Ribe in rdeče vino
Šole učijo, da se tako kot k belemu mesu mesu k ribam podajo bela vina. To velja zgolj na splošno, saj tisti, ki so to pisali, niso upoštevali dveh glavnih vrst rib, ki jih dobimo na krožnike. Na slovenski obali in južneje, v Dalmaciji, je ob ribah običaj popitit kozarec refoška ali malega plavca. To je popolnoma logično, saj je teh vin ob obali največ. Preprosti ljudje, ki so zaznamovali tovrstno kombinacijo, si težko privoščijo ekskluzivne bele ribe in jedo modre ribe. S tem označujemo tiste vrste rib, ki živijo bližje površju in imajo temnejše meso - sardele, skuše, tune, ipd. K temu, temnejšemu ribjemu mesu se najbolje podajo rdeča vina. Bele ribe pa zahtevajo različna bela vina, pač odvisno od priprave. Seveda pa sodobna kulinarika in sommelierstvo ne ostajata v teh okvirih in jih presegata. Spet pa je tukaj prvo znanje, kako naj bi neki chef ribo pripravil, začinil, spekel in predstavil. Močno orožje so zelišča in začimbe, ki lahko podobo ribe popolnoma spremenijo - a preveč je ne smejo, saj potem okusa ribe v ustih ni več mogoče zaznati. V takih primerih pa bela vina že menjajo roseji in lažja rdeča vina, kot je recimo elegantni modri pinot.