BREZPLAČNA poštnina ob nakupu nad 50 €!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Vi-Vin Saksida

Kmetija Saksida se nahaja v vasi Zalošče v osrčju Vipavske doline. Odlične lege in urejeni vinogradi so največje bogastvo in temelj za pridelavo dobrih vin. Majhna obremenitev po trsu je prvi pogoj za visoko kvaliteto, ki se začne v vinogradu, v kleti pa dobi svojo pravo podobo. Kletarjenje po tradicionalnih postopkih s sodobnimi tehnološkimi metodami omogoča pridelavo sortno značilnih in bogatih vin, ki pripovedujejo njihovo zgodbo.

Izbor vin

Prikaži vse
Zelen
Vi-Vin Saksida
Slovenija
·
Vipavska dolina
·
Belo
·
Suho
·
2021
·

10,54 €
Zelèn je dobil ime po značilni svetlo zeleni barvi listja in mladic in po izrazito zeleni barvi grozdja. Značilne arome Zelena ni mogoče zamenjati z nobeno drugo. Vonj spominja na citruse in jabolka, v ozadju pa se zaznava zelišča, predvsem žajbelj . Kot obljublja že vonj je okus eleganten, nežen, in istočasno bogat in harmoničen.Je avtohtona sorta, ki raste le na Vipavskem in nikjer drugod.Prvič je bil Zelen omenjen in opisan v sloviti Vinoreji leta 1844. Njen pisec, prvi strokovnjak za vinogradništvo in kletarstvo na Slovenskem, eden najbolj izobraženih ljudi svojega časa Matija Vertovec (Vertovez) sorto uvršča med »bolj žlahtne« bele sorte. Že takrat je bila to pijača plemstva, duhovščine in premožnih posestnikov, ker je pridelek v primerjavi z drugimi sortami majhen vzgoja pa zahtevna je bila sorta že na robu izginotja. V devetdesetih je bil Zelèn ponovno odkrit kot žlahtna vipavska posebnost visoke kakovosti in sorta se je vrnila v vipavske vinograde.
Blagovna znamka
Država
Regija
Vipavska dolina
Barva
belo
Volumen
0,75
Sorta
Zelen
Struktura
sveže belo vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2021
Alkoholna stopnja
12,5 %
Vsebuje
sulfit
Barbera
Vi-Vin Saksida
Slovenija
·
Vipavska dolina
·
Rdeče
·
Suho
·
2018
·

12,52 €
Barva je globlja rubinasta. Cvetica je srednje poudarjena, nekoliko dozorela, s peščico mladostnih not. Najti je maline, kanček čokolade, sladič, nekaj podrasti. V ustih je vino suho, tekstura je lepo maslena, taninov je manj, kislin pa obilo.Barbera je doma v Piemontu v Italiji, na Vipavsko je prišla v 60-tih letih in postala »vipavska posebnost«. Ima izrazito saden značaj, malo taninov in nekoliko višje kisline in alkohol. Zahteva odlično, sončno lego in majhno obremenitev po trsu, le tako lahko pridelamo pravo Barbero z vonjem po višnji, ribezu in gozdnih sadežih. Okus je svež, živahen in bogat, v ozadju zaznavamo suhe slive in marmeladne note. Zaradi majhne vsebnosti taninov in izrazito sadnostjo je odlična tudi, če zori le krajši čas v inox posodah, zaradi višjega alkohola in ekstrakta pa se lepo razvija tudi s staranjem v hrastovih sodih.
Blagovna znamka
Država
Regija
Vipavska dolina
Barva
rdeče
Volumen
0,75
Sorta
Barbera
Struktura
sveže rdeče vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2018
Alkoholna stopnja
14 %
Vsebuje
sulfit