A+ belo, zvrst rebule, pikolita in chardonnaya, v popolnosti odraža poreklo Goriških brd. Izbrano grozdje najboljših leg Goriških Brd in omejeno število steklenic pričata o njegovi edinstvenosti. Eleganca vina A+ belo je rezultat skrbnega donegovanja v hrastovih sodih, v katerih je zorelo 18 mesecev.Pridelano samo v kakovostno primernih letinah. V ustih je polno, masivno in hkrati uravnoteženo, s čvrsto strukturo, ki mu napoveduje izjemno dolgo življenje. Razkošna in večplastna. Zrelo sadje, maslene in mineralne note ter fino integrirane začimbe, ki so se razvile med zorenjem v lesu.Barve starega zlata z mineralnimi odsevi.
Grozdje prihaja iz posestva Pazo de Barrantes, v dolini Salnés (Rias Baixas, D.O. Galicija).Grozdni sok 30 dni fermentira pri 10°C z usedlinami v posodah iz nerjavečega jekla. Nato je vino dva meseca v stiku s svojimi kvasovkami.Albariño velike osebnosti, s čudovitim in dišečim sortnim značajem in presenetljivim potencialom staranja steklenic. Na nos očara z intenzivnimi cvetnimi, sadnimi in balzamičnimi aromami in s svojo globino, eleganco in svežino navduši usta. Pazo Barrantes je popolna mešanica strukture in svilnosti, kompleksnosti in obilnosti, dolgoživosti in takojšnjega uživanja.
Vino je kristalno, intenzivne zlato rumene barve, ki vleče na jantarjevo. Je gosto, na robu kozarca pušča lepe zavese. Cvetica je intenzivna in uglajena. Prvi nos je meden, kasneje se izpostavijo sadne vonjave po pomarančni lupini in jabolčnih krhljih ter vinski vonj, zaznati je tudi malce poprove pikantnosti. V ustih se sadnost in medenost ponovita. Pookus je intenziven in dolg, mineralen in svež. Zelo kompleksno vino. Ročna trgatev konec septembra.
Vino zlato bakrene barve z večplastnim okusom, ki se iz minute v minuto razvija v svoji kompleksnosti. Enkrat prihajajo v ospredje sadne komponente, drugič balzamične, tretjič mlečno-karamelne in maslene.Steklenica „amfora“ je oblikovalski presežek, v katerih ponujamo vina, ki predstavljajo naš največji vinogradniško-kletarski domet. Skrbno obrano grozdje z najboljših leg predelujemo in zorimo v hrastovih sodih in v glinenih amforah, zakopanih v zemljo. Stik s kožico je dolg, vino ima čas, da se oplemeniti z vsem, kar je dobrega v celotnem grozdu in da se razvije cvetica, ki nakazuje polno zrelost. To so vina svečanih trenutkov, izbornih jedi in izbranih druščin.
Vino je srednje intenzivne slamnate barve, deluje sijoče in umirjeno. Cvetica je čista in prepoznavna, zelo fina. Prevladuje vonj po eksotičnem sadju, pokošeni travi in zeliščih. V ozadju lahko zaznamo tudi rahlo pikantne note. V ustih nas preseneti s svojo polnostjo in skladnostjo. Deluje elegantno, kompleksno in harmonično.Ima zelo dolg kremast pookus, ki lepo zaključi celotno podobo vina, toplo, z dolgim zatonom.
Vino je srednje intenzivne slamnate barve, deluje sijoče in umirjeno. Cvetica je čista in prepoznavna. Prevladuje vonj po eksotičnem sadju, pokošeni travi in zeliščih. V ozadju lahko zaznamo tudi rahlo pikantne note. V ustih nas preseneti s svojo polnostjo in skladnostjo. Deluje elegantno, kompleksno in harmonično.Ima zelo dolg kremast pookus, ki lepo zaključi celotno podobo vina.
Vino je srednje intenzivne slamnate barve, deluje sijoče in umirjeno. Cvetica je čista in prepoznavna, zelo fina. Prevladuje vonj po eksotičnem sadju, pokošeni travi in zeliščih. V ozadju lahko zaznamo tudi rahlo pikantne note. V ustih nas preseneti s svojo polnostjo in skladnostjo. Deluje elegantno, kompleksno in harmonično.Ima zelo dolg kremast pookus, ki lepo zaključi celotno podobo vina, toplo, z dolgim zatonom.
Vino je srednje intenzivne slamnate barve, deluje sijoče in umirjeno. Cvetica je čista in prepoznavna, zelo fina. Prevladuje vonj po eksotičnem sadju, pokošeni travi in zeliščih. V ozadju lahko zaznamo tudi rahlo pikantne note. V ustih nas preseneti s svojo polnostjo in skladnostjo. Deluje elegantno, kompleksno in harmonično.Ima zelo dolg kremast pookus, ki lepo zaključi celotno podobo vina, toplo, z dolgim zatonom.
Barva je srednje poudarjena zlatorumena. Cvetica je dokaj pestra, kaže znake dozorevanja, postaja medena. V ustih je suho, okusa ne manjka, kar je prijetno presenečenje glede na letnik, v ustih se pravzaprav kar razbohoti in ponudi pester karakter.Vstopno vino? Sploh ne, gre za precej resno zvrst z lepim potencialom. Daljši, dolg.
Vino je kristalno, nežne zlato rumene barve. Že na pogled je sveže, a gosto. V fini in obstojni cvetici sta zaznavni sadnost zrelih jabolk in mineralnost. Vino lepo napolni usta, v okusu se povsem ponovijo zaznave z nosa. Pookus je dolg in svež, obvladujejo ga prijetne kisline in mineralnost.Beli pinot je elegantno in harmonično vino polnega telesa, ki se bo ujelo z belo ribo iz pečice ali z žara, pa tudi s z nekoliko slajšim pršutom.
Izraža primarne arome ter eleganco belega pinota interpretirano z zorenjem v rabljenem lesu. Les pripomore h kompleksnosti, a vino v prvi vrsti ostaja beli pinot.Globlje zlatorumene barve. Cvetica je nežnejša, diskretna, dozorela. Zaznamo nežne note zorenja v lesu kot so karamela, maslo, bombonjera pa tudi nekaj sadnih v smeri breskve in zrelega rumenega sadja. Vse skupaj je pestro in prepleteno.Suho, bogatega, intenzivnega in toplega okusa, ki naznanja krepko telo in občasno daje celo občutek prijetne sladkosti. Dokaj zmernih kislin za beli pinot. Tekstura na jeziku daje oljnat občutek, ki ga zlahka zaznavamo, vino deluje zelo polno. Z dolgim slanim zatonom.Beli pinot je pravo hrani prijazno vino, dobro se ujema skoraj z vsemi jedmi. Hkrati pa bomo le stežka našli boljše vino za brancina v soli. Zelo dobro se ujame tudi z brancinovim karpačom.
Vino je nežne limonasto rumene barve. Cvetica je zadržana, enostavnejša, diši po limonah in rumenih jabolkih, a je lepo definirana. V ustih je vino suho, srednjega telesa, zmernih kislin.
Izrazito po bezgu, kiviju, kosmulji in pasijonki. Srednje polnega telesa, hrustljava svežina in rahlo pikanten zaključek. Slamnato rumene barve.Če je sredozemska prehrana nepogrešljiv del vašega načina življenja, vam je sodoben slog vin Quercus pisan na kožo. Prepoznali jih boste po intenzivni sadni aromi. Ta se lepo dopolnjuje s polnim, a svežim okusom, v katerem je moč začutiti briško zemljo. Ker zorijo v posodah iz nerjavečega jekla, vam bo lažje prepoznati njihov sortni značaj.
Izrazito po bezgu, kiviju, kosmulji in pasijonki. Srednje polnega telesa, hrustljava svežina in rahlo pikanten zaključek. Slamnato rumene barve.Če je sredozemska prehrana nepogrešljiv del vašega načina življenja, vam je sodoben slog vin Quercus pisan na kožo. Prepoznali jih boste po intenzivni sadni aromi. Ta se lepo dopolnjuje s polnim, a svežim okusom, v katerem je moč začutiti briško zemljo. Ker zorijo v posodah iz nerjavečega jekla, vam bo lažje prepoznati njihov sortni značaj.
Beli Pinot Premium vas bo zapeljal s svojo čutnostjo. Sprva kremast okus se sčasoma v ustih razvije v pikantno žametnost, ki še bolj poudari njegov pookus. Prefinjen vonj, mineralnost in bogata struktura so odlike, ki vas bodo prepričale. Beli Pinot Premium je vino z značajem
Je zvrst iz rumenega muškata, traminca in sauvignona. Je globlje zlatorumene barve. Vonj je poudarjen, ker vsaka sorta pri tem vinu poje svoj tenor, je sočno, cvetno. Je posebno suho urejeno vino. Ob okušanju nudi veliko zabave. Vino je zelo dobro, dolgega okusa, bogato, kreatorsko, avtorsko.
To prijetno belo vino, ki ga proizvaja M. Chapoutier, se goji na območju Côtes-du-Rhone. Je kompleksno in zelo elegantno. Zaokroženost vina se odlično ujema z njegovo svežino.
Nos je kompleksen in subtilen z aromami, ki spominjajo na belo cvetje, divje grmičevje, breskve in sveže marelice. Občutek v ustih je poln, žameten s prijetno svežino in dolgim pookusom ter vertikalnostjo. Kerner, zorjen v akaciji, prinese vinu polnost, radodarnost, rumeno sadje in cvetlični karakter, medtem ko Renski rizling doprinese živahnost, svežino in kompleksnost. Pijte med leti 2019 in 2025.Suha in topla poletna sezona je odločilno vplivala na karakteristike letnika, za katerega so značilni nizki donosi (do 30 % nižji kot običajno). Posledično so vina letnika 2017 bogata in koncentrirana, ki pa so zaradi hladnega septembra še vedno prijetno sveža in uravnovešena.
Barva je nežna limonasta. Cvetica je mladostna, sveža, srednje poudarjena, raznolika in dokaj aromatična. Prevladujejo zeliščne in rastlinske note, zelena paprika, seno, bezeg. V ustih je vino suho, okusno, slano, karakter je v ustih morda še bolj izražen kot v ustih, sauvignonasse izstopi. Prav lepa, zelo dobro izdelana sveža briška zvrst.
Blaž belo je naša bogata zvrst rebule, chardonnaya, belega pinoja in sauvignonassa, ki jopridelamo samo v najboljših letnikih in iz najboljšega grozdja.Je intenzivne in goste jantrne barve z bogatim, kompleksnim in finim vonjem po suhem sadju – jabolčni krhlji, lupine agrumov, rozine. Sledijo note suhega cvetja, praženih mandljev in masla. Na okusu elegantno krepko, intenzivno in zelo harmonično z dolgim toplim pookusom.
Vino je slamnato rumene barve z zlato rumenimi odtenki. Vonj spominja na citruse, zrele breskve, grenivko, ki se prepleta z aromo po kruhovi skorji. V ustih je vino polnega okusa s prijetno svežino in dolgim pookusom.
Izbira vina je vedno subjektivna odločitev, odvisna od številnih dejavnikov (priložnosti, preferenc okusa, cene, spajanja s hrano itd.), je pa za pravo izbiro dobro poznati tudi samega sebe. Če še ne veste, ali vam bo bolj všeč suho, polsuho, polsladko ali sladko belo vino, preverite osnovne smernice strokovnjakov, s katerimi bo tako pestra ponudba naše Hiše dobrega vina prava mala malica.
Kako izbrati pravo belo vino zase
Slovenci pridelamo največ belega vina, med najbolj znane sorte pa spadajo chardonnay, rumeni muškat, sladki muškat, beli in sivi pinot, laški rizling, sauvignon, traminec in malvazija.
Če se z belimi vini šele spoznavate, je dobro, da najprej odkrijete, katera vam ustrezajo. Študija, ki so jo opravili na državni univerzi Sonoma v Kaliforniji, je pokazala, da večina ljudi najprej uživa v sladkem belem ali rose vinu, nato pa se zaljubi v suha vina ali vina z bolj značilnimi okusi.
Pri izbiri upoštevajte okuse, ki jih imate sicer raje, za katero priložnost izbirate vino, ali ga boste spajali s hrano, ga boste mešali ali pili samostojno.
Čeprav je splošno mnenje, da starejše kot je vino, boljše je, pa to ne drži popolnoma. Le nekatera vina imajo s starostjo boljši okus. Pravilno staranje vina je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z regijo, iz katere izvira vino, in količino taninov, sladkorjev in kislin, ki jih vsebuje.
In ne pozabite: naš okus se spreminja vse življenje. Vsake toliko preizkusite novo sorto. Če imate danes raje svež in suh Frelihov Zeleni silvanec, to še namreč ne pomeni, da vam čez nekaj let ne bo bolj ustrezala tudi Jakončičeva zlatorumena zrela Carolina bela z zaznavnim vonjem po kokosu, karameli in prezrelih sadežih.
Pogosta vprašanja
Postrežba belega vina
Bela vina postrežemo pri temperaturi od 8 do 12 °C, pri čemer lažja bela, kot sta laški rizling in malvazija, postrežemo pri 8 do 10 °C, bogatejša oziroma bolj strukturna bela vina, kot so chardonnay, sauvignon in barikirana bela vina, pa pri 10 do 12 °C.
Sladka vina ohladimo na 6 do 8 °C, penine pa različno, odvisno od tega, kako kompleksna je penina. Kar zadeva penine, je splošno pravilo, da lažje penine ponudimo nekje pri 6 °C, zahtevnejše penine in šampanjce pa pri 10 °C.
H kateri hrani se najbolje poda belo vino?
Bela vina so odlična za spajanje s perutnino. Postrežemo jo lahko s polnimi ali lahkimi belimi vini, s katerimi se tudi dobro ujemajo ribe, kot sta brancin in som. Za oslič in postrv so boljša izbira aromatična, srednje polna in polna bela vina, kot sta chardonnay in suhi rizling, za tuno in lososa pa polnejša bela vina.
Bolj slane ribe, kot so sardele, so odlične z različnimi vrstami vin, tudi suhim roséjem, penino in suhim rizlingom, pri morskih sadežih pa izberite raje suho sveže belo vino srednjega telesa, kot je drzno vino s svežimi aromami belega sadja in zelišč, Etna Bianco DOC Bio Torre Mora.
Če boste postregli močan sir, kot je sir s plemenito plesnijo ali sir z močnim vonjem, postrezite zraven sladko vino, recimo Prusov traminec. Gre za srednje aromatično vino, katerega nežen vonj spominja na začimbe, sladki koren, nageljnove žbice in cvet divje vrtnice. V okusu daje vino vtis razkošnosti, kjer je čutiti plemenito žlahtno plesen botritis, ki daje vinu poseben čar in se odlično poveže prav s sirom s plemenito plesnijo.
Rizling, recimo Verusov s prijetnim mladostnim karakterjem, je primeren za kombiniranje z baziliko, ingverjem, poprom, hrenom, kumino in žajbljem.
Katere vinske kozarce izbrati?
Za sveža bela vina se uporablja kozarec tulipanaste oblike, ki omogoča hitro sproščanje vonjav in zaznavanje sadnosti ter svežine.
Za zrelejša bela vina so boljša izbira kozarci, ki so prav tako tulipanaste oblike, vendar so bolj odprti in večji. Takšna vina namreč vsebujejo težje hlapne arome, ki potrebujejo večjo prostornino, da se ob vrtenju kozarca sprostijo.