhna obremenitev po trsu, optimalna zrelost grozdja, ročna trgatev, vinifikacija v cisternah iz nerjavnega jekla, hladna maceracija do 12 ur, fermentacija pri nizkih temperaturah, obstoj na drožeh za 8 mesecev. Polnitev avgusta, naprodaj novembra.Elegantna enoletna vina, katerih značilnost je sortnost, sadnost in svežina, a hkrati tudi polnost.
Na nos zaznamo arome rdečega sadja, jagode, maline in karamele. V ustih imamo podobno aromatično percepcijo. Vino je suho s prijetno svežino in polnostjo. Popolno poletno vino. Grozdje je bilo ročno potrgano v 15-kilogramske zaboje, razdrozgano in takoj sprešano. Vinifikacija je potekala pri 15–18 °C dva tedna v posodi iz nerjavečega jekla. Po nekaj mesecih zorenja na drožeh je bilo vino pretočeno, grobo filtrirano in stekleničeno v aprilu.
Barva je češnjevo rdeča, iskriva. Vonj je zelo intenziven in fin. Prepoznamo arome po prezrelih jagodah, češnjah in črnem ribezu. Vino, ki ga odlikujejo prijetna sadnost, svežina in mehkoba, je primerno tako za aperitiv kot za spremljavo zelenjavnim, ribjim ali mesnim jedem.Ročna trgatev biodinamično pridelanega grozdja. Kratka maceracija grozdne drozge, blago stiskanje in dekantacija mošta. Spontana fermentacija z lastnimi kvasovkami in spontan biološki razkis. Šestmesečno zorenje vina v inoks cisternah in betonskih tulipanih na lastnih drožeh. Stekleničenje brez filtracije z minimalnim dodatkom žvepla.
Grozdje Roseja zori na izbranih legah starejših Kristančičevih vinogradov. Po selekcionirani trgatvi je Merlot stisnjen, nato fermentira z lastnimi kvasovkami v posodah iz nerjavečega jekla. Vino je svetlo rožnate barve ter nežnimi aromami po jagodah, češnji, jagodičevju in nežnimi zaznavami cvetja... V ustih je vino prijetnega, polnega okusa z lepo svežino in lepim pookusomVino in hrana: Rosé je idealen spremljevalec brezskrbnih počitniških dni. Priporočamo ga k jedem, ki domiselno spajajo okuse morja in gozda, na primer k rezancem s škampi.
Roza barva z rahlimi opečnatimi odtenki. Sadnost odprtost in sortnost arom je značilnost vina, spominja na zrelo grozdje, robide in borovnice. Prvi vtis je zelo prijeten in mladosten.
Rose je pridelan iz sorte Barbera. Je rožnate barve z vonjem po jagodah in češnjah. V ustih je živahen z lepo svežino in sadnim pookusom. Lahko je postrežen kot aperitiv ali k spomladanskim solatam, rižotam in morskim sadežem.
Rose je srednje intenzivne lososove barve. Fini naravni mehurčki nas opozorijo na prefinjen Rose, kjer je željena svežina mladega roseja intenzivno zaznana.Čist, kot jutranja rosa. Nekoliko slajši. Najprej nas presenetijo čiste sadne arome malin, češenj in gozdnih jagod, v ozadju lahko zaznamo tudi nianse rumenega sadja.OKUS: Vino zaradi bogatega telesa, sadnosti in dotika mlade lune deluje v ustih zelo prijetno in harmonično. Opojno je kot mladost. V daljšem pookusu je prisotna fina svežina. Okus nepozaben, kot prva ljubezen.Grozdje Roseja zori na izbranih legah starejših vinogradov Cabernet Sauvignona. Po selekcionirani trgatvi je Rose Batič stisnjen po stari metodi. Nato fermentira z lastnimi kvasovkami v posodah iz nerjavečega jekla. Ostanek prefinjenih mehurčkov v vinu je odraz velike ljubezni, ki jo je vinar posvetil tej sorti in negovanju vina.
Iskriva granatno rdeča barva z roza odtenkom. Sortne zaznave Merlota s poudarkom jagod, malin in drobnega rdečega sadja. Aroma je obstojna in čez čas pokaže svojo kompleksnost.Vino srednje polnega okusa z zaznavami jagodičevja. Sveže, igrivo in harmonično vino.Ročno obrano grozdje. Takojšnje prešanje grozdne drozge in bistrenje mošta s pomočjo sedimentacije. Fermentacija rahlo motnega mošta na temperaturi med 11 °C in 20 °C. Štirimesečno zorenje vina na drožeh brez prvega pretoka v cisternah iz nerjavečega jekla.
Družina Ott se s tem elegantnim in sončnim vinom pokloni veličastni vinorodni deželi Provansi.Suho, osvežujoče, rožnato vino je vsekakor čudovito. To vino svetlega okusa, a bledo obarvano, je polno hrustljave kisline z rahlimi pridihi rdečih jagod in citrusov.
Vino je izjemno nežne rožnate barve, svetel pridih barve lososa. Na nosu je izredno intenziven in kompleksen. Prevladuje sadje: vonj po mandarinah, malinah in jagodah. V ustih je vino elegantno, sladkasto, polnega telesa in iskrivo. Prijetna svežina in okus po bananah, pasijonki in zelenem jabolku. Primerno vino primerno za aperitiv, postrežen močno ohlajen v vročih poletnih dneh.
Etoile odlikujejo značinosti Provanse:- skrilavec v Clos Mireille se odraža v prijetnem slanem značaju tega cuvéeja,- apnenčasta tla v Château de Selle dajejo temu vinu finost,- apnenčasti peščenjak in peščena lapornata tla v Château Romassan prežemajo Étoile s strukturo in močjo.Cuvee, ki nas vabi, da cenimo minevanje časa in uživamo v vsakem trenutku.
Clos Mireille Rosé je blend različnih vrst grozdja značilnih za Côtes de Provence - Grenache (večina) je izbran zaradi polne teksture, Cinsault zaradi dobro poznane mehkobe in Syrah zaradi sadne okroglosti.Vino je zelo bledo rožnato poudarjeno, odvisno od letnika, z zlatimi, oranžnimi in celo barvnimi odtenki. Njegov šopek razkriva sveže sadje (mango, melona), poudarjeno z notami limone. Na okusu se njegova svežina razvije skozi citrusne arome okoli odločno mineralnega jedra, nato pa se zaključi s subtilno obstojnim zaključkom.
Vino je zelo bledo rožnato poudarjeno, odvisno od letnika, z zlatimi, oranžnimi in celo barvnimi odtenki. Njegov šopek razkriva sveže sadje (mango, melona), poudarjeno z notami limone. Na okusu se njegova svežina razvije skozi citrusne arome okoli odločno mineralnega jedra, nato pa se zaključi s subtilno obstojnim zaključkom.
Moderna vinifikacija pri nizkih temperaturah nam je dala izredno saden svež rose. Všečna kislina mu daje pitkost, ki se skupaj z nekaj grami sladkorja združuje v čudovito celoto.
Ko pomislimo na rosé, pomislimo na spomladanske popoldneve, ko nas na domači terasi razvajajo sončni žarki, in tople poletne večere ob morju, piknike, travo, ki žgečka podplate, in veliko smeha.
Rosé, poln sadnih okusov, arom in nežnosti, je bil ustvarjen za dobro vzdušje in lahkotnost, ki jo dobro ohlajen dvigne na povsem novo raven.
Rose in maceracija je nepogrešljiva kombinacija
Vsaj povprečen poznavalec vina danes že ve, da je grozdni sok vedno bele barve – tudi pri rdečem grozdju. Barva rdečega vina izvira namreč iz lupin grozdnih jagod, ko se te namakajo v lastnem soku. Postopek imenujemo maceracija.
Za rosé vino se uporabi rdeče grozdje, ki ostane v stiku s kožicami le nekaj ur, saj se tako prenese manj rdeče barve. Prav zato je barva rosé vina v največji meri odvisna od trajanja maceracije, a tudi od izbrane sorte. Barve segajo vse od lososove, nežno bakrene, čebulne, svetlo rožnate in celo do češnjevo rdeče. Slovenska rosé vina so recimo temnejša, včasih že skoraj rdeča, medtem ko so provansalska izredno svetla in nežna.
Prav zaradi trajanja maceracije se rosé vina ne ponašajo s tako krepkimi telesi kot rdeča. Zaradi svoje nežne barve in okusa sicer veljajo za “ženska vina”, vendar to še zdaleč ne pomeni, da jih ne obožujejo tudi številni moški, ki so navdušeni nad njegovim lahkim okusom.
Pogosta vprašanja
Kakšni hrani se podajo rosé vina?
Oziroma boljše vprašanje: k čemu se ne? Saj poznate tisto šaljivo trditev, da rosé postrežeš s hrano takrat, ko ne veš, ali bi izbral belo ali rdeče vino, kajne?
A šalo na stran. Rosé vina so lahka in sveža, zato jih lahko ponudimo k predjedem, prigrizkom in belemu mesu ali celo kot aperitiv.
Suhi rosé izberite kot spremljavo sirom, ki se ujemajo tako s kislostjo belega vina kot tudi sadnim značajem rdečega. Dodatno rosé vina postrezite k raznolikim jedem različnih struktur – vse od belega mesa, začinjenih tapasov, morskih sadežev, lahkih mesnih in celo azijskih jedi.
Katero rosé vino izbrati?
Na splošno velja, da rosé pijemo kot mlado vino, zaradi česar je dobro izbrati čim mlajša rosé vina. Za staranje so primerni le redki primerki. Batičev Rose, ki zori na izbranih legah starejših vinogradov cabernet sauvignona, je stisnjen po stari metodi in se lahko recimo stara pet let.
Pridelamo ga lahko iz vseh rdečih sort, se pa v Sloveniji najpogosteje pridelujejo iz sort merlot, refošk, cabernet sauvignon in modri pinot, ki je ujet v penini Bjana Brut Rose z dozorelo cvetico, fino in kompleksno. Prevladujejo sadne note po jagodah in drobnih rdečih sadežih. V ustih je vino suho, a hkrati ponudi kanček sladkobe, je srednjega telesa, zmernih kislin, s fino oljnato teksturo in zelo dolgim zaključkom.
V rosé penini Medot Rose živahne nežne rožnate barve z vijoličastimi odtenki najdete pestro kombinacijo sort: 60 % modrega pinota, 20 % rumene rebule in 20 % chardonnayja. V pravilno ohlajeni rosé penini boste zaznali cvetne venčne liste, smetano, lešnikov biskvit, citruse in med. Okus po jagodah in rdečem sadju daje penini dolžino, okus po praženem kruhu in lešnikih pa poveča kompleksnost. Odlična je kot aperitiv, a tudi kot spremljava dimljeni ribi, morskim sadežem, zelenjavi v tempuri, piščancu na žaru, svinjini ter sladicam z gozdnimi sadeži.
Iščete kaj malce drugačnega? V tem primeru pobrskajte po ponudbi Hiše dobrih vin kar sami – čakajo vas sami roséjevski biseri, lahkotni, igrivi in dišeči po poletju.