»Če držiš vajeti predolgo, otrokom ne vcepiš odgovornosti.«
02. junij 2025
Vinar Danilo Steyer pravi, da otrok nikoli ni v nič silil, zato je še toliko bolj zadovoljen, da sta se odločila ostati na kmetiji. Pogovarjali smo se z Vanejo in Markom, ki se sicer še šolata, a vsak prost trenutek izkoristita za pomoč na posestvu.
Za razliko od Danila Steyerja, ki se je vinogradništva lotil s preobrazbo poljedelsko-živinorejske kmetije, sta njegova otroka, 21-letna Vaneja in 18-letni Mark, odraščala z vinom od mladih nog. Hči trenutno študira na poslovni vinski šoli v Geisenheimu, nedaleč od Frankfurta, sin pa obiskuje srednjo šolo za vinogradništvo in sadjarstvo blizu Dunaja in je trenutno na praksi pri avstrijskem vinarju, oddaljenem dobre pol ure vožnje od domače Plitvice.
Vaneja nadzoruje Facebook in Instagram
Ko je doma, seveda poprime za vsakršno delo. Najraje pomaga pri prodaji, če je treba, vodi degustacije, seveda pa ne izostane niti pri delu v vinogradih. »Lani sem oddelala celo trgatev. Za vse me uporabijo,« se smeje. Je pa Vaneja vpeljala tudi nov produkt v hiši. Z očetom, seveda. »Penino melody sva s sošolko ustvarili za diplomsko nalogo za srednjo šolo. To je sveža, pitna penina, pridelana po metodi charmat, ki nagovarja bolj mlade. Pridelana je iz kar šestih sort: glavne so chardonnay, beli pinot in sivi pinot, zraven pa sva dodali še laški rizling in šipon ter kapljico traminca, kot se spodobi, če smo že Hiša dišečega traminca.«
Marka zanimajo tehnološke izboljšave
Steyerjevi so prvih 1.200 steklenic napolnili leta 1993, danes pa družina na 20 hektarjih vinogradov pridela okrog 80 tisoč litrov vina na leto. Poleg vstopne linije, kjer vina zorijo v posodah iz nerjavnega jekla, Steyerjevi negujejo tudi vina v lesenih posodah. V liniji Steyer Mark, imenovano po sinu Marku, vina fermentirajo z avtohtonimi kvasovkami, prestanejo pa tudi krajšo ali daljšo maceracijo. Da ne pozabimo, tudi Vaneja ima svojo linijo, v kateri so predikatna in peneča se vina.
Da latinski rek nomen est omen (v imenu je pomen) res drži, potrjuje tudi sin Mark, ki največ zanimanja kaže prav za »svojo« linijo vin. »Čisto svojega vina še nisem pridelal, ampak z očetom se vselej posvetujeva glede vin za linijo Steyer Mark. Večkrat me vpraša, ko pokušava vino iz soda, kako bi lahko to ali ono vino še nadgradila, kako dolga bi bila maceracija ali kaj drugega,« pove Mark.
Ko je doma, se sicer vključi v vse delovne procese, od skladišča prek kleti do vinogradov. Zanima pa ga predvsem, kaj bi se lahko izboljšalo, kakšno tehnologijo bi lahko pripeljali v klet, kaj bi lahko avtomatizirali, da bi se določeni procesi hitreje izpeljali oziroma da ne bi po nepotrebnem zapravljali časa.
»Sam bi rad čim več ročnega dela nadomestil s tehniko. Vpeljali bomo določene stroje v vinograde, na primer za pletje listov ali pa za medvrstno obdelavo. Tudi v kleti se lahko marsikaj nadomesti s tehniko,« razloži Mark.

Oba sta podedovala ljubezen do traminca

»Ko bosta pripravljena, grem takoj v pokoj«