Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Rekordni 9. Festvina – največ vinskih razstavljavcev doslej

05. december 2022

V ponedeljek je na Brdu pri Kranju po treh letih potekal že 9. festival vina – Festvina 2022. Tokrat je bil še malo bolj poseben, saj se je zbralo rekordno število vrhunskih vinskih razstavljavcev.

Deli na:

V ponedeljek je na Brdu pri Kranju po treh letih potekal že 9. festival vina – Festvina 2022. Tokrat je bil še malo bolj poseben, saj se je zbralo rekordno število vrhunskih vinskih razstavljavcev. Več kot 80 slovenskih in tujih vinarjev je predstavilo svoja najodličnejša vina, tudi tista, ki jih še ni moč zaslediti v redni prodaji. Da smo bili že vsi željni druženja in dobrih vin, potrjuje podatek, da se je dogodka udeležilo preko 1300 udeležencev.

Popust -10%
Penina Medot Brut 48
Medot
Slovenija
·
Goriška brda
·
Belo
·
Brut
·

22,41 € 24,90 € (10% shranjeno)
MEDOT 48 je zvrst rebule kot prevladujoče sorte, modrega pinota in chardonnaya. S štiriletnim ležanjem na kvasovkah je najmlajša penina Domačije Medot, ki že kaže karakter in značilnosti resnih šampanjcev.Drobni in subtilni mehurčki so živahni in energični. Rumenozelena in zlata – prepletanje svežine in zrelega zaznamo že na prvi pogled. Na okusu zaznamo pecivo in bele sadeže, citruse, ter polno in harmonično mineralnost, ki se zaključi v prepričljivem in dolgem zaključku. Nos je svež, saden, mineralen. Prevladuje nota zrelega Zlatega delišesa, ki se prekriva z vonjem bele breskve in mandljevega cveta. V ozadju zaznamo nežne avtolitične note štiriletnega ležanja na kvasovkah.
Blagovna znamka
Država
Regija
Goriška brda
Barva
belo
Volumen
0,75
Sorta
Beli Cuvee
Struktura
penine
Sladkorna stopnja
brut
Alkoholna stopnja
12,5 %
Vsebuje
sulfit
Refošk Antonius 1999
Santomas
Slovenija
·
Slovenska istra
·
Rdeče
·
Suho
·
1999
·

59,00 €
Srednje intenzivna rubinasta barva s tankim rjavkastim robom in medlo obarvanimi solzicami. Na vonju sprva zelišča in začimbe, nato sadno (brusnice, robidnice, šipkova marmelada, slivov džem), kasnejese odprejo sladkasti zreli vonji vanilje, suhih fig, nežnega mošusa, sled konjušnice, seno. Finega, gladkega,sladkastega, zrelega okusa; dolg pookus nas spominja na gobe, umami. Srednje polnega telesa.
Blagovna znamka
Država
Regija
Slovenska Istra
Barva
rdeče
Volumen
0,75
Sorta
Refošk
Struktura
zrelo rdeče vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
1999
Alkoholna stopnja
14 %
Vsebuje
sulfit

Ob uradni otvoritvi so nas s strani organizatorjev pozdravili Jože, Rok in Lucija Koželj, ki so poudarili moč, ki jih prinesejo izzivi in spremembe ter pomembnost novih začetkov: »Ampak po vsakem dežju posije sonce in današnji dan je nov začetek. Začetek za vse nas, stare mačke in še posebej začetek za vse naše zanamce – za mlade generacije, ki počasi prevzemajo vajeti in vizijo v svoje roke«, je izpostavil Jože Koželj. 

Rok Koželj se je zahvalil predvsem gostincem, hotelirjem in drugim poslovnim partnerjem za razumevanje in odlično energijo, ki so jo imeli skupaj: »Zdaj, ko se zavedamo, da je čas nepredvidljiv in da moramo biti pripravljeni na vse, so kakovost, doslednost in zaupanje še posebej pomembni in to v celotni dobavni verigi. Verjamem, da imamo to!«, je vzpodbudno dejal. 

Lucija Koželj se je navezala na novosti in izpostavila prenovljeno spletno spletno trgovino www.kozelj.si ter odprtje nove vinoteke v Marini Portorož. Nagovor pa je zaključila z mislijo: »Naš pogled je usmerjen le še v prihodnost! V krizi smo se naučili, da je hitra reakcija na situacijo še kako pomembna, sprejeli smo par pogumnih odločitev, na katere smo danes zelo ponosni.«

Strokovni program se je začel z ekskluzivno delavnico o naravnih vinih z naslovom: »Naravno, da ali ne«, na kateri je Igor Bergant moderiral okroglo mizo s slovenskimi in tujimi gosti, obenem pa je potekala slepa degustacija sedmih vin različnih stilov. Odlični sogovorniki so bili prof. dr. Tatjana Košmerl iz Oddelka za živilstvo na Biotehnični fakulteti, Univerze v Ljubljani, Martin Gruzovin, sommelier in zastopnik biodinamične vinske kleti Guerila, Paolo Michaut, zastopnik francoske kleti M. Chapoutier in Giorgi Natenadze, vinar iz Gruzije. Skozi pogovor smo tako lahko slišali različna strokovna mnenja glede pridelave naravnih vin in jih tekom delavnice tudi okušali. »Vino, ki gre na trg mora biti najprej, primerno, zdravo, ustrezne kakovosti in šele nato je lahko njegov dodatni atribut način pridelave,« je izpostavil Martin Gruzovin. Giorgi Natenadze pa je dejal, da opaža, da se je tako v Sloveniji kot tudi v Gruziji razcvetela pridelava oranžnih vin. »Ljudje iščejo unikatna vina iz različnih regij, ki jih še niso poskusili. Menim, da zdaj postaja priljubljeno tisto unikatno grozdje, ki poprej ni bilo priljubljeno,« je dejal.

Po delavnici se je vinsko vzdušje nadaljevalo in videti je bilo, da uživajo tako vinarji kot gosti. Tatjana Košmrlj je izpostavila, da na takšnih srečanjih pridobimo daleč največ izkušenj: »Končno smo se videli, da se direktno pogovorimo o vseh tistih stvareh, ki so nas morda prej težile«. Srečanja je bil vesel tudi Paolo Michaut, ki se je po delavnici pridružil ostalim razstavljavcem: »Vesel sem, da smo tukaj in opažam, da želijo potrošniki vse pogosteje vedeti, kaj dejansko pijejo in tudi razumeti to, kar pijejo«.

Angel rdeče l.2017
Batič
Slovenija
·
Vipavska dolina
·
Rdeče
·
Suho
·
2018
·

49,00 €
Angel Rdeče je intenzivne rubinaste barve z ognjenimi niansami ob robu kozarca ter z zajetnimi solzicami.Kompleksne čiste arome več kot omamijo. Zaprite oči in vonjajte kozarec z mislijo na vse možne rdeče sadeže v vseh mogočih oblikah. Nirvana je zelo blizu.Angel Rdeče sestavlja harmonijo treh sort. Merlota, ki poskrbi za strukturo vina, Cabernet Sauvignon poskrbi za aromatičnost vina. Cabernet Franc pa vinu vdihne eleganco in sklene krog.
Blagovna znamka
Država
Regija
Vipavska dolina
Barva
rdeče
Sorta
Rdeči Cuvee
Struktura
sveže rdeče vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2018
Vsebuje
sulfit
Deli na: