Vino & hrana: Bučna juha s pomarančo in timijanom
08. oktober 2025
Kremna bučna juha s pomarančo in timijanom – popolna jesenska jed z nežno sladkobo buče, osvežilnimi citrusi in aromatičnim timijanom. Odlično se poda k suhemu Laškemu rizlingu.
Količina: za 4 osebe
Zahtevnost: 1/3

Sestavine:
- 80 dag buče – hokaido ali muškatne
- 1 čebula
- žlica masla
- 2 stroka česna
- liter zelenjavne jušne osnove
- 1,5 dl sladke smetane
- naribana lupina in sok pomaranče
- žlička timijanovih lističev
- sol in poper
- 4 timijanove vejice za okras
Priprava:
Bučo olupimo in bučno meso narežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V kozici močno segrejemo maslo, zarumenimo čebulo in drobno narezan česen, dodamo bučne kocke, hitro prepražimo in dolijemo zelenjavno osnovo. Zavremo in počasi kuhamo deset minut.
V juho dodamo sladko smetano, pomarančno lupino in sok. Vse sestavino zmešamo s paličnim mešalnikom v kremno juho. Začinimo jo s timijanom, soljo in poprom. Nalijemo v vroče krožnike, okrasimo s timijanovo vejico in takoj ponudimo.
Vinska spremljava:
Vino naj bo zaradi bogatega okusa in arome juhe tudi bolj aromatično - predlagamo sveže, suho in mineralno vino Laški rizling, vinarja Frešerja.
Poleg svežih citrusnih not, lahko v njem prepoznamo tudi zrelost eksotičnih sadežev. Vino ima lepo izražen karakter, kjer se ponovijo zaznave iz cvetice.
