BREZPLAČNA poštnina ob nakupu nad 50 €!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Pogovor s sommelierjem in mojstrom kuharstva Luko Jezeršekom

19. marec 2024

Katero vino se bo najbolje spojilo z okusi velikonočnih dobrot.

Deli na:

Pred nami so velikonočni prazniki, ko so tradicionalno na mizi šunka, trdo kuhana jajca, hren, potica in še kaj. Katero vino se bo najbolje spojilo z okusi velikonočnih dobrot in kako se lahko še (ne)tradicionalno poigramo z jedmi, smo se pogovarjali z Luko Jezerškom, sommelierjem, mojstrom kuharstva in vodjo kuhinje v gostilni Dvor Jezeršek.

Bližajo se velikonočni prazniki. Po čem bo zadišalo pri Jezerških? 

Velika noč je čas, ko se za domačo mizo v krogu svojih najdražjih zberemo ob izbranih prazničnih dobrotah. Ker želimo spoštovati tradicijo, smo Jezerškovi pripravili tradicionalne dobrote, ki jih pred prazniki dostavimo tudi na dom. V spletni trgovini Jezeršek e-catering tako lahko kar po internetu naročite velikonočni zajtrk. Da pa bo paket velikonočnih dobrot popoln, vanj lahko vključite tudi potico s slastnim nadevom po svojem okusu.

Tradicionalna slovenska velikonočna pojedina sestoji iz hrena, šunke, kuhanih jajc in potice. 

Tudi mi smo v Jezerškov velikonočni paket skrbno položili domače dobrote iz kakovostnih lokalnih sestavin: sveže pečeno šunko v testu, pirhe in kar tri vrste hrenovih omak (jabolčno, korenčkovo, smetanovo) ter priložili še hrenovo korenino, da ne pozabimo na njen simbolični pomen. S spoštovanjem do bogate slovenske kulinarike in njenega izročila pred velikonočnimi prazniki po naročilu pečemo tudi potice z različnimi slastnimi nadevi – orehovim, slivovim, makovim – po izvirnih receptih Sonje Jezeršek.


Kako pa lahko te jedi še dopolnimo? 


Velikonočni zajtrk lahko na primer izvirno nadgradimo, predvsem z zelenjavo. Če so šparglji že pogledali na plan, so odlična izbira. Iz njih lahko pripravimo tradicionalno frtaljo, svetovni quiche, sodobne presne špargljeve oblance s pomarančo, medenim prelivom in hrenovo peno. Predlagam tudi dušen por z vinaigretsko omako, gratinirani koromač, marinirano pečeno korenje s čemaževim pestom, sveža rdeča redkvica popestri vsako solato, korenčkov ali pomarančni kolač pa bo razveselil najmlajše družinske člane, če jim potica ni preveč blizu. 


Slovenska kulinarična tradicija za velikonočne praznike se prenaša iz roda v rod. Ali na tem področju opažate kakšne trende in novosti? 


Opažam predvsem to, da ljudje radi eksperimentirajo. Pri potici se tako poigravajo z različnimi sestavinami (npr. ovseni kosmiči, kostanj, bučna semena, pinjole …) in aromami (npr. pomarančna lupinica, limeta …), pečejo veganske potice, potice z drožmi in še in še bi lahko naštevali. Predvsem pa zadnje čase ugotavljam, da se peke potice lotevajo tudi mlajše generacije, kar me tudi zelo veseli.


Jezerškovi si že od nekdaj prizadevamo ustvarjati kulinarične zgodbe, ki jih navdihujejo pristnost, družina, tradicija, doživetja in odličnost. Tako smo te vrednote povezali v edinstven krog zaupanja, v Jezeršek 360° – Srčne zgodbe odgovornosti. Mednje spada tudi zgodba o tradicionalni slovenski potici. Ker cenimo tradicijo, njeno zapuščino oživljamo tudi s kulinarično delavnico Praznične potice in pogače, ki jo pred velikonočnimi prazniki na Akademiji Jezeršek vodi mama Sonja. Za vse, ki pa se želijo sami preizkusiti v peki orehove potice doma, pa nimajo časa, da bi iskali dobre recepte ali obiskali trgovino v zadnjem trenutku, smo pripravili paket s kakovostnimi sestavinami, ki jih potrebujejo za pripravo orehove potice, in priložili preizkušen recept, lahko pa si ogledajo tudi videodelavnico s triki in nasveti mame Sonje.

Ob okusnem kosilu ali večerji prija tudi dobra vinska spremljava. Rdeča, bela, sladka vina, penine – kako bi jih umestili na mizo za velikonočne praznike? 


K velikonočni šunki, kuhani ali pečeni v testu, sodita nariban hren in sladki kruh, kar nas postavi pred težko odločitev, ko moramo zraven primakniti kozarec vina. Po navadi si zaporedje zastavimo tako, da gremo od manj aromatičnih sort k bolj aromatičnim in od bolj suhih vin k slajšim. Tokrat je treba narediti izjemo in začeti z vinom, ki slovi po razkošni cvetici, pa tudi nekaj gramov ostanka sladkorja mu ne bi škodilo. Predlagam, da se ob velikonočni pojedini postreže Sauvignon Exclusive, Steyer, 2018, bogato vino, ki ne razočara s svojo cvetico, obenem pa se pogumno bojuje z velikonočno šunko in nežno sladkobo mlečnega kruha. 


Kako bi sestavili celoten meni samo iz jedi oziroma sestavin, ki jih običajno postavimo na mizo za veliko noč, v kombinaciji z vinsko spremljavo? 

Če je velika noč tradicionalno družinski praznik, je veliki ponedeljek čas za druženje in obiskovanje ter hkrati odlična priložnost za sodobnejši kulinarični pristop. Iz prazničnih jedi oziroma sestavin tako lahko pripravimo okusen velikonočni brunch. 

Pozdravček 

Jed: mini pite s šparglji in šunko 

Vino: penina Bjana – s kombinacijo klasičnih šampanjskih sort (chardonnay, modri pinot) in rebule naredi lep uvod, dopolni pozdravček in začetek obroka 

Okrepčilo 

Jed: pomladna zelena juha s pehtranom in jajci 

Vino: rose, Šuklje, 2021 – čudovito vino, ki z nežnostjo modre frankinje lepo zaobjame pehtran in kremoznost jajc 

Glavna jed 

Jed: počasi dušeno jagnječje stegno z zeliščno skorjico 

pečeni z zeliščno skuto nadevani krompir 

fuje z rozinami, ovite v kraško panceto 

marinirani korenček z medom, gorčičnimi semeni in drobnjakom 

Vino: cabernet sauvignon, suho, Batič, 2018 – bogato vino, ki s svojim telesom in cvetico lepo poudari okuse krožnika 

Sladica 

Jed: hrenova smetanova strjenka s pomarančo, korenčkovim kolačkom in karameliziranimi bučnimi semeni 

Vino: renski rizling, polsladko, Marof, 2021 – v tem vinu je razmerje med kislino in sladkorjem ravno pravo, kombinacija obojega poskrbi, da je zaključek obroka, kot se spodobi

Jedi, o katerih se pogovarjava, po navadi jemo le za veliko noč, nato pa nanje pozabimo. Ena takšnih sicer zapostavljenih sestavin je na primer hren, ki ga redko jemo, prav tako v restavracijah ne vidimo pogosto jedi s hrenom. Zakaj menite, da je tako?

Ravno ker gre za tako imenovane tradicionalne oziroma praznične jedi, se verjetno velikokrat preveč držimo tradicije in se nanje v domači kuhinji preprosto ne spomnimo. Glede gostinske ponudbe pa lahko rečem, da se hren pogosto pojavlja v naših menijih – na Dvoru Jezeršek imamo na primer toplo predjed s čemaževimi njoki s kozicami in korenčkom ter hrenovim sladoledom. Zadnje čase je zelo moderna uporaba hrena pri sladicah, na primer hrenova panakota, marinirane jagode z baziliko in sveže riban hren. Omenim naj še denimo pomladno zeleno juho s hrenovo peno in ikrami postrvi, hrenov sladoled in karamelizirane breskve ali marelice ter bučno olje.

Kaj pa še lahko pripravimo iz teh jedi oziroma sestavin? 


Pirhe lahko uporabimo za namaz iz kuhanih jajc, iz ostankov potice pripravimo grmado. Če pa bi se za veliko noč kljub vsemu raje držali že ustaljene družinske tradicije, lahko iz prazničnih ostankov pripravimo katero izmed velikonočnih jedi, na katere smo v današnjih dneh že nekoliko pozabili, na primer budl oziroma gorenjsko prato v topli hrenovi omaki ali fuje. S pripravo teh jedi se tako izognemo tudi zavrženi hrani.

Kaj bi rekli, da je pri spajanju hrane in vina na splošno najpomembnejše? 


Ključno je, da najdemo ravnotežje in ohranimo bistvo okusa hrane, ki ga želimo z vinom le še nadgraditi.
Izbor treh vin, ki bi jih postregli ob velikonočni pojedini:
 ̶  za uvod: penina Medot 48, Medot
 ̶  ob klasični pojedini: Sauvignon Exclusive, Steyer, 2018
 ̶  ob orehovi potici: Rumeni muškat, Frešer

Penina Medot Brut 48
Medot
Slovenija
·
Goriška brda
·
Belo
·
Brut
·

28,00 €
MEDOT 48 je zvrst rebule kot prevladujoče sorte, modrega pinota in chardonnaya. S štiriletnim ležanjem na kvasovkah je najmlajša penina Domačije Medot, ki že kaže karakter in značilnosti resnih šampanjcev.Drobni in subtilni mehurčki so živahni in energični. Rumenozelena in zlata – prepletanje svežine in zrelega zaznamo že na prvi pogled. Na okusu zaznamo pecivo in bele sadeže, citruse, ter polno in harmonično mineralnost, ki se zaključi v prepričljivem in dolgem zaključku. Nos je svež, saden, mineralen. Prevladuje nota zrelega Zlatega delišesa, ki se prekriva z vonjem bele breskve in mandljevega cveta. V ozadju zaznamo nežne avtolitične note štiriletnega ležanja na kvasovkah.
Blagovna znamka
Država
Regija
Goriška brda
Barva
belo
Volumen
0,75
Sorta
Beli Cuvee
Struktura
peneče vino
Sladkorna stopnja
brut
Alkoholna stopnja
12,5 %
Vsebuje
sulfit
Steyer Mark Sauvignon Exclusive
Steyer
Slovenija
·
Štajerska slovenija
·
Belo
·
Suho
·
2018
·

23,50 €
Vino je polno, mineralno, strukturno. Zaznamo ribez, različne začimbe. Kljub strukturi ima lepo sortno značilnost zrelega sauvignona. Spominja na ribez, kosmulje, koprive, zelišča.
Blagovna znamka
Linija
Steyer Mark
Država
Regija
Štajerska Slovenija
Barva
belo
Volumen
0,75
Sorta
Sauvignon
Struktura
zrelo belo vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2018
Alkoholna stopnja
13,5 %
Vsebuje
sulfit
Deli na: