Vinarja meseca sta Steyer in Frelih. Njihova vina smo znižali do 20%!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

»Če držiš vajeti predolgo, otrokom ne vcepiš odgovornosti.«

02. junij 2025

Vinar Danilo Steyer pravi, da otrok nikoli ni v nič silil, zato je še toliko bolj zadovoljen, da sta se odločila ostati na kmetiji. Pogovarjali smo se z Vanejo in Markom, ki se sicer še šolata, a vsak prost trenutek izkoristita za pomoč na posestvu. 

Deli na:

Za razliko od Danila Steyerja, ki se je vinogradništva lotil s preobrazbo poljedelsko-živinorejske kmetije, sta njegova otroka, 21-letna Vaneja in 18-letni Mark, odraščala z vinom od mladih nog. Hči trenutno študira na poslovni vinski šoli v Geisenheimu, nedaleč od Frankfurta, sin pa obiskuje srednjo šolo za vinogradništvo in sadjarstvo blizu Dunaja in je trenutno na praksi pri avstrijskem vinarju, oddaljenem dobre pol ure vožnje od domače Plitvice.

Vaneja nadzoruje Facebook in Instagram

Vaneja pravi, da se je že od nekdaj zanimala za vino. »Z očetom sem vselej rada kolovratila po kleti in pokušala vina, seveda sem ga izpljunila, ker kot otrok nisem smela piti alkohola. Sama se ne spomnim, a starši so mi pripovedovali, da sem nekoč, ko so šli gostje domov z degustacije, preverila vsebino vseh kozarcev, ki so ostali na mizi,« se smeje študentka, ki je srednjo turistično-gostinsko šolo z maturo vred končala v Avstriji.

Sprva je sicer nameravala na gimnazijo, a potem ko so zgradili veličasten objekt s kletjo in vsemi potrebnimi enotami za razvoj vinskega turizma, je začutila, pravi, da bi bila rada v poslu svojih staršev – v vinu in turizmu. »V šoli sta glavni temi marketing in prodaja, tudi o pridelavi vina se učimo. Sočasno pa s sošolko iz srednje šole upravljava družbene medije za našo vinsko klet, se pravi Instagram in Facebook, pripravljamo pa tudi novo spletno stran,« pove Vaneja. 

Ko je doma, seveda poprime za vsakršno delo. Najraje pomaga pri prodaji, če je treba, vodi degustacije, seveda pa ne izostane niti pri delu v vinogradih. »Lani sem oddelala celo trgatev. Za vse me uporabijo,« se smeje. Je pa Vaneja vpeljala tudi nov produkt v hiši. Z očetom, seveda. »Penino melody sva s sošolko ustvarili za diplomsko nalogo za srednjo šolo. To je sveža, pitna penina, pridelana po metodi charmat, ki nagovarja bolj mlade. Pridelana je iz kar šestih sort: glavne so chardonnay, beli pinot in sivi pinot, zraven pa sva dodali še laški rizling in šipon ter kapljico traminca, kot se spodobi, če smo že Hiša dišečega traminca.«

S sošolko sta si zamislili čisto vse – od izbora steklenice prek etikete in dizajna do škatle za pakiranje steklenic. Vaneja je sodelovala tudi pri izboru sort, oče Danilo pa se je z njo posvetoval tudi glede ostanka sladkorja in drugih parametrov.

Marka zanimajo tehnološke izboljšave

Steyerjevi so prvih 1.200 steklenic napolnili leta 1993, danes pa družina na 20 hektarjih vinogradov pridela okrog 80 tisoč litrov vina na leto. Poleg vstopne linije, kjer vina zorijo v posodah iz nerjavnega jekla, Steyerjevi negujejo tudi vina v lesenih posodah. V liniji Steyer Mark, imenovano po sinu Marku, vina fermentirajo z avtohtonimi kvasovkami, prestanejo pa tudi krajšo ali daljšo maceracijo. Da ne pozabimo, tudi Vaneja ima svojo linijo, v kateri so predikatna in peneča se vina.

Da latinski rek nomen est omen (v imenu je pomen) res drži, potrjuje tudi sin Mark, ki največ zanimanja kaže prav za »svojo« linijo vin. »Čisto svojega vina še nisem pridelal, ampak z očetom se vselej posvetujeva glede vin za linijo Steyer Mark. Večkrat me vpraša, ko pokušava vino iz soda, kako bi lahko to ali ono vino še nadgradila, kako dolga bi bila maceracija ali kaj drugega,« pove Mark.

Ko je doma, se sicer vključi v vse delovne procese, od skladišča prek kleti do vinogradov. Zanima pa ga predvsem, kaj bi se lahko izboljšalo, kakšno tehnologijo bi lahko pripeljali v klet, kaj bi lahko avtomatizirali, da bi se določeni procesi hitreje izpeljali oziroma da ne bi po nepotrebnem zapravljali časa.

»Sam bi rad čim več ročnega dela nadomestil s tehniko. Vpeljali bomo določene stroje v vinograde, na primer za pletje listov ali pa za medvrstno obdelavo. Tudi v kleti se lahko marsikaj nadomesti s tehniko,« razloži Mark.

Oba sta podedovala ljubezen do traminca

Na praksi v Avstriji dela v vinogradih in tudi v kleti. Na vprašanje, kaj ga bolj veseli, odvrne, da oboje, da nimam posebnih prioritet. »Kar počneš v vinogradu, se potem izraža v kleti, vse je povezano. Lahko pripelješ najboljšo surovino v klet, a če tam ne znaš pravilno rokovati, na koncu izdelek ne bo tak, kot si si ga zamislil.«

Mark trenutno še koleba, ali naj se vpiše na študij ali naj se popolnoma posvetu delu na kmetiji. »Po eni strani bi šel študirat, po drugi pa me že zelo mika, da bi ostal doma in da bi lahko udejanjal, kar sem se naučil. Ne vem še, a po vsej verjetnosti bom vendarle šel študirat – v Avstrijo ali Nemčijo, saj je tam boljša oprema in tudi študentje imajo več prakse,« pojasni.

Oba, Mark in Vaneja, sta podedovala ljubezen do traminca, a zanimajo ju tudi druge sorte. »Meni je zelo všeč nova zvrst 3R. Ranina je zanimiva sorta, ima veliko potenciala. V prihodnje bi jo rad maceriral in jo pridelal kot sortno polnitev v liniji Steyer Mark. Resda ji ob polni zrelosti nekoliko umanjka kisline, kar pa lahko kompenziraš, tako da izvedeš več trgatev – v različnih časovnih obdobjih,« pove Mark, ki v prostem času rad tudi fotografira, kar s pridom izkoristi Vaneja pri svojem udejstvovanju na družbenih omrežjih.

»Ko bosta pripravljena, grem takoj v pokoj«

Njun oče Danilo Steyer pravi, da ju z ženo Magdo nikoli nista v nič silila, zato je še toliko bolj zadovoljen, da sta izbrala, da ostaneta na kmetiji. »Vaneja se je sama odločila za turizem, samoiniciativno se je lotila družbenih omrežij. Mark prav tako. V nasprotnem primeru bi vse skupaj prodali, brez težav,« je jasen Steyer.

Če bosta pametna, nadaljuje, bosta lahko vse skupaj lepo peljala naprej. »Vaneja bo imela prodajno-marketinški del, Mark pa vinograde in klet. Mark mora seveda še malo v svet, da kaj vidi, dobi širino.«

Kdaj jima bo torej prepustil vajeti? »Lahko jima jih prepustim že jutri, čim prej. Tudi sam sem imel to srečo, da sem začel zelo zgodaj, pri 22 letih. A sem moral sprejeti tudi odgovornost. Kolikor je bilo denarja, toliko je bilo muzike. Če držiš vajeti predolgo, otrokom ne vcepiš odgovornosti. Ko bom začutil, da sta pripravljena, ko bosta končala študij, jima z veseljem prepustim in grem v pokoj. Seveda jima bova z ženo vselej pomagala.«

Intervju je pripravil novinar Vanja Alič, Ovinu

Vinar meseca
Dišeči traminec polsladko
Steyer
Slovenija
·
Štajerska slovenija
·
Belo
·
Polsladko
·
2024
·

11,19 € 13,99 € (20.01% popusta)
Cvetica spominja na vrtnico, klinčke, z dozorevanjem tudi na agrume. Dan ali večer polepša kot samostojno vino, v kulinariki zahteva kuharjevo iznajdljivost in domišljijo, saj njegov značilni vonj in okus hitro prevladata. Lepo se ujema z bolj začinjenimi jedmi in okusi azijske kuhinje, na splošno pa k belemumesu perutnine (puran, raca, piščanec).
Blagovna znamka
Linija
Steyer
Tip
bela vina
Država
Regija
Štajerska Slovenija
Barva
belo
Volumen
0,75
Sorta
Traminec
Struktura
sveže sladko vino
Sladkorna stopnja
polsladko
Letnik
2024
Alkoholna stopnja
12 %
Vsebuje
sulfit
Vinar meseca
Steyer Mark Sauvignon Exclusive
Steyer
Slovenija
·
Štajerska slovenija
·
Belo
·
Suho
·
2018
·

21,19 € 26,49 € (20.01% popusta)
Vino je polno, mineralno, strukturno. Zaznamo ribez, različne začimbe. Kljub strukturi ima lepo sortno značilnost zrelega sauvignona. Spominja na ribez, kosmulje, koprive, zelišča.
Blagovna znamka
Linija
Steyer Mark
Država
Regija
Štajerska Slovenija
Barva
belo
Volumen
0,75
Sorta
Sauvignon
Struktura
zrelo belo vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2018
Alkoholna stopnja
13,5 %
Vsebuje
sulfit
Deli na: