BREZPLAČNA poštnina ob nakupu nad 50 €!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Dimenzija Klarnica 2018 oranžno vino

Srednje intenzivne zlato rumene barve z zelenkastimi odtenki. Na vonj spomni na sočno rumeno sadje, akacijo, medenjake. V ustih je suha s čudovitim karakterjem po hruški, akaciji.

23,72 €

Na zalogi.
Čas dostave: 2-4 delovnih dni.
(0)
Dimenzija Klarnica 2018 oranžno vino
23,72 €
Blagovna znamka
Država
Regija
Vipavska dolina
Barva
oranžno
Volumen
0,75 L
Sorta
Klarnica
Struktura
mirno macerirano vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2018
Alkoholna stopnja
13 %
Vsebuje
sulfit

Dolg opis

Makovčevi imajo vinograde v Brjah, visoko nad dolino, na gričih med Vipavo in Branico. Klarnica obsega manjši del njihovih vinogradov, jim pa njeno grozdje pomeni velik izziv. Pridelku z dva tisoč trt iz 30 let starega vinograda namenjajo kar štiri vloge. Uporabljajo ga za penino in za tri mirna vina: »običajno« klarnico z le nekoliko daljšo maceracijo, oranžno vino s 30-dnevno maceracijo in predikat, ki dosega status suhega jagodnega izbora. Vsa vina tržijo pod blagovno znamko Mansus; tako so se v srednjem veku imenovale posamezne posesti – skupaj jih je bilo osem, ki so pomenile zametek naselja Brje.

Mansusova klarnica dimenzije ostane mesec dni v stiku s kožicami. Vrenje poteka spontano, po stari vipavski navadi dolgih maceracij brez nadzorovanja temperatur, le posoda je sodobnejša, iz nerjavnega jekla. Nadaljnje zorenje poteka v sodih, ki jih je iz Makovčevih debel akacije (robinije) naredilo sodarstvo Kuzma. Vino ima barvo starega zlata z rdečimi odtenki, številne solzice ali srage napovedujejo visoke ekstrakte. Vonj je saden, po zelo zrelih marelicah, meloni, jagodah.

V ustih se izrazi njegova toplina, lepo ravnovesje med kislino in alkoholi podčrtujejo zreli tanini, pookus krasijo medene note. Po degustaciji smo si jo privoščili ob skledi zimske solate s krompirjem in ocvirki: enkratno! Pomladi bi klarnico dimenzije priporočal k frtaljam z divjimi poganjki (šparglji, bljuščem, hmeljem …), poleti k sardinam na žaru, jeseni k bučnim njokom z žajbljevim maslom, pozimi h kolinam …

Temperatura serviranja

10-12 °C

Videz

Srednje intenzivne zlato rumene barve z zelenkastimi odtenki.

Vonj

Na vonj spomni na sočno rumeno sadje, akacijo, medenjake.

Okus

V ustih je suha s čudovitim karakterjem po hruški, akaciji.

Ocene in komentarji

Skupna ocena:

Dimenzija Klarnica 2018 oranžno vino

23,72 €
Ocenite izdelek

Dimenzija Klarnica 2018 oranžno vino
23,72 €