BREZPLAČNA poštnina ob nakupu nad 50 €!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Rekordni 9. Festvina – največ vinskih razstavljavcev doslej

07. junij 2022

V ponedeljek je na Brdu pri Kranju po treh letih potekal že 9. festival vina – Festvina 2022. Tokrat je bil še malo bolj poseben, saj se je zbralo rekordno število vrhunskih vinskih razstavljavcev.

Deli na:

V ponedeljek je na Brdu pri Kranju po treh letih potekal že 9. festival vina – Festvina 2022. Tokrat je bil še malo bolj poseben, saj se je zbralo rekordno število vrhunskih vinskih razstavljavcev. Več kot 80 slovenskih in tujih vinarjev je predstavilo svoja najodličnejša vina, tudi tista, ki jih še ni moč zaslediti v redni prodaji. Da smo bili že vsi željni druženja in dobrih vin, potrjuje podatek, da se je dogodka udeležilo preko 1300 udeležencev.

Ob uradni otvoritvi so nas s strani organizatorjev pozdravili Jože, Rok in Lucija Koželj, ki so poudarili moč, ki jih prinesejo izzivi in spremembe ter pomembnost novih začetkov: »Ampak po vsakem dežju posije sonce in današnji dan je nov začetek. Začetek za vse nas, stare mačke in še posebej začetek za vse naše zanamce – za mlade generacije, ki počasi prevzemajo vajeti in vizijo v svoje roke«, je izpostavil Jože Koželj. 

Rok Koželj se je zahvalil predvsem gostincem, hotelirjem in drugim poslovnim partnerjem za razumevanje in odlično energijo, ki so jo imeli skupaj: »Zdaj, ko se zavedamo, da je čas nepredvidljiv in da moramo biti pripravljeni na vse, so kakovost, doslednost in zaupanje še posebej pomembni in to v celotni dobavni verigi. Verjamem, da imamo to!«, je vzpodbudno dejal. 

Lucija Koželj se je navezala na novosti in izpostavila prenovljeno spletno spletno trgovino www.kozelj.si ter odprtje nove vinoteke v Marini Portorož. Nagovor pa je zaključila z mislijo: »Naš pogled je usmerjen le še v prihodnost! V krizi smo se naučili, da je hitra reakcija na situacijo še kako pomembna, sprejeli smo par pogumnih odločitev, na katere smo danes zelo ponosni.«

Strokovni program se je začel z ekskluzivno delavnico o naravnih vinih z naslovom: »Naravno, da ali ne«, na kateri je Igor Bergant moderiral okroglo mizo s slovenskimi in tujimi gosti, obenem pa je potekala slepa degustacija sedmih vin različnih stilov. Odlični sogovorniki so bili prof. dr. Tatjana Košmerl iz Oddelka za živilstvo na Biotehnični fakulteti, Univerze v Ljubljani, Martin Gruzovin, sommelier in zastopnik biodinamične vinske kleti Guerila, Paolo Michaut, zastopnik francoske kleti M. Chapoutier in Giorgi Natenadze, vinar iz Gruzije. Skozi pogovor smo tako lahko slišali različna strokovna mnenja glede pridelave naravnih vin in jih tekom delavnice tudi okušali. »Vino, ki gre na trg mora biti najprej, primerno, zdravo, ustrezne kakovosti in šele nato je lahko njegov dodatni atribut način pridelave,« je izpostavil Martin Gruzovin. Giorgi Natenadze pa je dejal, da opaža, da se je tako v Sloveniji kot tudi v Gruziji razcvetela pridelava oranžnih vin. »Ljudje iščejo unikatna vina iz različnih regij, ki jih še niso poskusili. Menim, da zdaj postaja priljubljeno tisto unikatno grozdje, ki poprej ni bilo priljubljeno,« je dejal.

Po delavnici se je vinsko vzdušje nadaljevalo in videti je bilo, da uživajo tako vinarji kot gosti. Tatjana Košmrlj je izpostavila, da na takšnih srečanjih pridobimo daleč največ izkušenj: »Končno smo se videli, da se direktno pogovorimo o vseh tistih stvareh, ki so nas morda prej težile«. Srečanja je bil vesel tudi Paolo Michaut, ki se je po delavnici pridružil ostalim razstavljavcem: »Vesel sem, da smo tukaj in opažam, da želijo potrošniki vse pogosteje vedeti, kaj dejansko pijejo in tudi razumeti to, kar pijejo«.

Grisini brez maščob 200g
Mario Fongo

5,20 €
Dobra hrana in tradicija lahko gresta z roko v roki z lahkotnostjo: Mario Fongo je ustvaril to različico svojih kruhovih palčk brez maščobe, a ohranil okus s harmoničnim mešanjem vseh ostalih sestavin.Povprečna hranilna vrednost / 100gEnergijska vrednost: 1622Kj/432KcalMaščobe: 8,8god tega nasičene maščobe: 1,2gOgljikovi hidrati: 77,4god tega sladkorji: 0,6gBeljakovine: 11gSol: 0,5g
Blagovna znamka
Mario Fongo
Država
Angel rdeče 2017
Batič
Slovenija
·
Vipavska dolina
·
Rdeče
·
Suho
·
2018
·

70,00 €
Angel Rdeče je intenzivne rubinaste barve z ognjenimi niansami ob robu kozarca ter z zajetnimi solzicami.Kompleksne čiste arome več kot omamijo. Zaprite oči in vonjajte kozarec z mislijo na vse možne rdeče sadeže v vseh mogočih oblikah. Nirvana je zelo blizu.Angel Rdeče sestavlja harmonijo treh sort. Merlota, ki poskrbi za strukturo vina, Cabernet Sauvignon poskrbi za aromatičnost vina. Cabernet Franc pa vinu vdihne eleganco in sklene krog.
Blagovna znamka
Država
Regija
Vipavska dolina
Barva
rdeče
Volumen
0,75
Sorta
Rdeči Cuvee
Struktura
zrelo rdeče vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2018
Alkoholna stopnja
14,5 %
Vsebuje
sulfit
Deli na: