Dolg opis
Organoleptični značaj vina modra frankinja izoblikujejo podnebne razmere, tla, sorta, način predelave grozdja ter kletarjenje mošta oz. vina. V Posavju je po kakovosti glavna rdeča sorta ravno modra frankinja, saj daje odlična rdeča vina. Zelo prijetna je kot mlado vino pa tudi z daljšim zorenjem daje intenzivno obarvana krepka vina, s sortno značilnim vonjem in blagimi tanini.Vino ima okoli 12,0 vol% alkohola, diskreten saden okus in prijetno svežino, ki se s staranjem dolgo zadrži. Odlikuje jo tudi velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratola.
Enostavno modra izbira za užitkarje.
Okus
zreli prijetno mehki tanini, srednje dolg pookus.
Ujemanje s hrano
suhomesnatimi izdelki: salama, šunka, zašinek, slanina, panceta, pršut, tudi zrezke, pečenko, jagnjetino in divjačino.