BREZPLAČNA poštnina ob nakupu nad 50 €!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Zelen Lanthieri

Citrusi, suha jabolka, zelišča. Mineralen, živahen, okusen.

10,70 €

Na zalogi.
Čas dostave: 2-4 delovnih dni.
(0)
Zelen Lanthieri
10,70 €
Blagovna znamka
Linija
Vipava Lanthieri
Država
Regija
Vipavska dolina
Barva
belo
Volumen
0,75 L
Sorta
Zelen
Struktura
sveže belo vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2021
Alkoholna stopnja
12 %
Vsebuje
sulfit

Dolg opis

Srednje intenziven, s citrusi v ospredju. Vonj se nadaljuje v zaznave suhega sadja in zelišč. V spomin si lahko prikličemo vonj cvetočih kamilic, žajblja. Zelen je šibkejšega telesa, kisline so bolj živahne. Okus se nadaljuje dolgo in izredno prisotno. Vseskozi nas spremlja mineralnost.

Zelen je avtohtona vipavska sorta, ki raste predvsem na pobočjih zgornjega dela Vipavske doline. Ne mara suhih leg, zato je večina vinogradov v nižini ali na bolj močni zemlji. Zori dokaj pozno in doseže srednje visoko stopnjo sladkorja. Krajša hladna maceracija mu ustreza, da bodoče vino lahko razvije svoj aromatski potencial. Spontana fermentacija z delnim biološkim razkisom je potekla v posodah iz nerjavečega jekla, kjer je vino tudi zorelo pol leta na lastnih drožeh.


Vsebuje sulfit.

Temperatura serviranja

11-13 °C

Videz

Zeleno rumene barve.

Vonj

Srednje intenziven, s citrusi v ospredju. Vonj se nadaljuje v zaznave suhega sadja in zelišč. V spomin si lahko prikličemo vonj cvetočih kamilic, žajblja.

Okus

Zelen je šibkejšega telesa, kisline so bolj živahne. Okus se nadaljuje dolgo in izredno prisotno. Vseskozi nas spremlja mineralnost.

Pridelava

Grozdje je bilo ročno potrgano v sredini septembra. 10 urna maceracija in nežno prešanje. Po sedimentaciji je sledila spontana fermentacija pri 18 °C in delna malolaktična fermentacija, v INOX posodah.

Ujemanje s hrano

hladnimi predjedmi, zelenjavnimi paštami in rižotami, mastnimi suhimi mesninami

Ocene in komentarji

Skupna ocena:

Zelen Lanthieri

10,70 €
Ocenite izdelek

Zelen Lanthieri
10,70 €