Vino je lepa zgodba
14. januar 2022
Vino je tradicija, je kultura in umetnost. V vinu je resnica, v vinu je zgodba in vino je komunikacija.

»Vino je tradicija, je kultura in umetnost. V vinu je resnica, v vinu je zgodba in vino je komunikacija.« Tako se začenja katalog vinske hiše, ki jo vodi Jože Koželj in je največji tukajšnji distributer vina, tako velik, da si je za predstavitev svojega portfelja omislil celo bienalni festival vina. Na letošnjem osmem Festvinu septembra na Brdu pri Kranju pričakuje šestdeset slovenskih vinarjev in petindvajset iz tujine. Slovenska vinska zgodba je čudovita, je prepričan Koželj, obeti za letošnjo letino so lepi, odličen pa je bil lanski letnik, a bo na trgu boj, saj je bil tak povsod po vinorodni Evropi.
Gospod Koželj, kaj ste, distributer, vinski trgovec, promotor, ljubitelj vina?
Berem, da ste največji slovenski vinski distributer, ki danes ponuja več kot 1500 različnih vin in zastopa 100 vinskih hiš. Kako ste začeli oziroma kaj vas je pripeljalo k vinu?
Prav tako so mi v Zagrebu povedali, da nekdaj hvaljena »velika vina«, torej masivna vina, z veliko alkohola in pridihom hrasta, danes niso več priljubljena in da vinarji to upoštevajo. Kako se je okus slovenskih pivcev spreminjal od osamosvojitve sem?
Kdo postavlja trende? Velikokrat povzemamo tuje – prišla in v nekaterih primerih prešla je na primer moda barikiranih, vaniljastih vin, italijanskih penin, tudi gina, ruma, single maltov, japonskih viskijev …
Sem prebral prav, da se v Ljubljani proda polovica vsega, kar daste v promet?
Na Brdu pri Kranju prirejate septembra predvsem kupcem v gostinstvu namenjen osmi festival vina Festvina. Kaj se je spremenilo od njegovih začetkov?

Kupcem svetujete pri oblikovanju vinskih kart? Tu gre za someljersko zagato oziroma veselje oziroma umetnost spajanja hrane z vinom.
Vina z agresivnim šarmom?
Spurrier je tudi dodal, da ni privrženec tako imenovanih naravnih vin, češ da pogosto enostavno niso dobra, ker jim ali nekaj manjka ali pa je česa preveč. Vaše mnenje?

Pred časom sem prebral, da ste tudi dobavitelj vin slovenskim veleposlaništvom. Se tam pije najboljše?
Vsak tretji četrtek v novembru se po svetu okuša božole. Pri nas ste to tradicijo uvedli vi, če se ne motim.
Z vinarji ste v stalnem stiku. Kakšna letina se obeta?
Kako bi potencialnemu kupcu opisali razliko med vinom za 20 ali 520 evrov? Chateau Petrus 2014 ponujate za 3294 evrov. Gre?
Torej teorija dolgega repa, kakršno pozna tudi knjižno založništvo.
Koliko je po vašem mnenju resnih vinskih zbiralcev z ustrezno kletjo, vinskimi omarami in drugim ustreznim priborom?
Sprašujem zato, ker ste tudi v poslu z vinskimi omarami oziroma vitrinami in celo aparatom, ki zna natočiti vino, tako rekoč vinomatom.
Vaša najljubša sorta ali zvrst vina?
V reviji O vinu sem prebral, da tudi vi – tako kot Tomaž Sršen – za odlično pijačo k potici priporočate portovec.