Intervju Matjaž Lemut: vse spremembe v zadnjih 20 letih so prišle z zahoda
27. julij 2024
Avtohtone sorte so velika biološka prednost, ker imajo zgodovino in tradicijo, torej dediščino, ki se lahko izkoristi.
![](https://www.kozelj.si/media/40/8e/6c/1646919723/Blog%20%287%29.jpg)
Matjaž Lemut je vodja posestva Tilia Estate, kjer posebno pozornost posveča pinotom, modremu in sivemu, zato je klet v Potočah v Vipavski dolini podnaslovljena Hiša pinotov. Med kolegi vinarji velja za enega največjih strokovnjakov. Svoje znanje prenaša tudi na študente na Univerzi v Novi Gorici, kjer predava osnove tehnologije vinarstva, medtem ko na seminarjih Društva Sommelier Slovenije že več kot 20 let predava enografijo, torej spoznavanje vin vinorodnih dežel. Z njim smo se pogovarjali o značilnostih vinorodne dežele Primorske, o njenem razvoju ter raznolikosti štirih okolišev, ki jo sestavljajo.
Kako je sredozemska kuhinja vplivala na razvoj vinarstva?
Dežela Primorska ima kar štiri okoliše, ki se ‒ poleg številnih skupnih točk – med seboj tudi zelo razlikujejo. Katere so pomembnejše razlike?
Kakšno vlogo so imele velike kleti pri razvoju vinogradništva v posameznem okolišu?
![](https://www.kozelj.si/media/e6/d4/3b/1646919738/Blog%20%286%29.jpg)
Omenili ste tudi sociološki moment.
Kaj pomenijo avtohtone oziroma lokalne sorte za identiteto posameznega okoliša?
Kaj pa druge sorte? Zdi se, da še vedno ni konsenza, katere dajejo v posameznih okoliših najboljše rezultate.
![](https://www.kozelj.si/media/51/8c/83/1646919748/Blog%20%289%29.jpg)
Evolucija se dogaja tudi pri postopkih pridelave …
Primorski vinogradniki prednjačijo tudi pri preusmeritvah v ekološko in biodinamično vinogradništvo.
Vinski turizem je v vzponu. Vipavsko dolino, na primer, Lonely Planet že dve leti zapored uvršča na seznam priporočenih destinacij …
![](https://www.kozelj.si/media/c8/78/64/1646919757/Blog%20%288%29.jpg)