Srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je aromatična, četudi malce zabrisana, ponudi arome vrtnice, medu, sledijo note po zrelih breskvah. Slajše, z oljnato teksturo, polnejšega telesa, aroma v ustih ponudi še nekoliko več kot cvetica, lepo se odpre. Če želite nekoliko resnejše in slajše vino, tale bo pravšnji.
Daminus je zvrst štirih značilnih štajerskih sort. Renski rizling daje vinu poudarjene kisline, polnost ter značilno elegantno aromo. Traminec da vinu nežno značilno cvetico, Rumeni muškat svojevrstno aromo, Šipon pa strukturo in polnost.
Jubilejno vino ob štirideseti obletnici prve steklenice vina v našem vinogradništvu.Nočna trgatev ob bakljah. Vinska posebnost, oljnato tekoča, bogata z ekstratom in kislino, primernim alkoholom in značilno posebno aromo ostaja nepozabno doživetje ob pokušanju tega prestiža.
Sorta je po poreklu iz Francije. Pri nas ga gojimo v posavskem vinorodnem okolišu in na Štajerskem kot dovoljeno sorto.Grozd je majhen in zbit, jagoda je majhna, okrogla, temno modre barve. Rodi redno vendar ne dosega obilne rodnosti in zato je vino po kakovosti precej izenačeno. Dozoreva srednje pozno.Vino Modrega pinota zažari z vso polnostjo, plemenitostjo začinjenostjo s polnim počasnim zatonom v ustih. Vino spada med plemenita rdeča vina. Je odprte, rubinasto rdeče barve in prvotno grob okus postane po daljšem zorenju v leseni posodi mehkejši, čistejši, z nežno cvetico, ki spominja na robidovce. Vino je polno in toplo po okusu.
Vino je zvrst treh sort: Šipon, Laški rizling in Renski rizling. Te tri sorte se med seboj odlično vkomponirajo v celoto in se ena drugo dopolnjujejo, kar daje vinu poseben okus in vonj.Vino ima lepo zaokroženo telo, je polno po okusu, prijetno pitno z usklajeno kislino in alkoholom.Ponudimo ga lahko k različnim jedem. Je vino, ki je obogatilo že mnoge poročne večerje.
Vino je zvrst treh sort: Šipon, Laški rizling in Renski rizling. Te tri sorte se med seboj odlično vkomponirajo v celoto in se ena drugo dopolnjujejo, kar daje vinu poseben okus in vonj.Vino ima lepo zaokroženo telo, je polno po okusu, prijetno pitno z usklajeno kislino in alkoholom.Ponudimo ga lahko k različnim jedem. Je vino, ki je obogatilo že mnoge poročne večerje.
Sortne značilnosti so poudarjena kislina, polnost, značilna elegantna aroma ter plemenita diskretna cvetica. Vino je slamnato rumene barve z zelenkastim odtenkom in svežo sadno aromo, ki spominja na cvet akacije, breskve ali češnje.
Sortne značilnosti so slamnato-rumena barva z zelenkastim odtenkom, poudarjena kislina,plemenita diskretna cvetica, ki spominja na cvet akacije, breskve ali češnje, čvrsto in polno telo.Renski rizling je sorta, ki daje najširšo paleto vin, po okusu in cvetici od suhega živahnega mladega vina, do polnega težkega vina s plemenito sladkobo, kot posledica posebnega načina in časa trgatve.Velika prednost Renskega rizlinga, kot pozno dozorevajoča sorta je v tem, da proti koncu dolge faze dozorevanja akumulira veliko sladkorja, pri tem pa ne izgubi kisline.Sortne značilnosti so poudarjena kislina, polnost, značilna elegantna aroma ter plemenita diskretna cvetica. Vino je slamnato rumene barve z zelenkastim odtenkom in svežo sadno aromo, ki spominja na cvet akacije, breskve ali češnje. Po okusu je polno elegantno vino s čvrstim telesom. Radi mu rečemo tudi Kralj vina, vendar zahteva tudi kraljevo življenje na trti in v sodu. V severnih obrobnih vinorodnih conah je to najplemenitejše vino svetovnega slovesa.V naših vinogradih ga trgamo tradicionalno na Martinovo soboto.
Rumeni muškat je ena najstarejših muškatnih sort. Dokazano je, da so sorto preselili Rimljani iz Male Azije in Egipta.Grozdne jagode so srednje velike in okrogle ter imajo debelo kožico. Je aromatična sorta, s precej ustaljeno, srednje veliko rodnostjo. Sorta ima dolgo vegetacijsko dobo in dozoreva pozno. Vino je polno, bogato z ekstraktom, z nežno kislino, izrazito in ima močno muškatno aromo.
Barva je nežna limonasta, cvetica srednje poudarjena, sortno izražena. Najdemo bezeg, kosmuljo in, zanimivo, izdatno mero pikantnih not v smeri črnega popra. V ustih je vino slajše, kisline lepo stopijo v bran sladkorju. Z obilico svežine in dokaj intenzivnim okusom.
Legenda pravi, da je vino cenil že Napoleon: njegov vzklik „Si bon!“ so ljudje prevedli v “šipon”.S pravilno obremenitvijo trte nam daje vina s sortno značilnostjo zeleno rumene barve. Cvetica je nežna, kot se za šipon spodobi, jasna. Spominja na zrele hruške, jabolka, lepo definirano, vabljivo. Suho v ustih, višjih kislin, sadnost, še posebej hruška, se tudi v ustih lepo izrazi. Zelo dober, slan, dolg.
Zgodovina pravi, da je Napoleon rekel » sibon «, kar so domačini slišali Šipon, ki z malo obremenitvijo in posebno nego daje izjemna vina, še posebej takrat, ko nam je narava naklonjena. Zimska idila v januarju, ko zaledenijo grozdne jagode je pravi čas za trgatev. Vino je zlatorumene barve, lepo gladko, elegantno – nepozabno.STROKOVNA OCENA V BESEDI:Nežne zlatorumene barve, ob natakanju opazimo gostoto in viskoznost. Cvetica je naravnost izjemna. Suho sadje, jabolčni krhlju, posušene hruške, kutina, melona, predvsem pa je vino obdržalo sortne značilnosti šipona v obliki zrelih jabolk in sočnih hrušk. Vse skupaj zelo mladostno, prepleteno in kompleksno. V ustih je sladko, slastno, visoka kisline se čudovito ujame z izjemno sladkostjo, erupcije okusov v ustih pa se kar ne končajo. Tekstura je viskozna, oljnata, pookus dolg več minut. Po krajšem premoru, ki gre bolj na račun spremenjenih naravnih danosti kot česarkoli drugega, so v hiši Pra-vino pridelali še en izjemen šipon, ki ga lahko postavite na najzahtevnejše karte tega sveta. Izjemno!
Traminec kot vino ima nežno značilno cvetico, ki se z dozorevanjem bogati in pridobiva svojevrstno aromo. Z zorenjem se razvije mnogoter vonj in okus. Bogastvo cvetice in arome je posebej poudarjeno pri dišečem tramincu.Okus vina je bogat, zaokrožen in trajen. Plemenita kislina deluje milo, običajno je z ostankom ne povretega sladkorja, ki v primerni količini zaokroža to žlahtno bogastvo.