Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Serviranje vina po korakih

05. december 2022

Postrezite vino kot profesionalci.

Deli na:

Ko sedemo za mizo v baru ali restavraciji in nazdravimo z izbranim vinom, ki so nam ga postregli natakarji, se popolno vinsko okušanje lahko začne. A s pravilnim serviranjem si lahko to izkušnjo poustvarimo tudi sami doma. Preberite, kateri so njegovi ključni koraki.

Preden si privoščimo prvi požirek vina, je pomembno poznati nekaj ključnih korakov. Najprej moramo vino pravilno ohladiti, ga po potrebi prezračiti in nato zanj izbrati pravi kozarec. Za piko na i pa je pomembno tudi, da ga znamo pravilno natočiti.

Popust -7%
Krasno Rebula
Klet Brda
Slovenija
·
Goriška brda
·
Belo
·
Suho
·
2019
·

6,74 € 7,25 € (7.03% shranjeno)
Globoko rumene barve z zlatim odtenkom. Okus eeganten, svež in harmoničen. Nežna nota sladkih taninov v dolgem zatonu. Spominja na sredozemske agrume in cedro – zaokrožena z nežno aromo vanilje in sveže kruhove skorje.
Blagovna znamka
Linija
Krasno vina
Država
Regija
Goriška brda
Barva
belo
Volumen
0,75
Sorta
Rebula
Struktura
sveže belo vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2019
Alkoholna stopnja
13 %
Vsebuje
sulfit
Popust -5%
Merlot Cabernet Franc De Baguer
Klet Brda
Slovenija
·
Goriška brda
·
Rdeče
·
Suho
·
2017
·

22,51 € 23,70 € (5.02% shranjeno)
Temen, rubinasto rdeče barve z vijolično noto. Polnega elegantnega telesa, sadnost se prepleta z zeliščnostjo in pikantnostjo zelenega popra, dolg čokoladen, kavnat pookus. Sadnost merlota, murva, sliva,rdeče jagodičevje,sev prepleta z zeliščno noto Cabernet Franca.
Blagovna znamka
Linija
de Bagueri vina
Država
Regija
Goriška brda
Barva
rdeče
Volumen
0,75
Sorta
Rdeči Cuvee
Struktura
zrelo rdeče vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2017
Alkoholna stopnja
14 %
Vsebuje
sulfit


1. korak: Toplo, hladno ali nekje vmes?

Temperatura je glavni element pri serviranju in okušanju vina, saj bo v njem razkrila vse njegove najžlahtnejše lastnosti. »Če bo vino pretoplo, ga ne bomo mogli veliko spiti. A hkrati velja, da če bomo vino postregli preveč hladno, bo delovalo prazno in trpko,« pravi Jože Koželj, ustanovitelj Hiše dobrih vin, vinoljubec ter velik vinski poznavalec. »Pomembno je, da vino ohladimo na servirno temperaturo, ki je primerna za značilnosti posameznega tipa vina.«


Servirne temperature vin:


 ̶  penine in šampanjci: 5–8 °C
 ̶  sveža bela vina: 8–10 °C
 ̶  zrela bela vina: 10–12 °C
 ̶  macerirana bela vina: 10–12 °C
 ̶  roséji: 8–12 °C
 ̶  sveža rdeča vina: 14–16 °C
 ̶  zrela rdeča vina: 18–20 °C


2. korak: Dekantiranje


Če imate doma steklenico starejšega rdečega vina, je dobro, da ga najprej prezračite, oziroma kakor rečemo, dekantirate, saj bo s tem njegov okus še žlahtnejši. »Dekantiranje pride v poštev pri starejših letnikih zrelih rdečih vin. Tako iz vina odstranimo usedlino, ki se nabere v steklenici, in mu pustimo, da zadiha. Ko vino obogatimo s kisikom, se odpre ter nam ponudi barvito paleto arom in okusov,« izpostavlja Jože Koželj. Za razliko od rdečih vin pa večina belih prezračevanja ne potrebuje, zato običajno dekantiramo le starejša bela vina s krepkejšim telesom, na primer arhivska vina. In kako se pravilno lotimo dekantiranja? Vino iz steklenice pretočimo v dekanter in ga nekajkrat zavrtimo. Dlje ko bomo vino pustili v dekanterju, bolj se bodo iz njega sprostile njegove arome. Ta čas je lahko od petih minut do nekaj ur, odvisno od načina pridelave vina. 


3. korak: Velikost in oblika kozarca 


Vinski kozarci so, če jih uporabimo pravilno, običajno oblikovani tako, da se v njih izrazijo najboljše značilnosti vina. Izbira ustreznega kozarca bo pomagala pri prevajanju različnih občutkov, ujetih v vinu, v zaznave v ustih. Vplivala bo tudi na aromo vina, njegov okus, zaključek in pookus.


Kozarci za rdeče vino:

Rdeča vina postrežemo v visokih okroglih, skoraj skledastih kozarcih s širšo odprtino. To omogoča, da vino pride v stik z več zraka, ki vpliva na simfonijo močnejših arom in okusov. Za uživanje v nežnejših okusih svetlejšega rdečega vina pa raje izberemo kozarec s krajšim pecljem in široko čašo. 


Kozarci za belo vino:

Bela vina postrežemo v kozarcih v obliki črke U, ki bodo vino dlje časa ohranili hladno in v njem zadržali opojne cvetlične arome. Pri serviranju polnega ali starejšega belega vina pa priporočamo kozarec z večjo čašo, ki bo poudarila drznejše in zrelejše okuse tovrstnih vin. 


Kozarci za penine: 

Kozarec za penine je pokončnejši in ožji kot večina kozarcev za vino, zato da mehurčki v njem dlje časa ostajajo živi in se čim dlje vijejo proti vrhu kozarca. Zaradi prepoznavne oblike takšnim kozarcem v žargonu pravimo tudi tulipančki.

4. korak: Kozarca ne napolnite preveč


Pri serviranju vina je pomembno vedeti še to, kako vino natočiti in kakšno količino. Ne, ne naliva se do roba. Koliko napolnimo kozarec, se razlikuje glede na njegovo obliko, splošno pravilo pa je, da vino nalijemo maksimalno do nivoja, kjer je kozarec najširši. To je posebej pomembno za nadaljnje degustiranje vina. S tem namreč omogočimo, da zrak pride do vina, kar spodbuja sproščanje njegovih arom, hkrati pa se vino v kozarcu ne segreje preveč. 

5. korak: Na zdravje! 


Zdaj ko je vino servirano, lahko končno naredimo požirek in se osredotočimo na vse okuse, ki se ob tem razvijejo v naših ustih. In ne pozabimo na »Na zdravje!«.

Nasvet:


Če želite vino tudi okušati kot strokovnjaki, potem kozarec primite za pecelj in ga pred prvim požirkom dvakrat zavrtite, da vino omoči steno kozarca skoraj do roba, da se kozarec ovini. Na ta način vino razvije svojo pravo aromo.


Preverite ponudbo vin in se preizkusite v serviranju: tukaj.Veliko rdeče Magnum l.2009
Movia
Slovenija
·
Goriška brda
·
Rdeče
·
Suho
·
2009
·

110,00 €
Veliko rdeče sestavljajo merlot, ki daje hrbtenico in značaj vinu, cabernet sauvignon, ki skrbi za aromatičnost in modri pinot, ki prinaša eleganco in pričara posebne okuse.Barva je srednje globoka, rubinasta in ponosno kaže častitljivo starost vina. Tudi fina in slojevita cvetica, ki je prej nežna kot izrazita, govori o dozorelosti. Note črnega ribeza in pikantne note namigujejo na bordoške sorte, ki prihajajo iz sveže, hladnejše klime. Dopolnjujejo jih note po tartufih, črni čokoladi ter finem hrastovem lesu. V ustih je suho z dozorelimi, gibkimi tanini ter svileno teksturo. Aroma popolnoma zapolni usta in ponuja enkratno, dolgotrajno izkušnjo.
Blagovna znamka
Država
Regija
Goriška brda
Barva
rdeče
Sorta
Rdeči Cuvee
Struktura
sveže rdeče vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2009
Alkoholna stopnja
13 %
Eko
TRUE
Vsebuje
sulfit
Rose
Kartuzija Pleterje
Slovenija
·
Dolenjska
·
Rose
·
Suho
·
2018
·

4,36 €
Roza barva z rahlimi opečnatimi odtenki. Sadnost odprtost in sortnost arom je značilnost vina, spominja na zrelo grozdje, robide in borovnice. Prvi vtis je zelo prijeten in mladosten.
Blagovna znamka
Država
Regija
Dolenjska
Barva
rose
Volumen
0,75
Sorta
Modra Frankinja
Struktura
rdečkasto vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2018
Alkoholna stopnja
11,5 %
Vsebuje
sulfit
Deli na: