Martinova gos s kostanjem in jabolki
05. november 2025
- 1 gos, težka približno 3,5kg
- 10 dag olupljenega surovega kostanja
- 6 dag suhih jabolčnih krhljev
- 20 dag jušne zelenjave (korenje, čebula, gomolj zelene, peteršiljeva korenina, por)
- sol
- žlica moke
- belo vino po želji
- mlinci in dušeno rdeče zelje za prilogo
Pečico segrejemo na 190C. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo. Gos očistimo, solimo zunaj in znotraj, trebušno votlino pa nadevamo z jabolčnimi krhlji in kostanji. Bedra privežemo tako, da zapremo odprtino, in gos postavimo v pekač. Obložimo jo z narezano zelenjavo in prilijemo 5dl vode. Pekač postavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 170 °C in jo med stalnim polivanjem s sokom, ki se izloča med peko, pečemo še 2 uri, da se zlato rumeno obarva.
Pečeno gos odstranimo iz pekača in jo postavimo na toplo. Iz tekočine v pekaču odstranimo maščobo in jo prihranimo (za mlince). Preostalo tekočino na plošči štedilnika izparimo. Ko v pekaču ostane le maščoba, dodamo moko in jo porjavimo. Zalijemo z vodo in kuhamo 20 minut. Omako precedimo, po želji ji dolijemo malo belega vina in ponudimo k pečeni goski.
Goski iz trebušne votline odstranimo kostanj in krhlje ter jo postavimo na velik pladenj. Obložimo jo z mlinci, kostanji, jabolčnimi krhlji in dušenim rdečim zeljem.
Vinsko priporočilo:
Vsekakor rdeče vino, vsaj tam, kjer so ta vina tudi sicer doma – nabor je širok: refošk, modri pinot, barbera, zvrsti, teran.. tam, kjer imajo tradicijo pridelave belih vin k tej tradicionalni martinovi pojedini postrežejo belo vino, včasih kar mlado!