Vinarja meseca oktobra sta Guerila & Verus. Okusite vina z lepim popustom!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Vino & hrana: Rižota z bučo in žajbljem

09. oktober 2025

Če iščete popoln recept za rižoto z bučo, ki vedno uspe, ste na pravem mestu. Sledite spodnjim korakom in pripravite kremasto bučno rižoto z žajbljem, ki bo očarala vaše brbončice in zadišala po jeseni. 


Čas priprave: 50 min  
Količina: za 4 osebe   
Zahtevnost: 1/3

Deli na:
Sestavine:
  • 1 kg bučnega mesa
  • šopek žajblja
  • 1,5l zelenjave osnove
  • 5 dag masla
  • ena drobno nasekljana čebula
  • 30 dag riža za rižoto (Arborio)
  • en manjši kozarec belega vina
  • 5 dag sveže naribanega parmezana

Priprava:
Pečico segrejemo na 220 C. Žajblju osmukamo lističe in ga polovico grobo nasekljamo. Bučno meso narežemo na grižljaj velike kose, jih prelijemo z žlico olja, dobro premešamo z nasekljanim žajbljem in stresemo v nizek pekač. Pečemo ji 30 minut, da se bučne kocke zmehčajo in postanejo zlato rjave.

Medtem ko se bučno meso peče, pripravimo rižoto. Zelenjavno osnovo zavremo in pustimo na nizkem ognju. V ponvi na osrednji temperaturi segrejemo polovico masla in na njem počasi 8 do 10 minut pražimo čebulo, da s zmehča, vendar ne porjavi. Vmes jo večkrat premešamo. Nato primešamo riž in pražimo nekaj minut, da postekleni.

Riž zalijemo z vinom in kuhamo tako dolgo, da izpari. Dodamo zajemalko osnove, jo vmešamo v riž in na nizkem ognju kuhamo, da juha izpari. Spet vmešamo zajemalko juhe in tako delamo 25 do 30 minut, da se riž skuha, vendar je še vedno rahlo čvrst na ugriz. Rižota mora biti kremasta in rahlo tekoča.

Med pripravo rižote v manjši ponvi na malo oljčnega olja hrustljavo ocvremo cele žajbljeve liste. Odcedimo jih na kuhinjski brisači. Ko so bučne kocke pečene, jih polovico zmečkamo v grob pire. Kuhani rižoti primešamo bučni pire, parmezan in preostalo maslo. Jed pustimo nekaj minut počivati. Pred postrežbo rižoto posujemo s preostalimi bučnimi kockami in hrustljavimi žajbljevimi listi.

Vinska spremljava:

Okusna jed jesenskega navdiha zahteva vino srednje moči (naj bo vsekakor belo), lahko pa postrežete tudi po suhem belem ali rose penečem vinu - tudi izbor je širok, saj je jed dovolj "aromatična" že sama po sebi, tako da je vino bolj kot prijetna osvežitev okusa. Predlagamo vam, da jed poskusite z vinom Sivi pinot, Benedetič.

Benedetičev sivi pinot vas bo očaral že z nežno limonasto barvo z zelenkastimi odtenki. Cvetica je sočna, sortna in lepo izražena. Prevladujejo bezgove note, note zelene trave in sočnih rumenih sadežev.

Ste za izziv? Poleg rižote z bučo in žajbljem si privoščite vino sorte klarnica iz Vipavske doline. Poskusite vino Dimenzija Klarnica, vinarja Mansus Makovec.

Vino na vonj spomni na sočno rumeno sadje, akacijo, medenjake. V ustih je suho in s čudovitim karakterjem po hruški, akaciji. V ustih se izrazi njegova toplina, lepo ravnovesje med kislino in alkoholi podčrtujejo zreli tanini, pookus pa krasijo medene note.

Sivi pinot
Benedetič
Slovenija
·
Goriška brda
·
Belo
·
Suho
·
2023
·

11,39 €
Dozorevanje grozdja skrbno spremljamo tako, da ga vsak dan pokušamo in ko je ravno prav sladko in okusno, ga potrgamo in z vso skrbjo donegujemo v aromatično vino.
Blagovna znamka
Linija
Benedetič
Država
Regija
Goriška brda
Barva
belo
Volumen
0,75
Sorta
Sivi Pinot
Struktura
sveže belo vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2023
Alkoholna stopnja
13,5 %
Vsebuje
sulfit
Dimenzija Klarnica 2018 oranžno vino
Mansus - Makovec
Slovenija
·
Vipavska dolina
·
Oranžno
·
Suho
·
2018
·

26,99 €
Makovčevi imajo vinograde v Brjah, visoko nad dolino, na gričih med Vipavo in Branico. Klarnica obsega manjši del njihovih vinogradov, jim pa njeno grozdje pomeni velik izziv. Pridelku z dva tisoč trt iz 30 let starega vinograda namenjajo kar štiri vloge. Uporabljajo ga za penino in za tri mirna vina: »običajno« klarnico z le nekoliko daljšo maceracijo, oranžno vino s 30-dnevno maceracijo in predikat, ki dosega status suhega jagodnega izbora. Vsa vina tržijo pod blagovno znamko Mansus; tako so se v srednjem veku imenovale posamezne posesti – skupaj jih je bilo osem, ki so pomenile zametek naselja Brje.Mansusova klarnica dimenzije ostane mesec dni v stiku s kožicami. Vrenje poteka spontano, po stari vipavski navadi dolgih maceracij brez nadzorovanja temperatur, le posoda je sodobnejša, iz nerjavnega jekla. Nadaljnje zorenje poteka v sodih, ki jih je iz Makovčevih debel akacije (robinije) naredilo sodarstvo Kuzma. Vino ima barvo starega zlata z rdečimi odtenki, številne solzice ali srage napovedujejo visoke ekstrakte. Vonj je saden, po zelo zrelih marelicah, meloni, jagodah.V ustih se izrazi njegova toplina, lepo ravnovesje med kislino in alkoholi podčrtujejo zreli tanini, pookus krasijo medene note. Po degustaciji smo si jo privoščili ob skledi zimske solate s krompirjem in ocvirki: enkratno! Pomladi bi klarnico dimenzije priporočal k frtaljam z divjimi poganjki (šparglji, bljuščem, hmeljem …), poleti k sardinam na žaru, jeseni k bučnim njokom z žajbljevim maslom, pozimi h kolinam …
Blagovna znamka
Država
Regija
Vipavska dolina
Barva
oranžno
Volumen
0,75
Sorta
Klarnica
Struktura
mirno macerirano vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2018
Alkoholna stopnja
13 %
Vsebuje
sulfit
Deli na: