BREZPLAČNA poštnina ob nakupu nad 50 €!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Jubilejni 10. Festvina navdušil z izjemno vinsko izkušnjo

29. maj 2024

Brdo pri Kranju, 27. maj 2024 – Jubilejni 10. Festvina, ki ga bienalno že od leta 2005 organizira Hiša dobrih vin Koželj, je tudi letos presegel vsa pričakovanja in dokazal, da ostaja vodilni dogodek za vse ljubitelje vina. V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju se je predstavilo rekordnih 89 vrhunskih razstavljavcev, ki so predstavili več kot 600 vinskih etiket, med katerimi je bilo tudi 16 ekskluzivnih etiket, ki jih ni moč najti na prodajnih policah. Dogodek je obiskalo več kot 1.700 obiskovalcev, vključno z znanimi imeni iz sveta kulinarike in gostinstva, ki so ob priznanih vinarskih obrazih spoznavali nove okuse in trende ter tkali pomembne poslovne vezi. 

Deli na:

PRELOMNA DESETKA JE PLOD TRDEGA DELA

Festvina sta poleg organizatorjev, Jožeta, Lucije in Roka iz družine Koželj otvorila tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, ter podpredsednik krovne organizacije JRE, Gašper Puhan.

Gašper Puhan, vidno ime v svetu svetovne kulinarike je ob tej prelomni priložnosti poudaril: »Slovenija ima danes – ne le doma, ampak predvsem v tujini – zelo visok ugled na področju gastronomije in vinarstva. S ponosom upam trditi, da z našo kakovostjo postajamo ena vodilnih držav Evrope na področju obeh omenjenih branž. Izjemno je videti, da imamo v tako mladi državi družbo, ki že več kot 30 let skozi svoje poslanstvo pušča tako velik pečat. Družba Koželj vsa ta leta ne gradi le poslovno uspešne zgodbe vinskega distributerja, ampak svoje delo opravlja z veliko mero družbene odgovornosti. Za to se jim lahko iskreno zahvalimo, saj je tudi zaradi njihovega doprinosa podoba slovenskega vinarstva, gastronomije in turizma v boljši poziciji.«
Vinski festival, katerega tradicija sega v leto 2005 je namenjen temu, da lahko vsi dobavitelji Hiše dobrih vin pokažejo širok izbor svojih vin. 

»Od prvega Festvina se je veliko spremenilo, ohranjamo ga na dve leti, od prvih tristo obiskovalcev smo zdaj prišli na čez 1600 udeležencev. Na prvem je svoja vina razstavljalo in dajalo v pokušino petindvajset vinogradnikov, letos pa je razstavljavcev skoraj devetdeset. Se pa naš festival od drugih razlikuje tudi po tem, da dajemo resnični poudarek slovenskim vinogradnikom, saj tudi naš prodajni katalog temelji na njihovih vinih. Zato se skozi vsa leta še posebej trudimo za čim boljšo distribucijo in s tem promocijo vseh slovenskih vin,« je ob zavidljivi deseti izvedbi največjega festivala pri nas povedal Jože Koželj.

DRZNI VRHUNCI DOGODKA

Med vrhunce dogodka je sodila ekskluzivna degustacija t.i. Fine Wines, kjer so obiskovalci lahko okušali 13 vinskih etiket dražjih, premium blagovnih znamk. Ob tej posebni obletnici pa so predstavili tudi novo, lastno linijo UNIQUE by Koželj, pod katero najdemo unikatne letnike unikatnih leg, unikatnih sodov in sort na kratko, najbolj unikatna vina majhnih serij, ki se skrivajo v kleteh priznanih slovenskih vinarjev. Ta edinstvena priložnost je privabila številne vinoljube, da so še posebej uživali v raziskovanju raznolikosti in kakovosti predstavljenih vin. Poleg degustacij so na dogodku poskrbeli tudi za izobraževalno noto. Na okrogli mizi so iskali univerzalni odgovor na vprašanje, ali je na vinskih kartah prostor za slovensko vertikalo letnikov.
Ob degustaciji izjemnih letnikov so govorci ob tem razpravljali še o finančnih in logističnih vidikih za hrambo letnikov v restavracijah, ter o dodani vrednosti tovrstne izkušnje za gosta. Na malo drugačni vinski delavnici, poimenovani - 3x3 bingo drznih pairingov z Chefom Markom Pavčnikom (Restavracija Pavus). Slednji je za jubilejni Festvina pripravil tri drzne jedi, ki so jih kombinirali z izjemnimi vini. Kombinacije so okušali in komentirali skupaj pod strokovno taktirko sommelierke iz ljubljanske restavracije JB, prve v Sloveniji, ki je postala evropska sommelierka leta 2024 po izboru kongresa JRE, Nine Bratovž.

31 LET HIŠE DOBRIH VIN KOŽELJ

Z jubilejnim dogodkom Festvina je družba Koželj obeležila tudi 31. obletnico podjetja. Zgodba blagovne znamke Koželj, hiše dobrih vin, je globoko prepletena z ljubeznijo do vina in družinskimi vrednotami. V podjetju sodeluje vsa družina, kjer svojo ljubezen do vina razumejo ne zgolj kot delo, ampak kot način življenja. Mlajša generacija družine Koželj, Lucija in Rok Koželj, je s svojo svežo energijo in inovativnimi idejami še dodatno obogatila letošnji dogodek ter pomembno pripomogla k razvoju podjetja, tudi preko digitalnih platform.

»Trdo delo, dobri odnosi in podpora družine, sodelavcev in zaupanje dobaviteljev so ključ do uspeha«, poudarja Jože Koželj, ki je vinarski posel začel pred 31 leti in ostaja vodilni prodajalec in distributer vrhunskih vin na naših tleh. Lucija in Rok Koželj sta ob tej priložnosti povedala: "Izjemno smo ponosni na uspeh 10. Festvina. Veseli nas, da smo lahko delili našo strast do vina z obiskovalci in predstavili izjemne etikete naših vinarjev. Zahvaljujemo se vsem, ki so pripomogli k uspehu tega dogodka ter ponosno zremo v prihodnost z izzivi in priložnosti, ki jih prinaša".
Dogodek je potrditev, da je Festvina postal nepogrešljiv del vinske kulture v Sloveniji in širše. Koželj - hiša dobrih vin je s tem dogodkom dokazala, da je sinonim za vrhunska vina in izjemno vinsko izkušnjo. Večer so zaključili s tradicionalno zabavo na Račjem otoku, z glasbo slovenske legende, Pera Lovšina.

Galerijo slik si lahko ogledate na tej povezavi: https://kozeljwines.pixieset.com/festvina2024/

Deli na: