BREZPLAČNA poštnina ob nakupu nad 50 €!

Ime produkta ste dodali na vaš seznam želja!

Izdelek ima lahko drugačno embalažo ali etiketo od te, ki je na sliki.

Kolos magnum 2015

Elegantno vino, dejansko deluje kot nadgrajena, izpiljena različica že tako ali takodovršeno izdelanega dueta lex. Kolos je sedaj kolosalen po mnogih parametrih, a telo in mišice gotovo nista med njimi.

190,50 €

Ni na zalogi
Preveri razpoložljivost v trgovini
(0)

Ni več na voljo

Blagovna znamka
Linija
Edi Simčič Kolos
Država
Regija
Goriška brda
Barva
rdeče
Volumen
1,5 L
Sorta
Rdeči Cuvee
Struktura
zrelo rdeče vino
Sladkorna stopnja
suho
Letnik
2015
Alkoholna stopnja
14,5 %
Vsebuje
sulfit

Dolg opis

Pred desetimi leti so bile kaj takega samo sanje. Takrat je bil naš cilj duet lex, ki je danes konstantno dosegljiv. A vinogradi zmorejo še več. Pridelan in zorjen je enako kot duet lex, z enakim razmerjem sort. Kaj ga naredi drugačnega? Izbor najboljših sodov. Rezultat je velika taninska struktura, ki pa je sladka in kvalitetna, Lex je eleganten, kolos je kolosalen, mišičast, močan z več tobaka, težkih arom in manj sadnih arom.
Pridelava: samo v najboljših letnikih.

Za razliko od prejšnjih izdaj je kolos od letnika 2015 naprej precej bolj umirjeno in elegantno vino, dejansko deluje kot nadgrajena, izpiljena različica že tako ali tako
dovršeno izdelanega dueta lex. Kolos je sedaj kolosalen po mnogih parametrih, a telo in mišice gotovo nista med njimi.

Kolos je vino, ki ga lahko mirno postavite v vinoteko in čakate. Dekado, lahko tudi dve, tri … Potrpežljivost pa povrnjena. Če niste ravno te sorte, kolos je (skorajda) pripravljen že ob izidu.

Barva je rubinasta, praktično brez granatnih odtenkov – kot pri duetu in globoka kot pri duet lexu. Ob izidu, po praktično štirih letih zorenja deluje zelo mladostno. Cvetica nepozornega pokuševalca lahko nekoliko preseneti. Kolos je nekoč pomenil intenzivno, bogato, zrelo, cvetica od letnika 2015 kolos prisega na karto “manj je več”. Cvetica je sicer še vedno intenzivna, četudi nekoliko manj kot pri duet lexu. Raje igra na note, ki se jim reče razkošnost, pestrost, kompleksnost. Navkljub polni dozorelosti, podobno kot pri lexu, zaznamo svežino in odkrito sadnost.

Suho vino, z bogato, čvrsto strukturo, ki vinu omogoča počasno, umirjeno in zanesljivo
dolgoročno zorenje. Taninski oprijem je bogat, a gosposki, ravno pravšen. Telo je krepko, a nikakor ne preveč. Okus v ustih je kompleksen, prepleten, deluje kot dobro uigran orkester.

Ob visoki intenzivnosti, ki ni ustvarjena na račun prezrelosti ali na račun novih hrastovih sodov in krepkemu telesu mu zaradi dobrih, zrelih kislih in celovite uravnoteženosti uspe ohranjati eleganco in za klasičnega pivca, ki ne pada nujno na točke kritikov, vse prepotrebno pitnost.

Temperatura serviranja

16-18 °C

Videz

Rubinaste barve, praktično brez granatnih odtenkov – kot pri duetu in globoka kot pri duet lexu.

Vonj

Cvetica je sicer še vedno intenzivna, četudi nekoliko manj kot pri duet lexu. Raje igra na note, ki se jim reče razkošnost, pestrost, kompleksnost. Navkljub polni dozorelosti, podobno kot pri lexu, zaznamo svežino in odkrito sadnost

Okus

Telo je krepko, a nikakor ne preveč. Okus v ustih je kompleksen, prepleten, deluje kot dobro uigran orkester.

Sortni sestav

Merlot 80%, Cabernet sauvignon 10%, Cabarnet Franc 10%

Ujemanje s hrano

jagenjček, rdeče meso, sveži in zreli siri

Ocene in komentarji

Skupna ocena:

Kolos magnum 2015

190,50 €
Ocenite izdelek