Intervju Mitja Herga: šipon je največkrat nagrajena sorta na Decanterju
04. oktober 2024
" ... muhasta sorta, ki ne pozna bližnjic pri pridelavi grozdja ... "
Mitja Herga je na čelu kleti Puklavec Family Wines vse od leta 2009, ko se je odprlo novo poglavje jeruzalemsko-ormoške zgodbe. V tem času so korenito zamenjali asortima, litrskega programa je vse manj, vse več pozornosti pa namenjajo vinom iz premijskega in super premijskega razreda. Z glavnim enologom in direktorjem kleti smo se pogovarjali o vzponih in padcih vinorodne dežele Podravje, vinskem turizmu in vplivu podnebnih sprememb na sortni nabor te največje slovenske vinorodne dežele.
Podravje je bilo še pred 25 leti vodilna vinska dežela v Sloveniji, tudi v Ljubljani so se prodajala štajerska, in ne briška vina. Kaj se je zgodilo potem?
Zanimivo, Kupljen in Čurin sta bila prva zasebna vinarja – ne samo v Sloveniji, ampak v vsej Jugoslaviji.
Po streznitvi pa so se vendarle pojavili novi zasebni vinarji.
Kaj pomenijo klimatske spremembe za sortni nabor Podravja? Sauvignoni, na primer, menda več niso tisto, kar so bili.
Podravje delimo na Štajersko Slovenijo in Prekmurje. Prekmurje je tako ali tako zgodba zase, ampak tudi v okolišu Štajerska Slovenija najdemo ogromne razlike.
Na Primorskem so tako veliki kot mali vinarji sprejeli neke vrste konsenz o sortah. V Istri sta glavni sorti malvazija in refošk, v Brdih rebula, na Vipavskem prav tako rebula poleg avtohtonih zelena in pinele. Zaščitnih znak Krasa je teran. Kako pa je v Podravju?
Šipon je gotovo zgodba, ki ima največjo perspektivo. Kaj pa druge lokalne sorte?
Kaj pa se dogaja z vinskim turizmom v Podravju?