Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Pinela Lanthieri

Veliko belega sadja. Nežnega značaja, z izrazitim in daljšim okusom.

9,90 €

Na zalogi.
Čas dostave: 2-4 delovnih dni.
(0)
Pinela Lanthieri
9,90 €
Blagovna znamka
Linija
Vipava Lanthieri
Država
Regija
Vipavska dolina
Barva
belo
Volumen
0,75 L
Sorta
Pinela
Struktura
sveže belo vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2021
Alkoholna stopnja
12,5 %
Vsebuje
sulfit

Dolg opis

Pinela je avtohtona vipavska sorta, ki raste predvsem na pobočjih zgornjega dela Vipavske doline. Ne prenese visoke vlage in rada šibko raste, zato ji ustrezajo šibka, lapornata tla in soncu izpostavljene lege, kjer so jo sadili že naši nonoti.

Zori pozno in razvije nižjo stopnjo sladkorja, beremo jo izključno ročno v sredini septembra. Grozdne jagode smo hladno macerirali 10 ur nato rahlo stiskali. Spontana fermentacija z delnim biološkim razkisom je potekla v posodah iz nerjavečega jekla, kjer je vino tudi zorelo pol leta na lastnih drožeh.
Vino je srednje globoke zlatorumene barve. Cvetica je izražena, sadna, diši tudi po tropskih sadežih, kot sta banana in ananas, ingverju in zrelih marelicah. V ustih je suho, kljub nižji alkoholni stopnji deluje polnejše, morda tudi zaradi dokaj oljnate teksture, dokaj intenzivno, zaključi se v dolgem, sadnem pookusu.

Temperatura serviranja

11-13 °C

Videz

Zlatorumena z zelenkastimi odtenki

Vonj

V skupini belega sadja prepoznamo marelico, belo breskev, ne manjka niti tropskih vonjav, kjer je vonj manga najbolj izrazit.

Okus

Nekoliko lažja, prijetno sveža, mineralna. Okus je izrazit in traja dalj časa. Obilo belega sadja se izpostavi v pookusu.

Pridelava

Grozdje je bilo ročno potrgano v sredini septembra. 10 urna maceracija in nežno prešanje. Po sedimentaciji je sledila spontana fermentacija pri 18 °C in delna malolaktična fermentacija, v INOX posodah.

Ujemanje s hrano

vsemi vrstami lažjih jedi, nežnejših okusov, z jedmi s svežo ali pečeno zelenjavo, ribam, morskimi sadeži.

Ocene in komentarji

Skupna ocena:

Pinela Lanthieri

9,90 €
Ocenite izdelek

Pinela Lanthieri
9,90 €