Vinarja meseca sta Steyer in Frelih. Njihova vina smo znižali do 20%!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Dve Veroniki

02. junij 2025

Vinogradništvo in vinarstvo sta čudoviti dejavnosti, prepleteni z naravo, njenimi cikli in radodarnostjo. A narava zna biti tudi muhasta, nepredvidljiva in neusmiljena. V Šentrupertu na Dolenjskem z njo živita mati in hči, obe Veroniki Frelih. Pogum jima dajeta dolgoletna družinska tradicija vinske kleti Frelih in želja po napredku, ki sloni na znanju.

Deli na:

Vinarstvo je v vaši družini že častitljivih 130 let, korenine pa ima na Vipavskem.

Veronika mlajša: Moj prapradedek se je na Dolenjsko preselil v drugi polovici 19. stoletja iz vasi Lozice pod Nanosom. Tukaj je kupil zapuščeno domačijo z zidanico in pol hektarom vinograda, ki je naš še danes. Počasi je kmetija rastla in se razvijala. Zgodbo je nadaljeval moj ded Josip, ki smo mu rekli ata Jože. Zelo mlad je izgubil starše in s sestro ostal sam na kmetiji. Ta izkušnja mu je dala širok pogled in jasno vizijo. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je začel resneje ukvarjati z vinom. Prvi je začel cviček točiti v buteljke in prvi se je na Dolenjskem začel ukvarjati s peninami. Povečal je vinograd ter povzdignil kakovost in prepoznavnost znamke Frelih. Nikoli se ni ustrašil ničesar, kar mu je prineslo življenje. Večkrat mi je govoril, da je bilo v njegovih časih dolenjsko vino vredno dvakrat več od primorskega, danes pa je ta regija v primerjavi z drugimi precej v ozadju. Ampak upamo, da se bo to v naslednjih letih spremenilo.

Potem je vinsko klet prevzel vaš oče Peter.

Veronika mlajša: Ata Jože je klet vodil do leta 2006. Moj oče Peter, ki jo je prevzel za njim, mu je že pred tem veliko pomagal. Leta 2003 je toča uničila ves pridelek, zato smo takrat začeli na novo. Odkupili smo del gozda ter povečali vinograd na štiri hektare in pol, kar je približno 23.000 trt. V najstarejšem delu, ki ima 32 let, raste zeleni silvanec, gojimo pa še žametno črnino, modro frankinjo, modri pinot in nekaj sivega pinota. Razmerje na novo zasajenih belih in rdečih sort je takrat ustrezalo pridelavi Cvička od fare, ki je bil naš glavni proizvod. Po njem nas ljudje poznajo še danes. Hkrati s cvičkom pa je naraščala tudi pridelava penin. Moj oče je vinsko klet vodil do leta 2014, ko je žal umrl.


To je bil kar precejšen šok za vso družino.

Veronika mlajša: Po očetovi smrti smo se na dolgo in široko pogovarjali, kaj narediti. Takrat sem ravno zaključevala srednjo šolo in se vpisovala na fakulteto. Odločila sem se za agronomijo, ker me je zelo zanimala in ker mi je bilo težko kar opustiti tako bogato družinsko tradicijo. Ugotovila sem, da uživam v naravi in vinogradništvu, zato smo sklenili to nadaljevati. Medtem ko sem študirala, je moja mama Veronika z veliko mero moči in poguma vodila celotno klet in domačo gostilno. Jaz sem svojo prvo trgatev izpeljala leta 2016, leta 2018 pa sem končala študij in se za eno leto vrnila domov. Pot me je nato peljala v Bordeaux v Franciji, kjer sem v dveh letih naredila še magisterij. Od leta 2020 pa počasi prevzemam vodenje kleti, ampak mama mi še vedno veliko pomaga.

Veronika, vi ste bili že prej vpeti v vinsko zgodbo, a s prezgodnjo izgubo moža ste prevzeli ogromno breme. Kaj je bilo najtežje po njegovi smrti in na kaj ste danes najbolj ponosni? Katera osebnostna lastnost ali vrednota je bila tista, ki vam je najbolj pomagala, da ste nadaljevali in razvili zgodbo Frelihovih vin?


Veronika starejša: Pred moževo smrtjo sem se v domačem podjetju bolj ukvarjala s papirji, občasno sem pomagala tudi pri nekaterih kletarskih delih. V vinogradu čez leto nisem bila veliko, razen seveda v času trgatve. Po moževi smrti mi je bilo najtežje skrbeti za tista opravila, ki jih prej nisem bila navajena. Še dobro, da smo takrat imeli dva zaposlena, ki sta že dlje časa delala v vinogradu in kleti. Seveda so veliko pomagali tudi otroci, predvsem med trgatvijo, pa tudi pri nabavi repromaterialov in prodaji vina.

Kako se počuti mlad človek, ko se kar naenkrat zave tako velike odgovornosti na svojih plečih?

Veronika mlajša: Na začetku sem na vse to gledala na zelo romantičen način, s študija pa sem se vrnila polna zamisli in želje po takojšnjih spremembah. Šele zdaj se počasi zavedam, kaj to pravzaprav pomeni. Ker je to manjša družinska klet, moram znati vse od del v vinogradu, v katerih zelo uživam, do prodaje. To ni lahko, saj vsak pač ni dober za vse, ampak jaz to jemljem kot življenjsko izkušnjo in rast. To ni več hobi, ampak delo za preživetje, zato se je treba ob njem veliko učiti. Ker sem najmlajša od štirih otrok, sem se velikokrat lahko zanašala na brata in sestro, zdaj pa sama oziroma z mamo sprejemam pomembne odločitve.


Imate štiri otroke, ampak Veronika mlajša je tista, ki se je zapisala vinarstvu. Malo za šalo: je v tem, da sta zdaj skupaj dve Veroniki, tudi kaj simbolike in usode?

Veronika starejša: Ne vem, če je to usoda. Vsekakor pa je bila hči Veronika najmlajša, ko smo se iz Ljubljane, kjer smo živeli prej, preselili v Šentrupert. Takrat je bila stara dobri dve leti. Odraščanje na vasi od tako zgodnjega otroštva je gotovo vplivalo na njeno ljubezen do narave, po očetu in starem očetu pa je podedovala strast do vinograda in vina. Tudi šolanje v Ljubljani in študij v Bordeauxu je nista odtujila Šentrupertu.

Kaj vam je dal študij v tujini, česa ste se naučili?

Veronika mlajša: Predvsem širine in zavedanja, da imamo v primerjavi z regijami, kot so Francija, Italija in Španija zelo proste roke ter veliko več možnosti za razvoj. Sami lahko izbiramo sorte, ki nam najbolj ustrezajo, in smer, v katero želimo ustvarjati. Vino ni le kemijska enačba in točno določena kislost. Veliko pomeni tudi čutna plat, torej kako delaš to vino. Kot študent si težko predstavljaš, kako boš vse pridobljeno znanje uporabil v praksi, ta študij pa je že sam dajal velik poudarek praktičnemu delu. To je najdragocenejše, kar sem pridobila s študijem.


Koliko steklenic letno pa pridelate?

Veronika mlajša: Odvisno od letine, na katero vplivajo toča in spomladanske pozebe. V povprečju naredimo približno med 40.000 in 50.000 steklenicami letno. Penine, ki predstavljajo od 60 do 70 odstotkov naših vin, delamo iz žametovke, ki je zelo hvaležna sorta z velikim pridelkom. Pri mirnih vinih pa smo bolj odvisni od vremena.

Koliko pa vas dela na vaši kmetiji?

Veronika mlajša: Trenutno smo jaz, mama in moj fant. On opravlja dela s traktorjem in stroji, jaz pa vodim tista v vinogradu in kleti. Seveda mi pri tem pomaga tudi mama. Sodelujemo še z enologom Urošem Bolčino, ki je prisoten pri zaključnih delih in večjih posegih. Vse od časov očeta Petra nam na pomoč priskoči tudi lokalna ekipa, ki ob delu v vinogradu zelo uživajo, predstavlja pa jim tudi dodatni vir zaslužka.

Kako pa dolenjska klima in lega vplivata na vaš pridelek?

Veronika mlajša: Mi sicer res spadamo pod Dolenjsko, ki pa je zelo raznolika. Sploh ta naš zgornji del okoli Šentruperta pa vse do Krškega je gričevnat in bolj zaprt, vinogradi so na višjih legah med 390 in 450 metri nadmorske višine, zato je tudi klima hladnejša. Ampak zaradi tega imamo manj pozebe. Naša glavna sorta žametovka, ki je tu avtohtona, ima najdaljši rastni cikel. Ker prva odžene, je zelo ranljiva v spomladanskih pozebah, dozori pa zadnja. Skupaj s tlemi to vpliva na vino, ki je lahkotnejše in ima bolj zaznavne kisline. Včasih so bila to vina z nižjimi alkoholnimi stopnjami, kar pa zaradi klimatskih sprememb ne velja več.

V hiši Frelih ste cviček postavili na svetovni zemljevid. Pot od tedaj, ko je pokojni gospod Josip zastavil »drugačno smer«, pa do danes, ko Cviček od fare osvaja tudi Decanterjeve in druge strokovnjake, gotovo ni bila lahka. Kaj dela danes vaš cviček tako poseben in kaj je večji izziv: pridelati odlično vino ali prepričati dvomljivce, ki cvičku še vedno odrekajo mesto med dobrimi kapljicami?

Veronika mlajša: Za ugled cvička smo krivi pridelovalci sami. Na našem delu Dolenjske so vinogradi majhni in strmi, zato je težje pridelovati večje količine vina. Kljub trudu Konzorcija Cvička, se ta še vedno prodaja po zelo nizki ceni. Ker to vino ni zanimivo za mlajše generacije, se pije vse manj. Po mojem mnenju pa bi moral cviček napredovati v kakovosti tako kot vsa druga vina, ne pa obtičati na mestu zaradi nekakšne mentalitete »cviček je cviček«. Le tako bi pridobil ugled, ki si ga zasluži. Naš Cviček od fare pa je že v času našega ata Jožeta po kakovosti odstopal od drugih in bil zato tudi dražji. Kot majhna klet z njim nismo mogli konkurirati velikim proizvajalcem, zato smo ga nehali točiti v litrske steklenice in ga ponujali le še v buteljkah. Uroš Bolčina nam je že leta 2017 predlagal, da ga damo oceniti na Decanter, kjer se je uvrstil med priporočena vina. Takrat se je začelo o njem res govoriti.


Kako pa pravzaprav naredite cviček, ki po kakovosti odstopa od drugih?

Veronika mlajša: Cviček zahteva veliko več časa in znanja kot vino iz ene same sorte, cena pa je kljub temu nižja. V njem namreč združujemo štiri sorte, zato moramo biti pozorni tako na rdeče kot tudi na bele. Mi ga z željo po spremembah zdaj razvijamo v bolj provokativno smer, morda celo ne bo več cviček, ampak radi bi ga naredili lahkotnejšega, pitnejšega in bolj aromatičnega.

Kakšne načrte imate za vinsko klet Frelih? Želite, da bi tako kot vaš dedek tudi vi poskusili kaj novega in uresničiti kakšne malce drugačne ideje?

Veronika mlajša: Zelo me navdihuje žametovka, s katero pri pridelavi penin preizkušamo veliko novih idej, iz katerih se marsikaj naučimo. Tudi s cvičkom bi rada stopila še malce višje, saj ima zaradi svoje specifičnosti in edinstvenosti veliko potenciala. Leta 2021 smo se preusmerili v ekološko pridelavo, letos pa že pridobivamo certifikat. To je za hladno dolenjsko podnebje kar velik zalogaj, ampak v to smer se res želimo razvijati. Omenila bi še naše penine. Marsikdaj se želijo vinarji primerjati s tistimi v Šampanji, mi pa bi se radi razlikovali od njih. Še vedno delamo po klasični metodi, ampak v našem vinu vedno pustimo svoj pečat.

Kako se na vinih Frelih odraža to, da vinsko klet vodita dve Veroniki?

Veronika mlajša: Zdi se mi, da to gotovo vpliva, predvsem zaradi najinega načina vodenja kleti in povezovanja z ljudmi. Veliko dam na osebni stik, vpletenih je več čustev, kar se gotovo pozna na končnem rezultatu. Gostinci mi pogosto rečejo, da so naša vina bolj ženstvena in elegantna.

Intervju je bil objavljen v Koželjevem Wine Magazinu 2024.

Vinar meseca
Penina Extra Brut Rose
Vinska Klet Frelih
Slovenija
·
Dolenjska
·
Rose
·
Extra brut
·
2017
·

14,87 € 17,49 € (14.98% popusta)
Barva je nežna lososova, mehurčki fini, številnejši. Cvetica je dozorela, najdemo maslo, kruhovo skorjo, a še vedno z lepo mero rdečkastih sadežev. Suho, z živahno kislino, ki daje lepo vertikalnost, tekstura mehurčkov je lepa fina, okus jasen. Elegantna.Pridelana po klasični metodi, 36 mesecev je zorela na kvasovkah.Nagrade:bronasta medalja Decanter London 2019, 89 points.
Blagovna znamka
Država
Regija
Dolenjska
Barva
rose
Volumen
0,75
Sorta
Žametna črnina
Struktura
peneče vino
Sladkorna stopnja
extra brut
Letnik
2017
Alkoholna stopnja
11,5 %
Vsebuje
sulfit
Vinar meseca
Cviček od fare
Vinska Klet Frelih
Slovenija
·
Dolenjska
·
Rdeče
·
Suho
·
2023
·

5,26 € 6,19 € (15.02% popusta)
Cviček od fare je prvi cviček, ki je osvojil Decanterjevo nagrado na tekmovanju v Londonu. V Sloveniji je dvakrat osvojil mesto prvaka zvrsti v Gornji Radgoni.Cvetica je nežna, a lepo pestra, še posebej za cviček. Poleg rdečkastih sadežev, ki so nujni za vsak cviček, najdemo še sloj začimb ter cvetne note. V ustih je suh, ukročenih kislin in z nekaj več telesa.
Blagovna znamka
Država
Regija
Dolenjska
Barva
rdeče
Volumen
0,75
Sorta
cviček
Struktura
rdečkasto vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2023
Alkoholna stopnja
9 %
Vsebuje
sulfit
Deli na: