Slovenija
Arhivska vina
Filter
Prikaži vse
Skrij
Prikaži vse
Skrij
Prikaži vse
Skrij
Prikaži vse
Skrij
Prikaži vse
Skrij
Prikaži vse
Skrij
Prikaži vse
Skrij
Prikaži vse
Skrij
Prikaži vse
Skrij
–
Izbrani filtri:
Razporedi po:
Prikaz artiklov:
Arhivsko vino 1959 SAUVIGNON
192,15 €
Ljutomerčan
Slovenija
·
Štajerska slovenija
·
Belo
·
Polsuho
·
1959
·
Arhivsko vino je namenjeno resničnim poznavalcem, ki znajo ceniti njegovo uglajenost in, ki znajo določiti čas kdaj ga bodo pili, s katero hrano in v kakšni družbi.Arhivsko vino je lahko zelo lepo in pozorno darilo.Vsebuje sulfit.
Blagovna znamka
Ljutomerčan
Država
Regija
Štajerska Slovenija
Barva
Belo
Volumen
0,7
Sorta
Sauvignon
Struktura
zrelo belo vino
Sladkorna stopnja
Polsuho
Letnik
1959
Alkoholna stopnja
11 %
Arhivsko vino 1960 TRAMINEC
192,15 €
Ljutomerčan
Slovenija
·
Štajerska slovenija
·
Belo
·
Polsladko
·
1960
·
Arhivsko vino je namenjeno resničnim poznavalcem, ki znajo ceniti njegovo uglajenost in, ki znajo določiti čas kdaj ga bodo pili, s katero hrano in v kakšni družbi.Arhivsko vino je lahko zelo lepo in pozorno darilo.Vsebuje sulfit.
Blagovna znamka
Ljutomerčan
Država
Regija
Štajerska Slovenija
Barva
Belo
Volumen
0,7
Sorta
Traminec
Struktura
zrelo belo vino
Sladkorna stopnja
Polsladko
Letnik
1960
Alkoholna stopnja
11,5 %
Arhivsko vino 1969 RENSKI RIZLING
153,72 €
Ljutomerčan
Slovenija
·
Štajerska slovenija
·
Belo
·
Polsuho
·
1969
·
Arhivsko vino je namenjeno resničnim poznavalcem, ki znajo ceniti njegovo uglajenost in, ki znajo določiti čas kdaj ga bodo pili, s katero hrano in v kakšni družbi.Arhivsko vino je lahko zelo lepo in pozorno darilo.Vsebuje sulfit.
Blagovna znamka
Ljutomerčan
Država
Regija
Štajerska Slovenija
Barva
Belo
Volumen
0,7
Sorta
Renski Rizling
Struktura
zrelo belo vino
Sladkorna stopnja
Polsuho
Letnik
1969
Alkoholna stopnja
12 %
Arhivsko vino 1970 BELI PINOT
153,72 €
Ljutomerčan
Slovenija
·
Štajerska slovenija
·
Belo
·
Polsuho
·
1970
·
Arhivsko vino je namenjeno resničnim poznavalcem, ki znajo ceniti njegovo uglajenost in, ki znajo določiti čas kdaj ga bodo pili, s katero hrano in v kakšni družbi.Arhivsko vino je lahko zelo lepo in pozorno darilo.Vsebuje sulfit.
Blagovna znamka
Ljutomerčan
Država
Regija
Štajerska Slovenija
Barva
Belo
Volumen
0,7
Sorta
Beli Cuvee
Struktura
zrelo belo vino
Sladkorna stopnja
Polsuho
Letnik
1970
Alkoholna stopnja
11,5 %
Arhivsko vino 1983 RANINA pozna trgatev
97,60 €
Ljutomerčan
Slovenija
·
Štajerska slovenija
·
Belo
·
Polsuho
·
1983
·
Arhivsko vino je namenjeno resničnim poznavalcem, ki znajo ceniti njegovo uglajenost in, ki znajo določiti čas kdaj ga bodo pili, s katero hrano in v kakšni družbi.Arhivsko vino je lahko zelo lepo in pozorno darilo.Vsebuje sulfit.
Blagovna znamka
Ljutomerčan
Država
Regija
Štajerska Slovenija
Barva
Belo
Volumen
0,7
Struktura
zrelo belo vino
Sladkorna stopnja
Polsuho
Letnik
1983
Alkoholna stopnja
11 %
Arhivska vina
Če bi morali arhivska vina opisati s tremi lastnostmi, bi izbrali: tradicija, vrhunska kakovost in spoštovanje do zgodovine. Ne glede na to, ali iz bogate ponudbe izberete traminec, renski rizling, sauvignon, beli pinot ali ranino, vedno boste izbrali vrhunsko kapljico dragocene dediščine slovenskega vinorodnega območja.
In če še imate pomisleke glede izbire arhivskega vina, nikar ne pozabite: kompliment, da se nekdo stara kot vino, se ni uveljavil kar tako.
Ljutomerčan kot glavni predstavnik slovenskih arhivskih vin
Traminec kot edini predstavnik z oznako polsladko in alkoholno stopnjo 11,5 % spada v zlato generacijo 1960. Polsuhi renski rizling je zrelo belo vino trgatve 1969. Sauvignon, polsuho zrelo belo vino, ki ima najnižjo stopnjo alkohola v ponudbi (11 %), je najstarejše arhivsko vino v ponudbi, Ranina (pozna trgatev) z enako alkoholno stopnjo pa najmlajše (letnik 1983). Beli pinot sorte beli cuvée je plod trgatve leta 1970 in ima zlato alkoholno stopnjo, 11,5 %.
Vsa arhivska vina izvirajo z vinorodnega območja Štajerske in prav vsa krasijo prestiž, tradicija ter posebnost aromatike in videza, značilni samo za arhivska vina.
Arhivska vina – vina za resnično posebne priložnosti
Ko pokušamo arhivsko vino (in si ga navsezadnje tudi ogledujemo), moramo pri tem upoštevati njegovo posebnost: barva se pri arhivskem vinu skozi leta ves čas spreminja, zaradi česar nekatera vina pridobijo čudovite rustikalne odtenke zlate, včasih tudi tone starega zlata ali jantarja. Zaradi staranja se včasih popolnoma spremeni celo njihova aromatika.
In kar je najpomembnejše: po besedah strokovnjakov začne vino šele po določenem času razvijati določene aromatične note, zako imenovane terciarne arome, ki jih na začetku (pred staranjem vina) sploh ne moremo zaznati (vonj po tobaku, cigarah, usnju, listju, zemlji ipd.).
Pogosta vprašanja
H kateri hrani se poda arhivsko vino?
Če je nekoč veljalo, da arhivska vina niso najbolj primerna za kombiniranje z izbrano kulinariko, je danes takšno razmišljanje samo še del spomina. Kakovostna arhivska vina se s svojo edinstveno starano aromo še kako izjemno povežejo z izbrano kulinariko, drži pa, da zaradi intenzivnosti svojih not in arom niso primerna za vse jedi in priložnosti. S čim boste vino kombinirali, je odvisno tudi od samih lastnosti vina, pri tem pa ne pozabite upoštevati posebnih arom, ki jih arhivska vina razvijejo zaradi svoje starosti.
Kako postreči arhivsko vino?
Arhivsko vino morate pred strežbo pretočiti v dekanter, pri čemer pazite, da usedlina ostane v steklenici. Predlagamo, da vino pustite stati nekaj ur, da zadiha in se preostala usedlina čim bolj posede. Saj poznate zlato pravilo arhivskega vina, kajne? »Naj se vam nikar ne mudi.«
Neprecenljiva prednost arhivskih vin je tako tudi ta, da nas prisili, da si za njegovo uživanje vzamemo čas – vse od trenutka, ko ga prinesemo iz temne kleti, kjer je počivalo vrsto let, do trenutka, v katerem mu omogočimo, da zadiha, pa vse do zadnjega koraka, ki predstavlja vrhunec pokušnje: ko ga v primernem kozarcu zavrtimo, povohamo in počasi z vznemirjenjem prvič približamo k ustom.
Kje hranimo arhivsko vino?
Posebno vino zahteva posebno shranjevanje. V tem primeru sta najpomembnejši temperatura in vlaga. Optimalna temperatura je med 12 in 15 °C, vlažnost zraka pa ne sme biti manjša od 50 odstotkov, če ne želimo, da se zamaški posušijo.
Če doma nimate primernega prostora, lahko za shranjevanje uporabite vinsko hladilno omaro, če boste izbrali shrambo, pa upoštevajte najpomembnejši pogoj: temperatura se ne sme nenehno spreminjati in naj ne preseže 20 °C. Tudi na svetlobo bodite pozorni in jo čim bolj omejite. Dodatno steklenice hranite v ležečem položaju, da bo zamašek ostal navlažen.
Katere kozarce uporabljamo za arhivsko vino?
Za arhivska vina uporabimo kozarce z največjim volumnom, ki so na vrhu malce zoženi, da se lahko vonjave združijo. Kozarci so navadno v obliki presekanega jabolka.
Kdaj postreči arhivsko vino?
Arhivska vina so vina za posebne priložnosti, ki pa ne nastopijo nujno samo enkrat na nekaj let ali samo nekajkrat v življenju. Ko priložnost zahteva, si dovolite uživati v vsem, s čimer vas lahko razvaja samo arhivsko vino. Za vse ostale priložnosti pa izberite kakovostno tradicionalno belo vino, vse bolj priljubljen rosé ali prav tako posebno macerirano vino. Predvsem pa si za kozarec izbrane kapljice vzemite čas – na zdravje!